Η ώρα που ξυπνάμε το πρωί για να πάμε δουλειά είναι πολύ λάθος

Δεν το λέμε εμείς, το λέει η επιστήμη.

 


Article featured image
Article featured image

Σε αναθεώρηση των λεγόμενων «ωρών γραφείου» πρέπει να προχωρήσουν μάλλον οι εργοδότες του δυτικού κόσμου αν επιθυμούν οι εργαζόμενοί τους να είναι πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί.

Όπως εξηγεί έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό εταιρείας γενετικής, αλλά και μελέτες του Christopher Barnes, καθηγητή management του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η ιδέα που επικρατεί ότι το πρωϊνό ξύπνημα σε κάνει πιο αποδοτικό είναι λάθος/

Σύμφωνα με την έρευνα, το ανθρώπινο σώμα έχει δικό του ρολόι που τις περισσότερες φορές δεν συγχρονίζεται με αυτό που στις δυτικές κοινωνίες αποκαλούμε «ώρες γραφείου». Ο νυσταγμένος, μόνιμα με αίσθημα κόπωσης, εργαζόμενος δεν είναι καλά νέα για κανέναν, ούτε για την επιχείρηση του, ούτε για την προσωπική του ευτυχία. «Με άλλα λόγια το σώμα αυτών των ανθρώπων υποφέρει από κάτι που μοιάζει πολύ με jet-lag, είναι σαν βρίσκονται μονίμως στη λάθος ζώνη ώρας. Με το να σηκώνονται νωρίτερα, από τις ώρες που το σώμα τους απαιτεί για να ξεκουραστεί, δημιουργούν απλώς ένα χρέος στα εγκεφαλικά τους κύτταρα, το οποίο μόνο συσσωρεύεται», εξηγεί ο καθηγητής.     

Την ίδια στιγμή, ο Paul Kelley από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγκεκριμένα από το Τμήμα Έρευνας Ύπνου και Νευρολογικών Διαταραχών επιμένει ότι το ιδανικό για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι να πιάνει δουλειά μετά τις 10 πρωί.

Ο ίδιος προτείνει το ακόμη καλύτερο: συμβουλεύει τους εργοδότες να επιτρέπουν στους εργαζόμενους τους να επιλέγουν ωράριο φιλικό στο βιολογικό τους ρολόι.   

Παρακινδυνευμένο; Όχι, υποστηρίζει ο συγκεκριμένος καθηγητής. «Δεν θα δουλέψει μία τέτοια συμφωνία παντού, σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα αποδώσει καρπούς και θα αποδείξει ότι παραγωγικές κοινωνίες, είναι οι ξεκούραστες κοινωνίες», εξηγεί και τον πιστεύουμε με όλη μας την καρδιά.



*Με πληροφορίες από τη LIFO 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ