Έτσι θα φαίνεται ο νυχτερινός ουρανός σε 5 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα
Σε μεγάλα κέφια οι Διαστημικές Υπηρεσίες τις τελευταίες ημέρες, καθώς μετά τη NASA σειρά παίρνει η ESA (European Space Agency) για να μας παρουσιάσει ένα πολύ εντυπωσιακό video που απεικονίζει την πορεία 2 εκατ. αστέρων από σήμερα μέχρι και 5 εκατομμύρια χρόνια μετά.
Η ESA χρησιμοποίησε δεδομένα που προέρχονται από τον δορυφόρο Gaia (διαθέτει αισθητήρα 1000MP) και από τον δορυφόρο Hipparcos, ο οποίος καταγράφει τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων από τη δεκαετία του ’90. Πέρυσι, η ομάδα που διαχειρίζεται τα δεδομένα του Gaia είχε δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη που αποτελείται από 1.1 δισεκατομμύρια αστέρες, αλλά έλαβαν πληροφορίες που αφορούν την κίνηση και τις αποστάσεις μεταξύ τους μόνο για 2 εκατ. από αυτούς.
Στο video που ακολουθεί, θα δούμε αυτά τα 2 εκατ. αστέρια μαζί με 24.320 πιο φωτεινά αστέρια που έχει χαρτογραφήσει ο δορυφόρος Hipparcos. Κάθε καρέ (frame) του video αντιστοιχεί σε 750 χρόνια και η κίνηση των μπροστινών είναι ταχύτερη από αυτή στο πίσω μέρος επειδή βρίσκονται πολύ πιο κοντά στη Γη. Αναμένουμε ακόμη πιο εντυπωσιακά videos τον Απρίλιο του 2018, μιας και η ομάδα του Gaia θα έχει στη διάθεση της όλα τα δεδομένα και για τους 1.1 δισ. αστέρες, κάτι που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πως σχηματίστηκε ο γαλαξίας και να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις θέσεις των αστερισμών στο μέλλον.