Όταν δεν τηρούν τις προδιαγραφές που καθορίζουν οι κανονισμοί και εσύ παρόλα αυτά εξακολουθείς να παρανομείς κυκλοφορώντας με αυτές, τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι θα έρθει η στιγμή που θα υποστείς και τις συνέπειες.
"Και σιγά την παρανομία το να έχει κάποιος μη προβλεπόμενες πινακίδες", θα σκεφτούν ορισμένοι. Όντως, δεν είναι δα και τόσο μεγάλο έγκλημα. Το θέμα όμως είναι η νοοτροπία μας και η κουλτούρα που καλλιεργείται, που ξεκινά από τα μικρά και τα άκακα και καταλήγει ενίοτε στα μεγάλα και αδιόρθωτα.
Από χθες Τετάρτη (22/11) κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ανάρτηση* πολίτη, ο οποίος σχολιάζει με παράπονο το εξώδικο που δέχτηκε από αστυνομικό για τις μη προβλεπόμενες πινακίδες εγγραφής που έχει στο αυτοκίνητό του.
Γράφει συγκεκριμένα: «Το ανθρώπινο πρόσωπο της Αστυνομίας. Μετά από 13 χρόνια στους κυπριακούς δρόμους με αμέτρητους ελέγχους από την αστυνομία και τα ανάλογα ΜΟΤ, αστυφύλακας, την περασμένη βδομάδα μου έδωσε εξώδικο γιατί οι πινακίδες εγγραφής του οχήματος που οδηγούσα είναι 'καλλιγραφικές’ (κατά τον αστυφύλακα). Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τις ‘καλλιγραφικές’ πινακίδες και τα σχόλια δικά σας…».
Σε μία πρώτη ανάγνωση του κειμένου, η πλειοψηφία θα δείξει κατανόηση και θα στηρίξει φυσικά τον «άτυχο» πολίτη που καλείται να πληρώσει 85 ευρώ από το υστέρημά του, για έναν τέτοιο λόγο. Είναι όμως αυτή η σωστή αντίδραση;
Η νομοθεσία για τις πινακίδες και για το πως πρέπει να κατασκευάζονται, έχει αλλάξει από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ για ένα χρόνο (Δεκέμβριο 2016) είχε δοθεί προθεσμία στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έτσι ώστε να προχωρήσουν στην αλλαγή. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όπως ήταν αναμενόμενο, όσα οχήματα δεν κατείχαν τις ευρωπαϊκές πινακίδες έπαιρναν εξώδικό.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Λευκωσίας, ο αρμόδιος λειτουργός που μίλησε στη CITY ήταν ενήμερος για το περιστατικό, αφού ο παραπονούμενος απέστειλε σχετική επιστολή για το ζήτημα.
Όπως ανέφερε ο λειτουργός, οι πινακίδες του συγκεκριμένου αυτοκινήτου ήταν εκτός των κανονισμών που ισχύουν από το 2015 και ο αστυνομικός είχε κάθε δικαιοδοσία να επιδώσει εξώδικο πρόστιμο. «Σαφώς, θα μπορούσε να προβεί και σε μία απλή σύσταση προς τον οδηγό και να μην προχωρήσει σε εξώδικο. Εντούτοις, ο συνάδελφος έκρινε ορθό να προχωρήσει με αυτό τον τρόπο».
Οι πινακίδες, πλέον, συνεχίζει ο λειτουργός, γίνονται με πολύ αυστηρές προδιαγραφές από συγκεκριμένα συνεργεία. «Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει. Είναι όπως η ταυτότητα, φανταστήκατε ο κάθε ένας από εμάς να έφτιαχνε τη δική του όπως ήθελε;».
Ναι, θα μπορούσε ο αστυνομικός να «παίξει πελλόν» και να αδιαφορήσει ή να κάνει σύσταση και να μην γινόταν τίποτα από όλα αυτά.
Αν αύριο όμως η αστυνομία «παίξει πελλόν» και για τον τύπο που τρέχει με 200 km στον αυτοκινητόδρομο η αντίδρασή μας θα είναι η ίδια;
*Για ευνόητους λόγους δεν αναδημοσιεύουμε τη φωτογραφία με τις πινακίδες του αυτοκινήτου.