Γράφει η Κατερίνα Σολωμού*
Στα χέρια του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού βρίσκονται από την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017, 300 επιστολές από αδιόριστους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τις οποίες διεκδικούμε το καθεστώς του Αορίστου Χρόνου. Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, η Κλαδική Επιτροπή Αντικαταστατών και η Γραμματεία της ΠΟΕΔ, θέσαμε ενώπιον του αρμόδιου Υπουργείου ένα δίκαιο αίτημα, ζητώντας άμεση προώθηση και διευθέτηση.
Εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας στα δημόσια σχολεία της Κύπρου, είτε από τη θέση αντικαταστάτη, είτε από τη θέση συμβασιούχου, αιτούνται την αναγνώρισή τους ως αορίστου χρόνου έκτακτοι εκπαιδευτικοί.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αρμόδιες αρχές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αντιμετωπίσει θετικά και έχουν ικανοποιήσει ανάλογα αιτήματα. Υπό αυτά τα δεδομένα, αλλά και επιπρόσθετα όπως προκύπτει από σχετικές νομικές γνωματεύσεις, φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να αναγνωριστεί το καθεστώς αυτό και στην Κύπρο.
Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η εισαγωγή του προτεινόμενου νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση, προκαλεί σωρεία ερωτημάτων. Με το νέο σύστημα, οι ανάγκες θα καλύπτονται από έναν άλλο κατάλογο όπως αυτός θα διαμορφωθεί με τα νέα κριτήρια που έχουν ψηφιστεί στις 9 Ιουλίου 2015.
Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα αν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα είναι σε θέση να διαχειριστεί 300 τόσους εκπαιδευτικούς που θα έχουν πλέον μία θέση στη δημόσια εκπαίδευση, την ίδια ώρα που έχει προωθήσει ένα νέο σύστημα διορισμού.
Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, να αναλωθεί στην πολυδάπανη και χρονοβόρα διαδικασία υλοποίησης του νέου συστήματος διορισμών (εξετάσεις, εξέταση/ μοριοδότηση προσόντων κλπ.), η οποία είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθεί σε αδιέξοδο εάν και εφόσον κερδηθεί το καθεστώς αορίστου χρόνου;
Θα είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην πολιτεία σε περίπτωση που επιμένει στην εφαρμογή του πολυδιαφημιζόμενου Νέου Συστήματος Διορισμού στην Εκπαίδευση, την στιγμή που είναι πολύ πιθανόν να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος;
Κρίνεται, λοιπόν αναγκαίο, να υπάρξει μια πιο σοβαρή και άμεση διερεύνηση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σχετικά με τη νέα αυτή διεκδίκηση και να εξεταστεί εις βάθος το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί το καθεστώς του Αορίστου Χρόνου. Ως εκ τούτου, ίσως να ήταν καλύτερο να αναιρεθεί η εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμού, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την ικανοποίηση των αιτημάτων για τους αορίστου χρόνου έκτακτους εκπαιδευτικούς.
*Κατερίνα Σολωμού - Αντικαταστάτρια Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης
Μέλος Γραμματείας ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ