Πρόκειται για το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Βάστα Αρκαδίας, στην Ελλάδα και στη στέγη του έχει 17 δένδρα και από κάτω πηγάζει ο ποταμός Χάραδρος.
Το θέαμα είναι μαγευτικό.
Τα κλαδιά των δέντρων ξεφυτρώνουν από τη σκεπή, ενώ οι ρίζες τους που δε φαίνονται, περνούν μέσα από τους τοίχους του για να καταλήξουν στο έδαφος -το άφθονο νερό που τρέχει στο ποταμάκι κάτω από την εκκλησία ποτίζει τα δέντρα.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό του ναού, ούτε κορμούς θα δεις ούτε ρίζες.
Σύμφωνα με την παράδοση και το μύθο, τόσο το ποτάμι, όσο και τα δέντρα αποτελούν ευχή της Αγίας Θεοδώρας. Λέγεται, πως λίγο πριν μαρτυρήσει παρακάλεσε στην προσευχή της «τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να τα ποτίζει».
Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το εκκλησάκι ολόχρονα για να προσκυνήσουν και να το θαυμάσουν από κοντά.
Το εκκλησάκι γιορτάζει κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου.
Το εκκλησάκι μπήκε και στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο».
Η εξήγηση που έδωσαν για το παράδοξο αυτό φαινόμενο συνοπτικά μερικοί επιστήμονες:
- κ. Λούκος Κων/νος (Γεωπόνος - Κόρινθος): «Δεν υπάρχει εξήγηση από πλευράς γεωπονικής επιστημονικής. Πρόκειται για ένα ΔΙΑΡΚΕΣ ΘΑΥΜΑ».
- κ. Μακρυγιάννης Π. (Γεωπόνος): «... Αλλά σα γεωπόνος, είμαι σε θέση να ξέρω πολύ καλά, ότι οι τοίχοι θα είχαν ανοίξει και σπάσει από τις ρίζες ενός μόνο δέντρου, πόσω μάλλον δεκαεπτά».
- κ. Ράπτης Γεώργιος (Δασολόγος - Ναύπακτος): «Το όλο φαινόμενο υπερβαίνει κάθε λογική, φυσική και επιστημονική εξήγηση του ανθρώπου».
- κ. Μπεληγιάννης Ελευθέριος (Πολιτικός Μηχανικός - Αθήνα): «Όταν ο αέρας αυτός (της ρεματιάς) έχει τη δυνατότητα να ξεριζώνει δέντρα, καταλαβαίνει κανείς, τι δυνάμεις εξασκούνται από τα 17 δέντρα για την ανατροπή της στέγης».
- κ. Σταυρογιάννη - Περρή Ελένη (Αρχιτέκτων - Καλαμάτα): «Φαινόμενο επιστημονικά ανεξήγητο. Οι δυνάμεις βάρους και αέρος σε συνάρτηση, θα έπρεπε λόγω θέσεως του εξωκλησιού, αλλά και λόγω της προχείρου κατασκευής αυτού, προς δε και της παλαιότητάς του να είχαν διαλύσει το κτίσμα. Τούτο, όμως, παραμένει επί τόσους αιώνας χωρίς σοβαρές φθορές».
- κ. Παλλας (Διευθυντής Αρχαιοτήτων - Κόρινθος): «Βάσει των φυσικών νόμων, τουλάχιστον τα μεγάλα αυτά δέντρα, λόγω κλίσεως, ύψους, περιμέτρου έπρεπε να είχαν γκρεμισθεί. Δια να στέκουν αγέρωχα, είναι κάτι που η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει εξήγηση».
- κ. Τίγκας Αναστάσιος (Θεολόγος, Αρχαιολόγος, Ιστορικός - Ηράκλειο Αττικής): «Η όλη ανάπτυξις, ύπαρξις και ζωή των δέντρων επί της στέγης του ναού της Οσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας εκπλήσσει, αντιβαίνει προς πάσα λογική και φυσική εξήγηση του ανθρώπου. Καταδεικνύει μία σπανία ιδιαιτερότητα, την επέμβαση του Θεού επί της δημιουργίας Του, το θαύμα».