Βρέθηκε όντως ναυάγιο από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου στην Κύπρο;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ιστοσελίδα newscientist.com, η οποία μάλιστα φιλοξενεί και δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων που συμμετείχαν στην ανακάλυψη.

 


Article featured image
Article featured image

Κάνοντας μια μικρή έρευνα για να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο, δεν βρήκαμε κάποιο άλλο σχετικό δημοσίευμα, πέραν μίας αναδημοσίευσης της ιστοσελίδας parikiaki.com και παρότι το επιστημονικό περιοδικό New Scientist όπως και η ιστοσελίδα είναι καθόλα έγκυρα, διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο ευσταθεί η είδηση.

Το εν λόγω δημοσίευμα λοιπόν, αναφέρει ότι αρχαιολόγοι, χρησιμοποιώντας drones και ένα παλιό κατασκοπευτικό πλοίο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου προσπάθησαν να ταυτοποιήσουν τρία ναυάγια που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Το ένα από αυτά, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του newscientist.com, περιείχε ευρήματα που χρονολογούνται 2000 χρόνια πριν, υποδεικνύοντας ένα τεράστιο δίκτυο εμπορικών συναλλαγών, κατά την περίοδο της ανόδου των αρχαίων ελληνικών πόλεων, όπως η Αθήνα.

«Αν οι ημερομηνίες μας είναι σωστές, μιλάμε για την περίοδο που ξεκίνησε η μεγάλη εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου», αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας Ocean Exploration Trust (OET), Ben Ballard, του οποίου ο πατέρας Robert, ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού.

Την περίοδο 2010 – 2012, ο Ben Ballard και οι συνεργάτες του εξερεύνησαν την οροσειρά Ερατοσθένης στην Κύπρο (διάβασε σχετικά εδώ...>>> https://goo.gl/3dchiK), μια υποθαλάσσια οροσειρά που εκτείνεται νότια της Κύπρου και ξεπερνά σε συνολικό ύψος και έκταση τους αντίστοιχους χερσαίους γεωλογικούς σχηματισμούς (Τρόοδος / Πενταδάκτυλος). Εξερεύνησαν την οροσειρά, χρησιμοποιώντας το σκάφος Ναυτίλος του OET, που η αρχική του χρήση ήταν ως κατασκοπευτικό πλοίο που δημιουργήθηκε από την Ανατολική Γερμανία κατά τα 1970. Το ίδιο δηλαδή, που χρησιμοποίησαν και για την ταυτοποίηση των ναυαγίων. 

Η CITY, θα επικοινωνήσει με τα αρμόδια κρατικά τμήματα για το συγκεκριμένο ζήτημα και θα επανέλθει με νεότερες πληροφορίες. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ