Στην Κύπρο φοβούνται να καταγγείλουν στην Αστυνομία διαδικτυακές παρενοχλήσεις

Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά μαθαίνουμε για διάφορες διαδικτυακές απάτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αποσκοπούν στην απόσπαση χρημάτων από ανυποψίαστους χρήστες, ή ακόμη χειρότερα για περιπτώσεις πορνογραφίας –όχι απαραίτητα ανηλίκων – όπου απατεώνες αποσπούν από τους χρήστες άσεμνο υλικό και τους εκβιάζουν για να πάρουν χρήματα.

 


Article featured image
Article featured image

Πόσοι όμως από τα θύματα, αποφασίζουν να κάνουν τελικά καταγγελία στην αστυνομία και να βοηθήσουν στη σύλληψη των απατεώνων;  Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας Κύπρου, λίγοι. Πάρα πολλές φορές άτομα, τα οποία έχουν «παρενοχληθεί» στο διαδίκτυο ή έχουν πέσει θύματα απάτης, δεν αναφέρουν τα περιστατικά αυτά στην Αστυνομία, είτε γιατί έχουν απειληθεί ή φοβούνται ότι θα εκτεθούν δημόσια.

Το γεγονός αυτό βοηθά τους διαδικτυακούς διαφθορείς να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους και να παραμένουν ατιμώρητοι.

Έχοντας λοιπόν κατά νου, ότι αρκετά διαδικτυακά αδικήματα τελούνται από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν ηλεκτρονικές απάτες και κλοπές προσωπικών δεδομένων, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με ποιους συνομιλούμε, αφού μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να αλλοιώσει τα στοιχεία του, να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε φωτογραφία και όνομα επιθυμεί και να δηλώσει οποιαδήποτε ηλικία, τονίζει η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

«Είναι πιθανό κάποιοι από αυτούς να χρησιμοποιούν ψεύτικα στοιχεία με σκοπό να μας παρασύρουν, έτσι είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε ότι πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο, που μπορεί να είναι ακόμα και εγκληματίας. Για να αποφύγουμε ένα τέτοιο κίνδυνο είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε ότι το πρόσωπο που συνομιλούμε μαζί του είναι γνωστό σε εμάς και να επιβεβαιώσουμε ότι είναι αξιόπιστο».Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές χρήσης του διαδικτύου κυρίως για τους νέους, οι οποίοι εντυπωσιάζονται εύκολα από διάφορες φωτογραφίες επίδειξης ή και διασκέδασης

• Μη συνομιλείτε με αγνώστους και μην κοινοποιείτε σε αυτούς τα προσωπικά σας στοιχεία, φωτογραφίες, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.

• Όταν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα ενός μηνύματος (email) μην το ανοίγετε και εφόσον υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά να το διαγράφετε, διότι πιθανόν να πρόκειται για ιό.

• Να προτιμάτε τις ιστοσελίδες που περιέχουν το ακρώνυμο «https», το «s» σημαίνει ασφάλεια (αυτό είναι βασικό κυρίως για σκοπούς αγορών).

 Αποφεύγετε να συμμετέχετε σε τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, καθώς πέραν από το γεγονός ότι κάποια από αυτά ενδεχομένως να είναι παράνομα, υπάρχει επιπρόσθετα ο κίνδυνος έκθεσης σε ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Από πλευράς της Αστυνομίας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των χρηστών του διαδικτύου, ενώ ο χειρισμός τέτοιων υποθέσεων γίνεται με απόλυτη εμπιστευτικότητα. Ως εκ τούτου, το αρμόδιο Γραφείο της Αστυνομίας - το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, (7πμ – 7μμ) στο τηλέφωνο 22808200 για οποιαδήποτε καταγγελία ή ακόμα και για απλές συμβουλές.*Το κοινό μπορεί να προβεί σε καταγγελία και μέσω της Ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση cybercrime.police.gov.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ