Ο κάθε ένας από εμάς έχει τη δική του ιστορία. Τα δικά του βιώματα, τους δικούς του προβληματισμούς. Σκέψεις και εμπειρίες που συχνά δεν μπορούν να αντιληφθούν οι γύρω μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για άτομα ή μέλη από κοινωνικών ομάδων που συχνά μένουν στο περιθώριο, στην αφάνεια.
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι έχει βιώσει ή τι σκέφτεται ένα άτομο ΛΟΑΤΙ ή ένας πρόσφυγας ως προς την σχέση του με την κοινωνία μας; Σκεφτήκατε πόσο διαφορετική οπτική για τη ζωή στην Κύπρο έχει; Σίγουρα τέτοια άτομα μπορούν να μας μεταδώσουν μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα.
Ιδιαίτερα δε όταν μας δίδεται η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με πολλά τέτοια άτομα από διαφορετικές ομάδες όπως θα γίνει στα πλαίσια της Ανθρώπινης βιβλιοθήκης που θα διοργανωθεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νέων.
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, ο Δημοτικός Κήπος, ο χώρος διοργάνωσης του Φεστιβάλ πρόκειται να γεμίσει όχι με χάρτινα αλλά με ζωντανά βιβλία, βιβλία με ψυχή και πνοή.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να σας δώσουμε να καταλάβετε τι είναι η ανθρώπινη βιβλιοθήκη.
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αποτελείται ουσιαστικά από ανθρώπους που εκπροσωπούν κοινωνικές ομάδες που για κάποιο χαρακτηριστικό τους βιώνουν διακρίσεις, και που θέλοντας να συνδράμουν στην μεγάλη αλλαγή, είναι έτοιμοι να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες και να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση που θα τους υποβληθεί από τους αναγνώστες τους!
Η πρωτοποριακή αυτή βιβλιοθήκη είναι ουσιαστικά ένα ακτιβιστικό εργαλείο για προώθηση κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας και βασίζεται στην ιδέα ότι αν αφιερώσεις λίγο χρόνο ν’ ακούσεις ένα άλλο άτομο, τότε τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που έχεις εξαιτίας κάποιου χαρακτηριστικού του θα ανατραπούν. Εφευρέθηκε το 2000 στη Δανία και στην Κύπρο η αντίστοιχη ομάδα διοργανώνει Ανθρώπινες Βιβλιοθήκες από το 2009.
Μια Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη δεν έχει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπινα βιβλία. Θες για παράδειγμα να μάθεις πράγματα για το Ισλάμ; Δανείσου έναν μουσουλμάνο για μισή ώρα. Έχεις κάποιους προβληματισμούς για την ομοφυλοφιλία; Πάρε για μισή ώρα ένα ομοφυλόφιλο, μοιράσου τις σκέψεις σου και ρώτα ότι θες. Πρόκειται λοιπόν για ένα δομημένο περιβάλλον διαπολιτισμικού διαλόγου με στόχο την κοινωνική αλλαγή.
Η βιβλιογραφική της λίστα καλύπτει μια ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών και ταυτοτήτων όπως η θρησκεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου, οι πεποιθήσεις, η οι αναπηρίες, οι διατροφικές επιλογές, οι ψυχολογικές διαταραχές, η εθνικότητα, το επάγγελμα, το πολιτικό στάτους παραμονής στη χώρα, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι ασθένειες, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, η εξωτερική εμφάνιση κ.α.
Άρα αν θέλεις να αποκτήσεις μια άλλη, πιο ολοκληρωμένη κατανόηση για τη κοινωνία μας και τα βιώματα των γύρω μας δεν έχεις παρά να επισκεφθείς την ανθρώπινη βιβλιοθήκη στο χώρο του Φεστιβάλ. Χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες της ανθρώπους που έχουν συνήθως βιώσει ρατσισμό, θα δώσει σε όλους μας την ευκαιρία να επανα-πλαισιώσουμε τις οποιεσδήποτε στάσεις και απόψεις μας. Μια δοκιμή θα σας πείσει!
Καλή ανάγνωση!