Πριν μερικές ημέρες, το διαδίκτυο γέμισε με 4, ομολογουμένως, σοκαριστικές φωτογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν ανθρώπους από τη Λιβύη σε άθλια κατάσταση, ταλαιπωρημένους, στοιβαγμένους σαν σακιά και κρεμασμένους ανάποδα, οι οποίοι όπως ισχυριζόταν η ανάρτηση ήταν Λίβυοι σκλάβοι που θα πωλούνταν σε σκλαβοπάζαρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, γρήγορα οι εικόνες αυτές έγινα viral και κυκλοφόρησαν παντού, ενώ ακόμη και ηγέτες χωρών σχολίασαν και καταδίκασαν όλο αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη, με βάση τις εν λόγω εικόνες.
Τι ισχύει όμως πραγματικά;
Της ανάρτησης των φωτογραφιών, προηγήθηκε βίντεο που προέβαλε το CNN με σκηνές χαμηλής ανάλυσης, όπου φαίνεται να δημοπρατούνται δώδεκα άνδρες σε ένα ακίνητο έξω από την Τρίπολη.
Σύμφωνα πάντα με το CNN, οι δημοσιογράφοι του ανακάλυψαν αρκετές τέτοιες αγορές σκλάβων στο εσωτερικό της χώρας αποδεικνύοντας ότι οι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης, πέφτουν στα δίχτυα του σκλαβεμπορίου.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πολιτικοί της Αφρικής εξέφρασαν την οργή τους για το σκάνδαλο, ειδικά από χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπου προέρχονται οι περισσότεροι Αφρικανοί μετανάστες. Η Λιβύη υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι, «η δουλεία δεν έχει θέση στον κόσμο μας.
Οι ενέργειες αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο έκδηλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Απεύθυνε έκκληση προς την ηγεσία της Λιβύης να διερευνήσει το θέμα και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δουλεμπόρους.
Μετά από τη διάδοση της παραπάνω είδησης, το διαδίκτυο γέμισε με φωτογραφίες από τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης. Όπως όμως αποκαλύπτουν τα Ελληνικά HOAXES, οι φωτογραφίες αυτές, είναι άσχετες με το θέμα και αρκετά παλιότερες. Φαίνεται λοιπόν, ότι κάποιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν μια σκληρή πραγματικότητα που συμβαίνει στη Λιβύη, για να δημιουργήσουν clickbait και να κερδίσουν πάνω σε αυτό.
Αν θέλετε να δείτε από πού προέρχονται οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο από τα Ελληνικά Hoaxes.
*Στην παγίδα της ψευδούς αυτής είδησης με τις εικόνες, έπεσε και η CITY, σε σχετικό δημοσίευμα που αναρτήσαμε βάσει του βίντεο του CNN, δημοσιεύσαμε την πιο κάτω εικόνα.
Όπως αναφέρουν τα Ελληνικά Hoaxes, για την εν λόγω εικόνα δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την αρχική της πηγή. Εντούτοις την εντόπισαν σε μια ιταλική σελίδα, με ημερομηνιά 21 Φεβρουαρίου 2017, με αναφορά για βασανιστήρια στα κέντρα κράτησης μεταναστών από τις αρχές της Λιβύης