Ακόμη δεν έχει κοπάσει η σκόνη από την λογοκρισία που άσκησε ο Δήμος Σωτήρας στο θεατρικό έργο COCK, λόγω του περιεχομένου που ενόχλησε μερίδα δημοτών της περιοχής, ένα καινούργιο περιστατικό πιθανής λογοκρισίας έρχεται να προστεθεί στη λίστα.
Αυτή τη φορά, το περιστατικό διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη και αφορά έναν πίνακα του 1938 με τίτλο Therese Dreaming του Γάλλου ζωγράφου Balthus, που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Ο πίνακας δείχνει μια νεαρή γυναίκα που κάθεται σε χαλαρή θέση. Το κορίτσι έχει μια πολύ άνετη πόζα, με το γόνατο λυγισμένο και ακουμπισμένο στην καρέκλα, τα χέρια να κρέμονται χαλαρά πάνω από κεφάλι, που είναι ελαφρά γυρισμένο στο πλάι και τη φούστα να αφήνει σε κοινή θέα το εσώρουχο.
Το έργο σκανδάλισε τους Νεουορκέζους εξαιτίας, όπως λένε, της κατάστασης και του τρέχοντος κλίματος γύρω από το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, και αποφάσισαν να προδφύγουν στη δικαιοσύνη.
H 30χρονη γυναίκα επιχειρηματίας που ξεκίνησε την αναφορά, Mia Merrill, σχολιάζει μέσα σε αυτήν πως «ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης διατηρούσε αξιοσημείωτο ερωτικό ενδιαφέρον για έφηβα κορίτσια και αυτό το έργο αδιαμφισβήτητα θίγει την σεξουαλικότητα ενός παιδιού».
Και συνεχίζει πως «δεδομένου του κλίματος που επικρατεί αυτήν την στιγμή γύρω από την σεξουαλική παρενόχληση, δίνει ρομαντική διάσταση στην ηδονοβλεψία και την αντικειμενοποίηση ενός παιδιού».
Δηλώνει πως το MET (Metropolitan Museum of Art) είναι ένα διάσημο ίδρυμα και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. «Ζητάμε από το ΜΕΤ να είναι πιο προσεκτικό με τους πίνακες στους τοίχους του και να κατανοήσει τους υπαινιγμούς πίσω από αυτό το έργο.
Τελικά πρόκειται για ένα ερώτημα σχετικά με το πόσο ευρεία είναι η συλλογή των έργων στο μουσείο, πόσο απροκάλυπτα σεξουαλικός είναι ο πίνακας, ενώ οι σημερινοί τίτλοι των εφημερίδων επικεντρώνονται και υπογραμμίζουν το θέμα της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των γυναικών».
Η καταγγελία που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (1/12) συγκέντρωσε 7000 υπογραφές μέχρι το βράδυ της Κυριακής και στην συνέχεια, υπεύθυνος εκπρόσωπος του μουσείου απάντησε, λέγοντας πως δεν πρόκειται να αφαιρεθεί ο πίνακας από την συλλογή, αφού η τέχνη προορίζεται να αντικατοπτρίζει πολλές διαφορετικές περιόδους και όχι αποκλειστικά την τρέχουσα.
Η επίσημη απάντηση αναγράφει πως «αποστολή μας είναι να συλλέξουμε, να μελετήσουμε, να διατηρήσουμε και να παρουσιάσουμε σημαντικά έργα τέχνης όλων των εποχών και από διαφορετικούς πολιτισμούς προκείμενου να φέρουμε τον κόσμο κοντά στη δημιουργικότητα, την γνώση και τις ιδέες» δήλωσε ο Kenneth Weine.
Στιγμές όπως αυτή είναι ιδανικές για να παρέχουν την ευκαιρία στον διάλογο και την συζήτηση να ανθίσουν και η εικαστική τέχνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα να αναλογιστούμε το παρελθόν και το παρόν.
Με πληροφορίες από bovary.gr