Τι συμβαίνει με τα μαχητικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη Λεμεσό και την Πάφο;

«Μα τι έγινε; Τι εν τούτα τα αεροπλάνα που πετούν που πάνω μας τζαι κάμνουν τόση φασαρία;», με ρώτησε μια φίλη από Λεμεσό πριν δύο μέρες.

 


Article featured image
Article featured image

Η αλήθεια δεν ήξερα τι να της απαντήσω, αφού δεν είχα ιδέα μέχρι που είδα να περνά από το timeline μου δημοσίευμα με τίτλο «Ξεκινά σήμερα η κοινή άσκηση Κύπρου - Ισραήλ, με την επωνυμία ‘ΟΝΗΣΙΛΟΣ - ΓΕΔΕΩΝ’».

 

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι σήμερα, 20η Μαρτίου και μέχρι την 22α Μαρτίου 2017, πραγματοποιείται προγραμματισμένη άσκηση με την επωνυμία «ΟΝΙΣΗΛΟΣ–ΓΕΔΕΩΝ 1/2017» από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, μέσα στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η άσκηση διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετέχει προσωπικό και μέσα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και αεροσκάφη διαφόρων τύπων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.



Αυτή ήταν και η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, σχετικά με την προγραμματισμένη άσκηση των μαχητικών. Φαίνεται όμως ότι πολύς κόσμος ακόμη και σήμερα, δύο μέρες μετά την έναρξη της άσκησης, δεν έχει ιδέα το λόγο που εδώ και τρεις ημέρες πετάνε (κυριολεκτικά) πάνω από το κεφάλι του μαχητικά αεροσκάφη F16, τα οποία για να είμαστε ειλικρινείς, προκαλούν άσχημους συνειρμούς και όχι άδικα, αφού αυτό που γίνεται πάνω από τα κεφάλια μας, είναι στην ουσία εικονικές αερομαχίες.

Οι διελεύσεις και οι αερομαχίες των ισραηλινών μαχητικών, πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 20/3 ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ «μάχη» στον αέρα είχαν την ευκαιρία να βιώσουν χθες βράδυ και οι κάτοικοι των χωριών Γιόλου και Πολέμι της επαρχίας Πάφου. Το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβλεπε την απόκρουση εχθρικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει το FIR Λευκωσίας από φίλιες δυνάμεις που επενέβησαν και απέκρουσαν τους εισβολείς.

Η τριήμερη στρατιωτική άσκηση Κύπρου –Ισραήλ έληξε πριν από λίγη ώρα, ενώ όπως ενημερωθήκαμε από υπεύθυνο του Υπουργείου Άμυνας, με την λήξη της άσκησης «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ, σημάνει η έναρξη κοινής άσκησης, έρευνας και διάσωσης, με την Γαλλία με το σενάριο να αφορά ναυτικό ατύχημα. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ