Τεχνολογία
Γιατί όλοι μιλούν για το τέλος του ίντερνετ; [όπως το ξέρουμε]
Το πιο πιθανόν είναι η είδηση να πέρασε από μπροστά σου και να την αγνόησες. Κι εμείς στην αρχή αυτό κάναμε, αφού θεωρήσαμε πως ήταν ακόμη μια υπερβολή που κυκλοφορεί ως είδηση με click bait τίτλους για να κερδίσει λίγα επιπλέον κλικ.
Όπως όλα δείχνουν όμως, η κατάργηση του Net Neutrality που συζητούν διάφοροι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ στις ΗΠΑ, θα αλλάξει δια παντός τη χρήση του ίντερνετ, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε έως σήμερα.
Και μπορεί διαχρονικά η ανθρωπότητα να έκανε αγώνες για να ζει ελεύθερη και να εκφράζεται χωρίς φόβο, με το διαδίκτυο να αποτελεί τα τελευταία χρόνια βασικό φορέα ελεύθερου λόγου και έκφρασης, εντούτοις φαίνεται πως σήμερα κάποιοι απειλούν να θέσουν σημαντικούς περιορισμούς σε αυτό, με σκοπό φυσικά το κέρδος.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τι συμβαίνει με την κατάργηση του Net Neutrality (ουδετερότητα διαδικτύου), διαβάσαμε ένα άρθρο – ανάλυση του Θοδωρή Χονδρόγιαννου στο ελληνικό VICE, το οποίο εξηγεί τι συνέβη προ ημερών στις ΗΠΑ και φυσικά τι πρέπει να περιμένουμε εφεξής.
Οι πάροχοι Ίντερνετ θα έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν ή να επιβραδύνουν ιστοσελίδες ή περιεχόμενο στο web, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.
Καταρχάς, τι είναι το net neutrality;
Το net neutrality (ουδετερότητα του Διαδικτύου, στα ελληνικά) είναι μια αρχή του Διαδικτύου, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ -καθώς επίσης και οι κυβερνήσεις- οφείλουν να αντιμετωπίζουν όλα τα δεδομένα στο Ίντερνετ σαν ίσα, χωρίς να κάνουν διακρίσεις ή να χρεώνουν ξεχωριστά, ανάλογα τον χρήστη, το περιεχόμενο, την ιστοσελίδα, την εφαρμογή ή άλλους παράγοντες. Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε πληροφορία στο Ίντερνετ αντιμετωπίζεται σαν ίση με όλες τις άλλες, ανεξαρτήτως του περιεχομένου της. Όταν το Ίντερνετ είναι ουδέτερο, όλοι οι διαφορετικοί τύποι περιεχομένου σε αυτό έχουν την ίδια προτεραιότητα στη μετάδοση. Με δύο λέξεις, ιντερνετική ισότητα.
Ποιος απειλεί το net neutrality και γιατί;
Το net neutrality απειλούν οι εταιρείες παροχής Ίντερνετ, που χωρίς τη δικτυακή ουδετερότητα θα μπορούν να πιέζουν ιστοσελίδες -όπως το Netflix- να συνάπτουν συμφωνίες μαζί τους για να τους δίνουν περισσότερα χρήματα, επειδή διαφορετικά θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με πιο αργές ταχύτητες παροχής Ίντερνετ. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, αν ένας πάροχος Ίντερνετ κάνει συμφωνία με την Amazon για έξτρα χρήματα, την ώρα που το Netflix αρνείται να κάνει αντίστοιχη συμφωνία και να πληρώσει, τότε οι ταινίες της Amazon θα απολαμβάνουν γρηγορότερες ταχύτητες, την ώρα που οι χρήστες του Netflix θα τρώνε buffering και αργά ή γρήγορα θα αφήσουν το Netflix για το Amazon. Από τα παραπάνω προκύπτει ο μοναδικός -follow the money- λόγος που εταιρείες παροχής Ίντερνετ θέλουν να σκοτώσουν το net neutrality: τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα τους μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν οι συμφωνίες με την Google, τη Microsoft και άλλους μεγάλους παίκτες του Διαδικτύου.
Τι θα συμβεί αν καταργηθεί το net neutrality;
Σε αυτήν την περίπτωση, οι πάροχοι Ίντερνετ θα έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν ή να επιβραδύνουν ιστοσελίδες ή περιεχόμενο στο web, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Αυτό θα έχει μεγάλες συνέπειες στην προσωπική ελευθερία του χρήστη, ο οποίος δεν θα έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που θα μπλοκάρονται, ενώ ο ίδιος de facto αποκλεισμός θα ισχύσει και για ιστοσελίδες που θα ανοίγουν μετά από πολλή ώρα, λόγω εσκεμμένης βραδύτητας της ταχύτητας της σύνδεσης. Ακόμη, η ουδετερότητα του Διαδικτύου είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να φτιάξει τη δική του σελίδα ή να προσφέρει την πνευματική δημιουργία του -όπως κείμενα και τραγούδια- στους χρήστες του Διαδικτύου, ασχέτως των πολιτικών, θρησκευτικών, ή όποιων άλλων πεποιθήσεών του. Αν καταργηθεί το net neutrality, όλα τα παραπάνω απλώς δεν θα ισχύουν.
Γιατί συζητάμε τώρα για το net neutrality;
Επειδή τώρα απειλείται περισσότερο από ποτέ. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ -υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης Trump- ψήφισε στις 14 Δεκεμβρίου την κατάργηση του net neutrality, ανατρέποντας το νομοθετικό πλαίσιο του Προέδρου Obama, υποστηρικτή της ουδετερότητας του Διαδικτύου. Αν και οι υποστηρικτές του net neutrality πρόκειται να προσφύγουν στην αμερικανική δικαιοσύνη και να χρησιμοποιήσουν άλλα νομικά κανάλια της αμερικανικής νομοθεσίας, για να μπλοκάρουν την εφαρμογή των μέτρων που περιορίζουν τη δικτυακή ουδετερότητα, η ψήφιση του παραπάνω μέτρου είναι αρκετή, για να θορυβήσει τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους Ευρωπαίους χρήστες του Διαδικτύου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι επικεφαλής της FCC και αρχιτέκτονας της νέας νομοθετικής ρύθμισης είναι ο Ajit Pai, που στο παρελθόν ήταν νομικός σύμβουλος της Verizon, ενός από τους γνωστότερους κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ που θα επωφεληθούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από την κατάργηση του net neutrality. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα του πόσο πολύ θέλουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σαν τη Verizon να καταργηθεί το net neutrality, αναφέρουμε ότι η Comcast, μια άλλη εταιρεία παροχής ίντερνετ, πίεζε το Netflix με όλο και πιο χαμηλές ταχύτητες, αναγκάζοντάς το να υπογράψει συμφωνία και να πληρώσει για το αυξημένο traffic.
Τι ισχύει στην Ελλάδα και την Κύπρο;
Οι δύο χώρες, ως μέλη της ΕΕ, υπάγονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα προστατευτική ως προς το net neutrality και την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας στο Ίντερνετ. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδείξεις που θα πρέπει να μας ανησυχούν. Πρώτον, οι περισσότεροι πάροχοι Διαδικτύου έχουν ως βάση τους τις ΗΠΑ και επομένως η εχθρική προς το net neutrality ρύθμιση που ψηφίστηκε εκεί θεωρείται ότι θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και πίεση και σε άλλες αγορές Ίντερνετ, ανάμεσά τους και η ευρωπαϊκή. Δεύτερον, τόσο στην Ευρώπη, όσο στην Ελλάδα και την Κύπρο, εταιρείες παροχής Ίντερνετ δείχνουν να παρακάμπτουν το net neutrality, προσφέροντας πακέτα προσφορών που διαχωρίζουν το περιεχόμενο που καταναλώνεις, ανάλογα το είδος της εφαρμογής που χρησιμοποιείς (για παράδειγμα, σου δίνουν ίντερνετ μόνο για τις εφαρμογές των social media). Ακόμη, πολλοί εκτιμούν ότι αν επικρατήσουν οι πολέμιοι του neutrality net τις ΗΠΑ, αργά ή γρήγορα θα γίνει το ίδιο και στις άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Συμπέρασμα
Η κατάργηση του net neutrality θα βάλει τέλος στην ισότητα όλων των χρηστών και των πάροχων περιεχομένου στο Ίντερνετ, κάτι που θα πλήξει την επανάσταση που έφερε το Διαδίκτυο στην ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας. Αν η ουδετερότητα του Διαδικτύου πεθάνει, οι πάροχοι Ίντερνετ θα μπορούν να μετατρέψουν το Διαδίκτυο σε έναν χώρο όπου η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και γρήγορη μόνο στις σελίδες που ο κάθε πάροχος επιλέγει, ενώ οι υπόλοιπες σελίδες, αν δεν αποκλείονται, θα αντιμετωπίζουν πολύ αργές ταχύτητες.
Το Ίντερνετ δύο ταχυτήτων -γρήγορο γι’ αυτούς που πληρώνουν έξτρα, αργό γι’ αυτούς που δεν πληρώνουν έξτρα- θα βάλει τέλος στη δημοκρατική λειτουργία του Διαδικτύου, θα οδηγήσει σε κλείσιμο μικρομεσαίων από άποψη πόρων ιστοσελίδων, που δεν θα μπορούν να πληρώνουν τους παρόχους Ίντερνετ, θα περιορίσει τις επιλογές των χρηστών στην πληροφορία και τελικά θα βάλει τέλος στην ελευθερία που απολαμβάνουμε ως χρήστες.
Απέναντι σε όσους θέλουν να καταργήσουν το net neutrality έχει ξεσηκωθεί και η βιομηχανία πορνό: «Χωρίς το net neutrality, οι καλωδιακές και ασύρματες εταιρείες που ελέγχουν την πρόσβαση στο ίντερνετ θα έχουν την καταχρηστική δύναμη να επιλέγουν τους νικητές και τους ηττημένους της αγοράς», είπε στο Motherboard ο Corey Price, Αντιπρόεδρος του Pornhub. Τη στάση του Pornhub υποστήριξαν και άλλες ιστοσελίδες, όπως το xHamster και το Kink.com. Μάλλον ήρθε η ώρα να κάνουμε και εμείς κάτι, για να εμποδίσουμε αυτούς που θέλουν να σκοτώσουν την ελευθερία της έκφρασης στο Ίντερνετ.