Ο Κύπριος που συναναστρέφεται καθημερινά με τίγρεις και ελέφαντες

Κάποιοι περνούν τις ώρες τους στη δουλειά μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μπροστά από στοίβες φακέλων και χαρτιών.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό, δεν ισχύει για τον Ιούλιο Χριστοφόρου από την Πάφο, ο οποίος συναναστρέφεται καθημερινά, στο χώρο εργασίας του, μεταξύ άλλων, με τίγρεις, λιοντάρια, ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις.

Εργάζεται ως κτηνίατρος στο Pafos Zoo και τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάει εκεί, παρέα με άγρια ζώα.

Και επειδή δεν συναντά κανείς συχνά άτομα στην Κύπρο που να κάνουν «παρέα» με άγρια ζώα, η CITY αποφάσισε να μάθει περισσότερα για την ενδιαφέρουσα αυτή προσωπικότητα με το άκρως ενδιαφέρον επάγγελμα.


Η κάθε μέρα στον κήπο είναι σαν να είναι Χριστούγεννα. Κάθε μέρα κάτι γίνεται που θα μας ενθουσιάσει και θα μας κάνει να καταλάβουμε τα ζώα ακόμα πιο καλά.


Από μικρός είχες αδυναμία στα ζώα;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα πολύ στενούς δεσμούς και καλή επικοινωνία με όλα τα ζώα. Ο πατέρας μου τελείωσε την κατασκευή του Pafos Zoo όταν εγώ ήμουν 14 χρονών, αλλά και πριν από αυτό είχαμε πάντα πάρα πολλά ζώα στο σπίτι, κυρίως πουλιά.







Πού εργάζεσαι αυτή την περίοδο;

Αυτή τη περίοδο εργάζομαι στο Pafos Zoo, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας.

 

Ποια ζώα φροντίζεις καθημερινά;

Θεωρώ καθήκον μου να φροντίζω όλα τα ζώα που φιλοξενούμε στον κήπο, αλλά δυστυχώς δεν μου φτάνουν οι ώρες της ημέρας. Έτσι, εκπαιδεύω, επιβλέπω και ελέγχω όλο το προσωπικό που ασχολείται με τα ζώα, να κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει και να παρέχει σε όλα τα ζώα του κήπου την καλύτερη φροντίδα. Αποκλειστική φροντίδα παρέχω αυτό τον καιρό στα δύο τιγράκια που γεννήθηκαν εδώ πριν από μόλις 4 μήνες: την Καλυψώ και τον Οδυσσέα, καθώς και τη μεγαλύτερη τους αδερφή τη Λάρα, η οποία είναι 3 χρονών και είναι η πρώτη τίγρη της Σιβηρίας που μεγάλωσα όταν την παράτησε η μητέρα της. Αποκλειστική φροντίδα παρέχω επίσης στα πιο ευαίσθητα και απαιτητικά πουλάκια που εκκολάπτουμε στις μηχανές μας (πάντα παρατημένα από τους γονιούς αυγά) και σε όλα τα ερπετά και έντομα του κήπου.


Όση αγάπη δίνεις σε αυτά τα ζώα, παίρνεις πίσω την τριπλάσια.


 

Πόσα χρόνια κάνεις αυτό το επάγγελμα;

Δουλεύω με άγρια ζώα από τότε που άνοιξε το Pafos Zoo, το 2004.

 

Πώς είναι μια μέρα στη δουλειά;

Η κάθε μέρα στον κήπο είναι σαν να είναι Χριστούγεννα. Κάθε μέρα κάτι γίνεται που θα μας ενθουσιάσει και θα μας κάνει να καταλάβουμε τα ζώα ακόμα πιο καλά.


Μ' έχουν δαγκώσει ή τραυματίσει αρκετά ζώα μέχρι τώρα.





Έχουμε αρκετά ενεργά προγράμματα αναπαραγωγής κυπριακών ειδών προς εξαφάνιση ή εξωτικών ειδών.


Πόσο δύσκολο είναι να συναναστρέφεσαι καθημερινά με τέτοιου είδους ζώα;

Η δουλειά μας δεν είναι καθόλου εύκολη, τα ωράρια είναι τρελά, το άγχος μεγάλο και η σωματική κούραση τεράστια. Στο τέλος της κάθε μέρας, όμως, όταν είμαι σπίτι και σκέφτομαι τι έκανα σήμερα και έρχονται στο μυαλό μου όλες εκείνες οι πανέμορφες εικόνες με τα ζώα και τη φύση, δεν αντέχω να περιμένω να ξημερώσει μια καινούργια μέρα για να πάω και πάλι κοντά τους. Δεν το βλέπω ως δουλειά αυτό που κάνω, αλλά ως τρόπο ζωής.

 

Εισπράττεις αγάπη από αυτά τα ζώα;

Η αγάπη που εισπράττεις από τα ζώα είναι απεριόριστη και άνευ όρων. Όση αγάπη δίνεις σε αυτά τα ζώα, παίρνεις πίσω την τριπλάσια.

 



Ισχύει πως κάποια από τα ζώα επιστρέφουν πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον;

Η επανένταξη ζώων πίσω στη φύση, ειδικά αυτών που απειλούνται με εξαφάνιση, είναι ο μεγαλύτερος στόχος που θέτει κάθε ζωολογικός κήπος, όπως και το Pafos Zoo. Έχουμε αρκετά ενεργά προγράμματα αναπαραγωγής κυπριακών ειδών προς εξαφάνιση, όπως είναι η αιγυπτιακή φρουτονυχτερίδα, το κυπριακό νερόφιδο, ή εξωτικών ειδών όπως η τίγρη της Σιβηρίας, o ασιατικός ελέφαντας, το scimitar oryx, ο palm cockatoo, ο glossy cockatoo, ο yellow-tailed black cockatoo, ο blue-throated macaw και άλλα πολλά.

 



Όταν συνδεθείς μαζί τους, πόσο δύσκολο είναι μετά να τα αποχωριστείς;

Το πιο δύσκολο κομμάτι από όλα είναι να αποχωριστείς ένα ζώο το οποίο μεγάλωσε μαζί σου από τις πρώτες ημέρες που γεννήθηκε. Θέλεις δεν θέλεις, συνδέεσαι πολύ μαζί τους. Αυτό που σκέφτομαι, όμως, είναι ότι θα επιστρέψουν στη φύση, θα κάνουν τις δικές τους οικογένειες και ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα τα προσέχει.

 

Ποιο ήταν το πιο επικίνδυνο ζώο που φρόντισες ποτέ;

Τα πιο επικίνδυνα ζώα που έχουμε στο Pafos Zoo είναι τα ερπετά. Ορισμένα από αυτά είναι πολύ δηλητηριώδη και επιθετικά. Όμως το πιο επικίνδυνο από όλα είναι το Μαύρο Μάμπα (Dendroaspis polylepis) λόγω του ότι είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος, πολύ νευρικό, και έχει πάρα πολύ τοξικό δηλητήριο.


Δεν το βλέπω ως δουλειά αυτό που κάνω, αλλά ως τρόπο ζωής






Υπήρξαν και απρόοπτα; Όπως, για παράδειγμα, να σου επιτεθεί κάποιο από τα ζώα;

Απρόοπτα συμβαίνουν συχνά αλλά πολύ σπάνια σοβαροί τραυματισμοί. Τις περισσότερες φορές γδαρσίματα και μικροί μώλωπες. Με έχουν δαγκώσει ή γενικά τραυματίσει αρκετά ζώα μέχρι τώρα, πάντα εννοείται χωρίς να φταίνε αυτά, αλλά όταν πρέπει να περιοριστούν για φαρμακευτικές αγωγές ή μετακίνηση δεν χαίρονται πολύ οπότε δαγκώνουν.



Πόσο διαφορετικό χαρακτήρα και συμπεριφορά έχουν αυτά τα ζώα με τα κατοικίδια που έχουμε στα σπίτια μας;

Τα άγρια ζώα όταν είναι μεγαλωμένα από τους γονείς τους, φοβούνται πάρα πολύ τους ανθρώπους και μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα. Δεν έχουν καμία σχέση με τα ζώα το οποία έχουν εξημερωθεί χιλιάδες χρόνια τώρα. Όταν ένα άγριο ζώο, όμως, μεγαλώσει από πολύ νεαρή ηλικία με ανθρώπους, οι οποίοι του δείχνουν αγάπη, στοργή και κατανόηση μαθαίνει να αποδέχεται τους ανθρώπους σαν να είναι μέλη της οικογένειάς του. Αυτό, πάλι, δεν σημαίνει ότι το ζώο αυτό θα συμπεριφέρεται όπως ένας σκύλος ή μια γάτα του σπιτιού. Η τίγρης, για παράδειγμα, θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται σαν τίγρης με τη μόνη διαφορά ότι δεν θα θέλει να σε σκοτώσει και να σε φάει.


Είναι δύσκολο να αποχωριστείς ένα ζώο, το οποίο μεγάλωσε μαζί σου .




Εσύ, έχεις κατοικίδια στο σπίτι;

Έχω ένα γάτο τον Ντέξτερ και μια σκυλίτσα τη Δαλιδά, τους οποίους υπεραγαπώ.

 

Υπάρχουν άτομα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό που έχουν ως κατοικίδια άγρια ζώα. Το θεωρείς λάθος;

Δεν το θεωρώ λάθος, όχι. Πάρα πολύς κόσμος έχει μεγάλο πάθος και αγάπη για τα ζώα, όχι μόνο τα οικόσιτα. Αντιθέτως, το ενθαρρύνω, μόνο όμως όταν οι συνθήκες είναι σωστές! Δηλαδή, όταν το άτομο που τα φροντίζει έχει και τις απαραίτητες γνώσεις, εγκαταστάσεις, χρόνο, ενέργεια, χρήματα και τον κατάλληλο κτηνίατρο για αυτά τα εξωτικά κατοικίδια, τα οποία είναι πολύ απαιτητικά και ευαίσθητα. Αυτά τα ζώα είναι πανέμορφα, πανέξυπνα και είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον όταν ασχοληθείς μαζί τους. Δεν είναι καθόλου εύκολο, όμως! Αν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα εξωτικό κατοικίδιο ακόμη και έναν παπαγάλο ή μια χελώνα πρέπει να το μελετήσει καλά πριν το κάνει γιατί πολύ συχνά ο κόσμος παρασύρεται, παίρνει βιαστικές αποφάσεις και στο τέλος την πληρώνουν τα ζώα, πράγμα που είναι λάθος, κρίμα και άδικο.

 



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ