Την είδηση τη διαβάσαμε αρχικά στην ελληνική ιστοσελίδα in.gr, με τίτλο «Η Κύπρος κατηγορεί την Τουρκία για μετάλλαξη στις... γάτες». Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, το οποίο ήταν ενυπόγραφο, ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορεί την Άγκυρα ότι εδώ και μερικά χρόνια επιχειρεί να διασταυρώσει με δικές της γάτες, ένα κυπριακό είδος και να το μεταλλάξει.
Συνεχίζοντας, τα ρεπορτάζ έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο χρονολογείται από το 2009, όπου τότε είχαν πάρει επίσημη θέση η Εκκλησία της Κύπρου, τα πολιτικά κόμματα, το Κίνημα Οικολόγων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ είχαν εμπλέξει και το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ντέϊβις της Καλιφόρνια.
Το πρόβλημα που προέκυπτε, αφορούσε δύο κυπριακά τοπικά είδη γάτων τα οποία είχαν ανακαλυφθεί από έναν Όμιλο Φίλων Καθαρόαιμων Γάτων, η ράτσα «Αγία Ελένη» και η ράτσα «Αφροδίτη», και τα οποία όπως αποκάλυπταν οι μυστικές υπηρεσίες της Κύπρου, απειλούνταν με αλλοίωση από τους Τούρκους οι οποίοι τις έκλεβαν, τις μετέφεραν στα κατεχόμενα και τις διασταύρωναν με δικά τους είδη, για να δημιουργήσουν μια καινούργια ράτσα, την οποία στη συνέχεια θα κατοχύρωναν ως τοπική, για να υπάρχει αξία εμπορικοποίησής τους.
Τραβηγμένο από τα μαλλιά; Και όμως, το δημοσίευμα περιείχε τόσες λεπτομέρειες όσες χρειαζόταν, για να πείσει ως πραγματικό γεγονός.
Κάνοντας, αρχικά, μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο για να διασταυρώσουμε το γεγονός, βρήκαμε ακόμη δύο σχετικά δημοσιεύματα, ένα κυπριακό του 2017, το οποίο αναπαρήγαγε ακριβώς την πιο πάνω είδηση και ένα της ελληνικής ιστοσελίδας tovima.gr, από το 2009. Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το κείμενο του 2009 από το vima.gr και το σημερινό κείμενο του 2017 από το in.gr είναι το ίδιο.
Παρόλα αυτά, η απορία παρέμενε. Η ξαναζεσταμένη είδηση, έστω και πριν από 8 χρόνια, ήταν γεγονός; «Που θυμηθήκατε αυτή την ιστορία;», ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Γιώργου Περδίκη όταν επικοινωνήσαμε μαζί του. Όπως μας ενημέρωσε, η ιστορία πάει πίσω στο 2005 όταν μία ομάδα από γυναικών από τη Ρωσία βρέθηκαν στην Κύπρο για μια εκδήλωση φίλων της καθαρόαιμης γάτας, υποστηρίζοντας με πάθος ότι είχαν στοιχεία για δύο τοπικά κυπριακά είδη γάτας, της «Αγίας Ελένης» και της «Αφροδίτης» τα οποία κατοικούσαν στο νησί από την αρχαιότητα και οφείλαμε ως κράτος να τα κατοχυρώσουμε και να προστατεύσουμε την ονομασία προέλευσής τους.
«Οι συγκεκριμένες κυρίες μάλιστα, υποστήριζαν ότι είχαν και αδιάσειστα στοιχεία για την αυθεντικότητα των δύο αυτών ειδών και επέμεναν να τις πατεντάρουμε ως κυπριακές άμεσα. Μάλιστα, να σημειώσουμε κάπου εδώ πως ακόμη και τα ονόματα που επέλεξαν ήταν τυχαία μεν, με σκοπό δε, αφού πήραν κάτι από την Ορθοδοξία και κάτι από την ελληνική μυθολογία. Το θέμα με τους Τούρκους, ήταν επίσης δική τους αναφορά, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν την αναγκαιότητα της άμεσης κατοχύρωσης των δύο αυτών ειδών».
Στην ουσία, όπως αναφέρει ο κ. Περδίκης για να πείσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να τρέξει το ζήτημα, έλεγαν πως οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους κυπριακό είδος το οποίο στη συνέχεια θα πατεντάρουν ως δικό τους. «Όταν το ζήτημα άρχισε να παίρνει έκταση, μας πλησίασαν άλλες οργανώσεις και μας ενημέρωσαν ότι σκοπός των συγκεκριμένων κυριών ήταν να πατεντάρουν τα κυπριακά είδη, για να μπορούν στη συνέχεια να το πωλούν στο εξωτερικό ως γάτες-ράτσας, φυσικά σε πολύ υψηλές τιμές. Στην ουσία, όλο αυτό, ήταν μια προσπάθεια εμπορικής εκμετάλλευσης της κυπριακής πανίδας. Το θέμα δεν προχώρησε ποτέ, και από τότε οι κυρίες δεν ξαναεμφανίστηκαν», ξεκαθαρίζει ο κ. Περδίκης.