Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Λαόνα και υπό την αιγίδα της Πρέσβειρας του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Κύπρο, Δρ. Natalie Jaarsma, από τις 7 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.
Σε αυτό συμμετείχαν νέοι δημοσιογράφοι από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίοι παραμέρισαν τις τυχόν διαφορές που μπορεί να έχουν οι δυο κοινότητες και συνεργάστηκαν αρμονικά.
Η Πρέσβειρα της Ολλανδίας στη Κύπρο Δρ. Jaarsma κατά τον χαιρετισμό της, ανέφερε πως: «Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να εξισορροπήσει την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και την ίδια τη ζωή των πολιτών σε αυτό».
Απευθυνόμενη στους νέους δημοσιογράφους, η Πρέσβειρα επισήμανε πως: «Σήμερα στο νησί υπάρχουν αρκετές πολιτικές και γεωπολιτικές προσκλήσεις αλλά εσείς έχετε την ικανότητα να ξεκινήσετε μία δημόσια συζήτηση για την ευαισθητοποίηση των αρχών και των πολιτών».
Στη συνέχεια, η διευθύνουσα σύμβουλος του ιδρύματος Λαόνα, Δρ. Άρτεμις Γιορδαμλή, σημείωσε πως: «Οι πολιτικές για ανάπτυξη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη διαφορετικότητα του κάθε τοπίου».
Για τους σκοπούς υλοποίησης του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και από τις δύο κοινότητες.
Οι ομάδες με επικεφαλής περιβαλλοντολόγους και με την καθοδήγηση έμπειρων δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών, ενημερώθηκαν για τις θετικές ή τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ένα τοπίο από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Η περιοχή του Άγιου Σωζόμενου στην επαρχία Λευκωσίας, η οποία επιλέχθηκε ως παράδειγμα για εξερεύνηση τοπίου, συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.
Ακολούθως, οι συμμετέχοντες με βάση υποθετικά σενάρια ανάπτυξης στις περιοχές, διαμόρφωσαν δημοσιεύσεις για τα ΜΜΕ, όπως ρεπορτάζ για την τηλεόραση και άρθρα για τον τύπο.
Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου στις 1830, στην πρεσβεία της Ολλανδίας στη Λευκωσία, στην παρουσία της Πρέσβειρας.