Πώς θα ήταν όμως, αν πριν ξεκινήσεις από το σπίτι είχες τη δυνατότητα να ξέρεις ποιοι δρόμοι της πρωτεύουσας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης, ούτως ώστε να τους αποφύγεις;
Με αφορμή διάφορα μηνύματα που λάβαμε από το πρωί για την κατάσταση που επικρατούσε σήμερα το πρωί (24/10), στην περιοχή του Στροβόλου, με τους οδηγούς να περιμένουν μέχρι και μία ώρα στάσιμοι στο ίδιο σημείο, το ψάξαμε λίγο και ανακαλύψαμε μια κυπριακή ιστοσελίδα την οποία διαχειρίζεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων και διαθέτει αναλυτικό χάρτη με τους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και τους υπεραστικούς αυτοκινητόδρομους ο οποίος αναγράφει ποια σημεία αντιμετωπίζουν κυκλοφοριακό πρόβλημα, σε ποιους δρόμους εκτελούνται εργασίες και ποιους δρόμους μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά.
Η ιστοσελίδα traffic4cyprus.org.cy, εκτός όμως από ενημέρωση για θέματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, διαθέτει και πληροφόρηση για τα δημόσια Μέσα Μεταφορά, αλλά και για τους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Κάνοντας μια πρώτη περιήγηση παρόλα αυτά στον ιστότοπο, διαπιστώσαμε πως η χρήση του δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς το χρήστη, ενώ δεν υπάρχει ούτε και κάποια εφαρμογή που να σου δίνει εύκολη και άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζεσαι εκείνη τη στιγμή. Ο κ. Αριστοτέλης Σάββας, Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος, με τον οποίο επικοινώνησε η CITY, μας ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα Δίαυλος, ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από το 2014, και ήταν ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο βάσει του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου 2007 – 2013.
«Είναι γεγονός ότι η ιστοσελίδα δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς τον χρήστη και αυτό είναι κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε, συζητάμε και θα διορθώσουμε με την αναβάθμιση του συστήματος η οποία θα προκύψει από το δεύτερη φάση υλοποίησης του προγράμματος», ξεκαθαρίζει ο κ. Σάββας.
Το υφιστάμενο σύστημα, περιλαμβάνει μια σειρά μετρητών, περί τους 111 στον αριθμό, συμπεριλαμβανομένων και 5 καμερών, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και στις εθνικές οδικές αρτηρίες. «Στόχος μας, στα πλαίσια της αναβάθμισης του συστήματος, είναι και η επέκταση του σε άλλες πόλης, αλλά και η σύνδεση του με άλλες σημαντικές υπηρεσίες του Τμήματος», τονίζει ο λειτουργός του Τμήματος.
Οι μετρητές, όπως αναφέρει ο κ. Σάββα, παίρνουν δεδομένα από το οδικό δίκτυο και στέλνουν πληροφορίες που αφορούν των αριθμό των διερχόμενων οχημάτων, την ταχύτητα που κινούνται στο δρόμο, αλλά και τον χρόνο που χρειάζεται για να μεταβείς από το ένα σημείο στο άλλο, με τις πληροφορίες αν ανανεώνονται κάθε 5 λεπτά. «Η συγκεκριμένη επένδυση κόστισε περί τις 400. 000 ευρώ με το 85% να προέρχεται από την ΕΕ, ενώ το έργο αναβάθμισης που εντάσσεται στη νέα προγραμματική περίοδο 2013 – 2019 θα κοστίσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ».
Το σύστημα καταγράφει τη μέση ταχύτητα που κινούνται τα οχήματα στις συγκεκριμένες αρτηρίες
Καταγραφή του αριθμού των οχημάτων που κινούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας τη συγκεκριμένη ώρα
Μια σημαντική ενέργεια που προσπαθεί να υλοποιήσει το Τμήμα σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου, είναι το να ενημερώνεται μέσω του ιστότοπου το κοινό για τους λόγους που υπάρχει συμφόρηση. Αν δηλαδή σε κάποιο δρόμο υπάρχει αυτοκινητιστική σύγκρουση ή κάτι άλλο που παρακωλύει την ομαλή κυκλοφορία.
Εντούτοις, και μέχρι να υλοποιηθεί η αναβάθμιση, το traffic4cyprus.org.cy μπορεί να σε βγάλει από αρκετούς μπελάδες και κυρίως από πολλές ώρες εκνευριστικής αναμονής στο αυτοκίνητο.