Αυτό δείχνει μια νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή μιας Ελληνίδας ερευνήτριας.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ανατολικής Αγγλίας και της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρα Κονστάνζ Λαϊνεβέμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 19.000 υπαλλήλους.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη αδικία νιώθει ένας εργαζόμενος να τον «πνίγει» στο εργασιακό περιβάλλον του, τόσο αυξάνει η συχνότητα των αδειών υγείας που παίρνει, καθώς και η διάρκεια τους, με αποτέλεσμα να λείπει περισσότερο χρόνο από τη δουλειά του.
Αυτό ισχύει άσχετα με το αν είναι άνδρας ή γυναίκα, με την ηλικία του ή με την οικογενειακή κατάστασή του.
Αν μάλιστα επιπλέον νιώθει μεγάλη ανασφάλεια για τη θέση εργασίας του, τότε οι μακρές άδειες υγείας είναι ακόμη συχνότερες.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η αδικία στην εργασία πυροδοτεί στρες στους εργαζόμενους, οι οποίοι ξεφεύγουν από αυτό με μια άδεια ή όντως αρρωσταίνουν εξαιτίας του.
Με δεδομένη τη σημασία που έχει οι εργαζόμενοι να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης, οι ψυχολόγοι τόνισαν ότι αυτή πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των μάνατζερ, καθώς και κριτήριο για την επιλογή τους σε διευθυντική θέση.