Νόθευαν ηλιέλαιο και το πωλούσαν ως ελαιόλαδο

Τα μέλη της σπείρας κυκλοφορούσαν με Τζάγκουαρ και Μερσεντές αναφέρει το ρεπορτάζ από την Ελλάδα.

 


Article featured image
Article featured image

Η Οικονομική Αστυνομία εξάρθρωσε μεγάλο κύκλωμα, του οποίου τα μέλη νόθευαν συστηματικά τρόφιμα. Οι δράστες πρόσθεταν χρωστικές ουσίες σε ποσότητες ηλιέλαιου, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο και στη συνέχεια το διακινούσαν παράνομα στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει έλαια με έξι συνολικά επωνυμίες, και συγκεκριμένα με τις επωνυμίες: «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/ Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops».

Συνολικά, συνελήφθησαν 7 άτομα και κατασχέθηκαν 2.934 μεταλλικοί περιέκτες με έλαιο, χωρητικότητας 5 λίτρων που προορίζονταν για εξαγωγή στην Ευρώπη.

Οι συλλήψεις έγιναν στις 25 Νοέμβριου 2017 στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας.

Επίσης, για την υπόθεση αναζητείται ένας ακόμα Έλληνας, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 52 άτομα, κυρίως προμηθευτές.

Όπως πρόεκυψε από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους.

Ακολούθως, ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετούνταν σε πλαστικούς ή μεταλλικούς περιέκτες (τενεκέδες) διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες η επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Κρήτη, Μεσσηνία κ.α.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» καθώς και οι ιδιότητες του.

Από την έρευνα διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοέμβριου 2017, εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου (100.000) λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε (200.000) ευρώ.

Επιπλέον, προέκυψε ότι τα (4) μέλη που διεύθυναν την οργάνωση είχαν στην ιδιοκτησία τους (2) εταιρείες εμπορίας ελαίων, με έδρα σε διευθύνσεις όπου δεν υπάρχει φυσική παρουσία.


Πηγή: Huffington Post

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ