Γιατί μελαγχολούμε τις γιορτές;

Οι γιορτές δεν είναι για όλους ιδανικές όπως φαίνεται.

 


Article featured image
Article featured image

Η κατάθλιψη και η μελαγχολία είναι συχνά φαινόμενα κατά τη διάρκεια των γιορτών και ειδικά των Χριστουγέννων.

Συνήθως δεν υποφέρουν μόνο αυτοί που έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια, αλλά και όσοι δεν εισπράττουν αγάπη ή δεν έχουν κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πιο κάτω θα δεις μερικούς από τους παράγοντες που οδηγούν σε κατάθλιψη τις γιορτές, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης:

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικανική έκδοση της HuffPost

 

Δημιουργία μη ρεαλιστικών προσδοκιών

«Έχουμε την τάση να προσδοκούμε και να φανταζόμαστε τις γιορτές που βλέπουμε στην τηλεόραση», λέει ο ψυχίατρος Μαρκ Σιχέλ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ασθενών του αυξάνεται μετά τις γιορτές. «Οι γιορτές δεν αποτελούν ακριβώς αυτό που περιμένουμε, το ιδανικό με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε αμέσως».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η περίοδος των γιορτών κάποτε τελειώνει και αυτό που ίσως να ήταν χρήσιμο είναι ένας απολογισμός για αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Η ευγνωμοσύνη είναι κατά πάσα πιθανότητα το καλύτερο αντίδοτο κατά της κατάθλιψης».

 

Η προσπάθεια να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα

«Η τελειομανία μπορεί να συμβάλλει στη μελαγχολία», λέει ο Σιχέλ. «Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σωστά και απογοητεύουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και αυτό είναι πολύ άσχημο».

 

Η σύγκριση με τους άλλους

«Το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με γνωστούς μας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αφού όλες οικογένειες έχουν προβλήματα και οι περισσότεροι από εμάς δεν ζουν τα τέλεια Χριστούγεννα που ονειρεύονται ή που θυμούνται από την παιδική τους ηλικία», λέει ο Σιχέλ.

 

Η αμέλεια του εαυτού μας

«Να φροντίζουμε τον εαυτό μας, μην το παρακάνουμε με το φαγητό και το ποτό», συμβουλεύει ο Σιχέλ. «Να ακολουθείτε την καθημερινή σας ρουτίνα άσκησης, το πρόγραμμά σας γενικότερα όπως κάνετε καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ