Όλες οι εκδηλώσεις του Πάφος 2017 για τον Μάιο

Εργαστήρια, εκθέσεις, θέατρο, προβολές και διάφορες δράσεις.

 


Article featured image
Article featured image

Αρχίζει το πρόγραμμα Μαΐου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017, με μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του χρόνου, που δεν είναι άλλη από την Φιλαρμονική του Βερολίνου.

Συνεχίζει με διεθνείς παραγωγές που αποτελούν αξιοσημείωτους σταθμούς στην πορεία της χρονιάς.

Μέσα από εργαστήρια, εκθέσεις, θέατρο, προβολές και δράσεις της κοινωνικής συμμετοχής τονίζονται οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η Κύπρος ως προς το ζητούμενο της συνύπαρξης και επανίδρυσης μιας δικοινοτικής κοινωνίας στο νησί.

Παράλληλα κεντρικό ρόλο παίζουν η  γαστρονομία και μουσικά ακούσματα από όλη την Μεσόγειο.

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Δευτέρα 1η Μαΐου 

Πλατεία Κάστρου, 12:00

Φιλαρμονική του Βερολίνου

To περίφημο Κονσέρτο της Ευρώπης της Φιλαρμονικής του Βερολίνου πραγματοποιείται το 2017 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017. Από το 1991 η Φιλαρμονική του Βερολίνου έχει θεσμοθετήσει το κονσέρτο αυτό τιμώντας την ίδρυση της το 1882 και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιδέα της Ευρώπης. Για το κονσέρτο αυτό επιλέγονται συνήθως όχι μουσικές αίθουσες, αλλά χώροι ιδιαίτερου ιστορικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Μπροστά από το εμβληματικό Κάστρο στην πλατεία του γραφικού λιμανιού της Πάφου, η Φιλαρμονική του Βερολίνου θα εκτελέσει έργα των Carl Maria von Weber και  Antonín Dvořák, τα οποία εντυπωσιάζουν με την ενθουσιώδη ορμή και τα ζεστά τους χρώματα. Το κονσέρτο μεταδίδεται σε περισσότερες από τριάντα χώρες σε εκατομμύρια θεατές από την Κρατική τηλεόραση της Γερμανίας (ARD) και διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

Carl Maria von Weber : Ouvertüre zur Oper Oberon

Carl Maria von Weber: Konzert für Klarinette und Orchester Nr. 1 f-Moll op. 73

Antonín Dvořák: Symphonie Nr. 8 G-Dur op. 88

Διεύθυνση ορχήστρας: Mariss Jansons

Σολίστ: Andreas Ottensamer (κλαρινέτο)

Με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού

Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου   

Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί. Προσέλευση μέχρι τις 11:30.π.μ

Πέμπτη 4, Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Μαΐου

Δημοτική Πινακοθήκη, 11:00-17:00

Το Σύνδρομο του Πυγμαλίωνα

Το δικοινοτικό αυτο έργο περιλαμβάνει εργαστήρια μεθοδευμένης θεραπείας μέσω της τέχνης από την καλλιτέχνιδα και εικαστική θεραπεύτρια Asli Bolayir. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν με αισθητικούς όρους και εν τέλει να κατανοήσουν αλλά και να ξεπεράσουν τις τραυματικές εμπειρίες και τις απώλειες που έφερε στη ζωή τους ο πόλεμος και η προσφυγιά κατά τα τελευταία 43 χρόνια. Στόχος των εργαστηρίων είναι να διερευνήσουν το προσωπικό παρελθόν και τη συλλογική μνήμη μέσω της φωτογραφίας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν, μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές μορφές τις τραυματικές μνήμες και τις οδύνες που σημάδεψαν την πόλη της Πάφου και τις κοινότητες της, καθώς και την αναζήτηση της ελπίδας και της αισιοδοξίας που μόνον η ελευθερωμένη, ζώσα μνήμη μπορεί να γεννήσει. Θα συγκροτηθούν ομάδες από παιδιά 10-12 ετών καθώς και ενηλίκων που έχουν γεννηθεί πριν και μετά το 1974.

Είσοδος ελεύθερη – Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά στο κοινό.

 

Παρασκευή 5 Μαΐου - Κυριακή  4 Ιουνίου

Παλιά Ηλεκτρική  16:00 -19:00

Εγκαίνια  Παρασκευή 5 Μαϊου 19:00

Επικίνδυνα Ταξίδια

Πρόκειται για μια διπλή έκθεση με έργα των Κυπρίων καλλιτεχνών Άντη Χατζηαδάμου και Baki Bogac, η οποία υπομνηματίζει μια αληθινή ιστορία, ενδεικτική της δύναμης που έχει η τέχνη να υπερβαίνει τις διαφορές, τα εμπόδια και τα σύνορα.

Ο Baki Bogac, αρχιτέκτονας και γλύπτης, ανακάλυψε και έσωσε τα γλυπτά, τους πίνακες, τις φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα τα οποία ο Άντης Χατζηαδάμος είχε αφήσει στην Αμμόχωστο, όταν οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της πόλης εκδιώχθηκαν το 1974. Μετά από δύο δεκαετίες, το 1993, τα έργα τέχνης που φρόντιζε ο Baki όλο αυτό τον καιρό, παραδόθηκαν τελικά στην οικογένεια του Άντη Χατζηαδάμου στην Πάφο. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Άντης είχε πεθάνει το 1990 σε ηλικία μόλις 54 ετών. Έκτοτε, η οικογένειά του διατηρεί στενή σχέση με τον Baki Bogac τον οποίο προσκάλεσε στην Πάφο, εξ αφορμής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ώστε να συναντήσει για πρώτη φορά, νοερά έστω, τον Άντη Χατζηαδάμο σε μια κοινή έκθεση. Την επιμέλεια έχουν οι Σέργης Χατζηαδάμος και Γιάννης Σακέλλης.

Είσοδος ελεύθερη

 

Σάββατο 6 Μαΐου

Πλατεία Κάστρου, 20:00

Ταξιδιώτες - Τραγούδια της  Ξενιτιάς

Συμμετέχει η Μελίνα Κανά

Οι Ταξιδιώτες του Κόσμου στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αναφέρονται στους επισκέπτες της Πάφου, από τους κατακτητές, τους περιηγητές και τους τουρίστες μέχρι τους πρόσφυγες που έφτασαν ως εδώ αναζητώντας καταφυγή. Η ιστορία της μετανάστευσης σφραγίζεται από το αίσθημα της νοσταλγίας, του πόνου της απομάκρυνσης και του πόθου της επιστροφής, και βρίσκει την πιο άμεση έκφρασή του σε μουσικές και τραγούδια από όλο τον κόσμο. Σε αυτά τα τραγούδια της ξενιτιάς ιστορούνται οι καημοί και οι πόθοι που στίζουν ένα τόσο σύνθετο (και θλιβερά επίκαιρο) κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο όπως η προσφυγιά και η μετανάστευση. Σε αυτό το πλαίσιο, τα Μουσικά Σχολεία της Κύπρου τραγουδούν τις ιστορίες, τον πόνο, τα πάθη και τα αισθήματα των ανθρώπων που αναχωρούν, των ανθρώπων που αγωνιούν να επιστρέψουν και των ανθρώπων που μένουν πίσω, τυλιγμένοι σε ένα μεγάλο αποχαιρετισμό. Συμμετέχει η Μελίνα Κανά, μια από τις σημαντικότερες φωνές της ελληνικής μουσικής. Διευθύνει ο Σωκράτης Τερπίζης.

Χορηγός: CYTAMOBILE VODAPHONE

Εισιτήρια: 10 €

 

Κυριακή 7 Μαΐου

Λιμανάκι Κάτω Πάφου, 11:00        

O Κήπος των Γεύσεων- Οίνου Ανέλκυσις

Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 στο πλαίσιο της ενότητας  “Ο Κήπος των Γεύσεων”  φέρνει στην επιφάνεια από τον βυθό της θάλασσας  τις 280  φιάλες κρασίου που είχαν ποντιστεί το 2015 σε συνεργασία με τα κυπριακά Οινοποιία, το Σύνδεσμο Οινοχόων και τον  Παγκύπριο Σύνδεσμο Δυτών. Πρόκειται για μια θεαματική όσο και  ιδιαίτερη δράση αφού την  ανέλκυση των κρασιών θα ακολουθήσει δοκιμή και γευσιγνωσία και με τις αντίστοιχες  280 φιάλες που είχαν φυλαχθεί σε συνθήκες οινοποιείου.

Χορηγός: Υπεραγορές Παπαντωνίου

Είσοδος ελεύθερη

 

Κυριακή 7 Μαΐου

Αμφιθέατρο Χλώρακας, 20:00

Something in the Air

Η χορωδία των Paphos Zingers είναι μια πολύτροπη και πολυπολιτισμική ομάδα η οποία αποτελείται κυρίως από ξένους, μόνιμους κάτοικους της Πάφου. Η ίδια η σύσταση της χορωδίας (που αποτελείται, ουσιαστικά, από Ταξιδιώτες του Κόσμου) συνιστά έναν θρίαμβο της διαφορετικότητας, αντανακλά τις διαδρομές των Άλλων στην πόλη και αποτελεί την πιο καλή υπόμνηση για τη φιλόξενη ιδιοσυγκρασία του παφιακού λαού. Αυτός ο τελευταίος καλείται, από τα μέλη της χορωδίας, να συμμετάσχει σε μια χαρούμενη γιορτή καθώς αυτό ακριβώς το στοιχείο της γιορτής, της ζωντάνιας, της χαράς βρίσκεται στο επίκεντρο της εκδήλωσης.

Είσοδος ελεύθερη

 

Τετάρτη  10 ΜΑΙΟΥ

Εκκίνηση: Πλατεία Κέννεντυ/ 17:00

Let’s Move: Bodies in Urban Spaces

O διάσημος Αυστριακός καλλιτέχνης Willi Dorner με τους συνεργάτες του δημιουργεί ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον  διαδραστικό δρώμενο που αφορά σχηματισμούς σωμάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης. Σκοπός της δράσης είναι η εμπλοκή τόσο της κοινωνίας όσο και των επισκεπτών της με στόχο την περιδιάβαση της πόλης μέσα από μια πρωτότυπη διαδρομή. Οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν μια πορεία στο κέντρο όπου 20 άτομα που επιλέχθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Esther Steinkogler της ομάδας του Willi Dorner θα βρίσκονται τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία,  περιμένοντας να τα ανακαλύψουν. Η τρίτη δράση του προγράμματος Let’s Move της Κοινωνικής Συμμετοχής πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Αυστρίας και του Συνδέσμου Χορού Dance Culture Paphos.

Είσοδος ελεύθερη

 

Τετάρτη 10 Μαΐου – Τρίτη 30 Μαίου

Χάνι του Ιμπραήμ , 16:00 - 19:00

Εγκαίνια Τετάρτη 10 Μαΐου 19:00

Το Μεγάλο Μωσαϊκό

Αξιοποιώντας ηχογραφημένες αφηγήσεις προσωπικών ιστοριών από ανθρώπους όλων των κοινωνικών ομάδων της Πάφου, μια ομάδα από καλλιτέχνες συνεργάζονται για μια έκθεση που αποπειράται να παρουσιάσει την Πάφο ως ένα Μεγάλο Μωσαϊκό προσώπων. Την έκθεση θα πλαισιώσουν διάφορες δράσεις σχετικές με την κεντρική ιδέα του πρότζεκτ καθώς επίσης και η έκδοση ενός καταλόγου.  

Συμμετέχουν: Κλίτσα Αντωνίου, Alexandre Gautier, το εργαστήρι του Dominique Gauthier από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, Στέλιος Ιλσούκ, Κώστα Μακρινός, Γιάννος Οικονόμου, Χρήστος Πανάγος, Γιάννης Σακέλλης, Vincent Rioux,  Γιούλα Χατζηγεωργίου, Μάριος Φυλακτού και Πάρης Χριστοδούλου. 

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης.

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Μαΐου

Οικία του Αιώνα, 20:30

Λυσιστράτη

Μια διεθνής παραγωγή της Αριστοφανικής κωμωδίας, με 12 νέες ηθοποιούς από την Κύπρο, τη Βραζιλία και τη Νιγηρία. Η ιδιαιτερότητα της καταγωγής των ηθοποιών τούς καθιστά φορείς βιωμάτων ευρύτερων και, ταυτόχρονα, προσωπικών, επενδυμένων με τα πολιτιστικά ιδιώματα κάθε χώρας. Η παράσταση λειτουργεί και ως διάλογος ανάμεσα στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη, υπό τους ήχους ενός τετραμελούς μουσικού σχήματος (Judith Duscha, Raissa Nikola Mehner, Marina Saussele, Johanna Schneider) σε σύνθεση και μουσική διεύθυνση Axel Lindner. Σκηνοθεσία Brian Michaels.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Vitoria Carine da Silva, Clara Pereira Cury, Thais Rossi de Souza και Ana Carolina Silva (Βραζιλία) οι Oya Akin, Νάγια Αναστασιάδου , Έλενα Καλλινίκου και Sila Tüfekcioğlu(Κύπρος) οι Jennifer Ijeoma Agabata, Eseosa Eguamwense, Gloria Akpevweoghene Oghenejakpo και Aishat Agbeke Onitiri (Νιγηρία)

Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου, Σκηνικά, κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά.

*Η παράσταση  είναι στην Αγγλική γλώσσα με κείμενα  στα Ελληνικά και Τούρκικα.

Με την υποστήριξη και συνεργασία  του πανεπιστημίου Folkwang της Γερμανίας.

Εισιτήρια: 10€

 

Κυριακή 14 Μαΐου

Κοινότητα Αντρολίκου, 11:00

Δευτ. 8 - Κυρ. 14 Μαΐου Εργαστήρι Κεραμικής

Aκamas Project- Εργαστήρι Πειραματικής Κεραμικής

Η ιδιαίτερη γεωλογία του Ακάμα, γίνεται  αιτία να συναντηθούν στην Αντρολίκου έξι καλλιτέχνες της κεραμικής Τέχνης από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα  για να δημιουργήσουν  πηλούς και επιχρίσματα,  και να κατασκευάσουν αγγεία στον παραδοσιακό τροχό και ειδώλια-μικρογλυπτά, εμπνευσμένα από την αρχαία αγγειοπλαστική. Στο ανοιχτό για το κοινό εργαστήρι συμμετέχουν οι κεραμίστες Βάσος Δημητρίου, Γιώργος Γεωργιάδης, Semral Oztan και Hasan işık özgöçmen (Κύπρος), ο γλύπτης-κεραμίστας Charles Sammut  (Μάλτα) και ο κεραμίστας Τάκης Παπαζαφειρόπουλος (Ελλάδα),   μεταφέροντας ο καθένας την ιστορία, την παράδοση και την τέχνη του τόπου του. Στόχος τους, ένα κοινό ταξίδι αναζήτησης σε αρχαίες, παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές, φόρμες και υλικά.  Την παρουσίαση  στις 14 Μαΐου θα ακολουθήσει διάλεξη της Δρος Δήμητρας Παπανικόλα- Μπακιρτζή,  στο σχολείο της κοινότητας, με θέμα:  «Η Μεσαιωνική Εφυαλωμένη Κεραμική της Πάφου»

Με τη συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αντρολίκου.

Είσοδος ελεύθερη

 

Κυριακή 14 Μαΐου

Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Kούκλια, 20:00

Παρουσίαση έργου

Σημάδια στο Χρόνο και Τόπο

Στο πνεύμα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους συγκροτώντας ένα Ανοικτό Μουσείο και μια παρακαταθήκη της χρονιάς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο. Επιπλέον η συσχέτιση τοπίου και έργου ενεργοποιεί ευρύτερες νοηματικές συνάψεις και εμπλουτίζει την αντίληψη επισκεπτών και κατοίκων τόσο για τους χώρους όσο και για τα έργα τέχνης από τους  καλλιτέχνες Ανδρέα Μακαρίου, Γιώτα Ιωαννίδου, Ανδρέα Παρασκευά, Χάρη Πασπαλλή Δημήτρη Μακαρίου και Umit Inatci.  Το έργο στην πορεία υλοποίησης του έχει καταγραφεί  και τα  έργα, που ήδη βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, θα παρουσιαστούν από τους δημιουργούς τους.

Είσοδος ελεύθερη

 

Τετάρτη 27 Απριλίου

Χάνι του Ιμπραήμ 20:00

Κοινός Τόπος

Παρουσίαση του εικαστικού - και όχι μόνο- διαλόγου ανάμεσα σε παιδιά των δυο κοινοτήτων στην Πάφο και την Κερύνεια μέσα από το ντοκιμαντέρ των Σύλβια Νικολαΐδου και Νικόλα Ιορδάνου. Οι δημιουργοί παρακολούθησαν τη διαδικασία των εργαστηρίων και κατέγραψαν τη δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στα παιδιά μέσω της τέχνης της Τσιμεντογραφίας. Μαθαίνοντας αυτή την, κατ' εξοχήν, κυπριακή τεχνική, τα παιδιά δημιούργησαν τα έργα τους από κοινού, χρησιμοποιώντας υλικά (πηλό και πέτρα) από την άλλη πλευρά του οδοφράγματος. Ονομάζοντας τα έργα “Μια μέρα από τη ζωή της Κερύνειας” και “Μια μέρα από τη ζωή της Πάφου”, τα παιδιά συνθέτουν μια τσιμεντογραφία βασισμένη στην καθημερινή ζωή μιας πόλης, την οποία δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ. Την ευθύνη του έργου για την Κερύνεια έχει η Bahar Chirali. Τη γενική επιμέλεια του προγράμματος έχει η Miriam Mc Connon.

Είσοδος Ελεύθερη

 

Πέμπτη 18 Μαίου 2017 / 16:30 / Έδρα Παφος2017

Παρασκευή 19 Μαίου 2017/ 17:30/ Έδρα Παφος2017

Βόλτα στα Μουσεία : Από το Βαίτυλο της Παλαιπάφου στη Βούφα της Πάφου

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 οργανώνει ένα διήμερο αρχαιολογικών και χρονικών περιηγήσεων επιχειρώντας να αναδείξει μια μακρά ιστορία πολιτισμού και παράδοσης μέσα από τη σχέση που έχει η Παλαίπαφος με τη Νέα Πάφο. Οι δύο περιδιαβάσεις επιχειρούν τη δημιουργία ενός δικτύου και μιας διαδρομής που θα επαναπροσδιορίσει την σχέση του κοινού με τα μουσεία και θα τα επανεντάξει στο τοπίο ως αναπόσπαστα και οργανικά μέρη του. Στις 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί περιδιάβαση με λεωφορείο στην Παλαίπαφο, ενώ στις 19 Μαίου μετά την περιήγηση στον αστικό πυρήνα της Πάφου, θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στο Εθνογραφικό Μουσείο, με τον τενόρο Μιχάλη Γεωργίου.

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 26 932017, info@pafos2017.eu

 

Παρασκευή  19 Μαΐου

ΛΕΜΟΝΑ - Πλατεία Χωριού, 20:00

The Corner of a Foreign Field

Ένα καλλιτεχνικό γεγονός, μια συνεργασία της Λία Λαπίθη με τον Νic Costa, κατέληξε σε ντοκουμέντο για τη συμβίωση ξένων και ντόπιων στην Πάφο: μια ομάδα μόνιμων κατοίκων, διανοουμένων και δημιουργών, επιχειρεί να προσπελάσει ζητήματα σχετικά με τις προοπτικές και τις δυνατότητες αρμονικής συμβίωσης ετεροτήτων, σ ’ ένα πολυπολιτισμικό αλλά και έντονα κυπριακό περιβάλλον. Η Λεμόνα, ένα χωριό ημιορεινό, με αρκετό πράσινο και περιτριγυρισμένο από όμορφους, γραφικούς λοφίσκους, έμελλε να αγαπηθεί από πολλούς ταξιδιώτες, οι οποίοι επέλεξαν να την κάνουν δεύτερη πατρίδα τους. Στο πνεύμα της ταινίας του Louis Bunuel, η εικαστικός Λία Λαπίθη στήνει ένα τραπέζι στα χωράφια της Λεμόνας με μια ομάδα ξένων μόνιμων κατοίκων της  περιοχής. Το γεύμα αυτό, κινηματογραφήθηκε, αποτελώντας το βασικό υλικό ενός audio visual project που ταξίδεψε και ταξιδεύει σε διάφορα φεστιβάλ και μπιενάλε σε όλο τον κόσμο. Ένα δεύτερο εορταστικό γεύμα θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία, ενώ την ίδια ώρα θα προβάλλεται στο σχολείο του χωριού η ταινία που κινηματογραφήθηκε το 2015.

Είσοδος Ελεύθερη

 

Παρασκευή 19 Μαΐου – Κυριακή 30 Ιουλίου

Εν Πλω 10:00 -13:00 & 16:00 -19:00

Εγκαίνια 19:00 Παρασκευή  19 Μαΐου

Πάφος: Μύθος, Ιστορία, Τοπίο

Η έκθεση συνιστά ένα εικαστικό αφιέρωμα στην πόλη για την ευρωπαϊκή τιμή που της αποδόθηκε. Πρώτη επιδίωξη ήταν να παρουσιαστεί ο τόπος. Από το τοπίο η έκθεση οδηγεί στους μύθους με την Αφροδίτη, ως σύμβολο, να κυριαρχεί. Οι αναφορές στην ιστορία πάνε παράλληλα με τον μύθο. 

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Αλέξανδρος, Αθηνά Αντωνιάδη, Κατερίνα Βαβλίτου, Μάρκος Βενιός, Χρύσα Βέργη, Μαρίνα Βερνίκου, Βαρβάρα Γεωργίου, Κωνσταντίνος Γιαννικούρης, Κατερίνα Γιαννικούρη-Γενίκοβα, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Αριστοτέλης Δημητρίου, Χρίστος Καράς, Μάρω Κερασιώτη, Κάτια Κολέφα, Τζων Κόρμπιτζ, Γιώργος Κοτσώνης, Γιώργος Κυπρής, Ανδρέας Λαδόμματος, Κωστής Μουδάτσος, Βαγγέλης Μουστάκας, Ραφαήλ Μπάικας, Άγγελος Παναγιωτίδης, Δώρος Παρτασίδης, Κωνσταντίνος Ράμμος, Σωτήρης Σόρογκας, Δημήτρης Ταλιάνης, Κώστας Τσόκλης, Χρίστος Φουκαράς, Χαμπής, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Ανδρέας Χαραλάμπους.  

Παράλληλα θα λειτουργήσουν στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού με σεβασμό στο περιβάλλον τα “Δέκα Σημεία Όρασης” του Κώστα Τσόκλη ο οποίος έχει να επιδείξει και άλλης μορφής εικαστικές παρεμβάσεις σε εξωτερικούς χώρους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Με την καλλιτεχνική του πρόταση, η οποία περιλαμβάνει δέκα μεταλλικές κατασκευές γλυπτικής απόδοσης, ο επισκέπτης καλείται να συμμετάσχει σε μια εικαστική εμπειρία. Εισηγητής του διπλού αυτού εικαστικού γεγονότος και επιμελητής της έκθεσης είναι ο Κώστας Σερέζης.

Είσοδος ελεύθερη

 

Σάββατο 20 Μαΐου

Πλατεία Κάστρου 20:30

Ένα Άγγιγμα της Αφροδίτης και άλλα Τινά δια χειρός Ute Lemper

H Ute Lemper φωτίζει το τοπίο του κάστρου με ένα… άγγιγμα και μια συναυλία-παράσταση αφιερωμένη στο πάθος του έρωτα και της ζωής. Η ξεχωριστή ερμηνεύτρια, τραγουδά με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο μοναδικές στιγμές από τη μελοποιημένη ποίηση των Kurt Weill και Bertolt Brecht. Η διάσημη ερμηνεύτρια μεγάλων μιούζικαλ σε Ευρώπη και Αμερική τραγουδά μερικές από τις πιο γνωστές μπαλάντες από τα έργα "Η Άνοδος και η Πτώση της πόλης Μαχαγκόνι" και η "Όπερα της Πεντάρας" δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα σχεδόν μαγική. Τη μεγάλη ερμηνεύτρια συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη. Ενορχηστρώσεις: Robert Ziegler Με τη συνεργασία του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Χορηγός φιλοξενίας: Elysium

Εισιτήρια 20€ και 30€

 

Κυριακή 21 Μαΐου

Βοτανόκηπος Μουττάλου (δίπλα από το Τέμενος Αγίας Σοφίας -Cami I Kebir), 11:30

Peace2Peace - Επιστέφοντας στον Μούτταλο

H δεύτερη δράση της δικοινοτικής ομάδας γυναικών Peace2Peace, ολοκληρώνει την εγκατάσταση διακοσμημένων με σμιλί βοτσάλων στον υπό δημιουργία Βοτανικό Κήπο στον Μούτταλο. Η εκδήλωση αποτελεί κατάληξη και παρουσίαση της δουλειάς των τελευταίων μηνών από Κύπριες γυναίκες και των δύο κοινοτήτων καθώς και άλλων εθνικοτήτων που ζουν στην Κύπρο. Η δράση περιλαμβάνει επίσης εμφάνιση του δικοινοτικού συγκροτήματος Dance for Peace καθώς και περιδιάβαση στο Μούταλλο και στο Χάνι του Ιμπραήμ, στο πλαίσιο του έργου Ανοικτές Σκηνές Μουττάλου.

Επιμέλεια: Χριστιάνα Μουζούρη, 'Ελενα Δανιήλ και Nilgun Akin

Είσοδος ελεύθερη

 

Κυριακή 21 Μαΐου

Αίθουσα Κοινοτικού Συμβουλίου Κάθηκα, 16:30 - 18:00

Akamas Project – Εγκαίνια Ποδηλατικού Σταθμού και Κέντρων Πληροφόρησης Πάφος2017

Στο πλαίσιο δράσεων του Akamas Project που αφορούν στην αειφόρο ανάπτυξη των κοινοτήτων της χερσονήσου Ακάμα, πραγματοποιείται μια σειρά από δράσεις που περιλαμβάνουν  εγκαίνια του ποδηλατικού σταθμού και του αντίστοιχου προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές Δημοτικού, καθώς και τα  εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Πάφος2017,  που έχει δημιουργηθεί στην Κοινότητα του Κάθηκα.

Τα κέντρα πληροφόρησης στον Κάθηκα, Νέο Χωριό και στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας   σηματοδοτούν κατασκευές και έργα σε σχεδιασμό ομάδας φοιτητών και διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις.

Ακολουθεί το άνοιγμα της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο: «Φως Ακάμα. Περιβάλλον και Πολιτισμός», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, Τμήμα Πάφου, με στόχο την συλλογή φωτογραφιών του Ακάμα για τον εμπλουτισμό των Κέντρων Πληροφόρησης και του Οδηγού Επισκεπτών Ακάμα.  

Με τη συνεργασία του ΚΠΕ Σαλαμιούς-Δίκτυο Κέντρων ΠΕ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο-ΥΠΠ και του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάθηκα.

Συντονίστρια: Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου 

Είσοδος ελεύθερη

 

Δευτέρα 22 Μαΐου   

Εγκαίνια Κέντρο Πόλης 19:00

Τhe Wall

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 και η Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου (ΦΕΚ) – Τμήμα Πάφου έχουν καλέσει επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, από την Κύπρο και το εξωτερικό να καταγράψουν εικόνες του αστικού περιβάλλοντος της Κύπρου και της Ευρώπης και να το μεταφέρουν στο ευρύ κοινό μέσα από την δική τους οπτική και αντίληψη. Οι φωτογραφίες μεταμορφώνουν έναν αδιάφορο δημόσιο χώρο σε ένα καλλιτεχνικό σημείο αναφοράς, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την φιλοσοφία του ανοικτού μουσείου και κατ΄επέκταση του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017.

Είσοδος Ελεύθερη

 

Τρίτη 23 Μαΐου -  Πέμπτη 25 Ιουνίου

Πλατεία Εκκλησίας Παναγίας Ευαγγελίστριας, Κάθηκα

Δευτέρα-Παρασκευή 15:30-19:00

Σάββατο-Κυριακή 10:30 -19:00  

Δράκοι της Eυρώπης –Travelling playground

Δύο κοντέινερ έχουν μεταμορφωθεί σε παιχνιδότοπο και αρχίζουν το ταξίδι τους από τον Κάθηκα. Αντλώντας έμπνευση από τους διάφορους μύθους και τις ιστορίες σχετικές με τους δράκους της Ευρώπης, μια σειρά από διαδραστικά παιχνίδια (για παιδιά και μεγάλους) συνδυάζουν ψυχαγωγία και μάθηση παρουσιάζοντας συγγενείς θρύλους από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Δανία και τη Γερμανία. Εκτός από την ανάδειξη των ετεροτήτων που συνδιαμορφώνουν την λαϊκή κληρονομιά και παράδοση της Ευρώπης, το πρόγραμμα επιχειρεί να διερευνήσει τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για την αποδοχή της διαφορετικότητας, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τις αλληλεπιδράσεις.

Οι Δράκοι της Ευρώπης θα ταξιδέψουν ακολούθως στις κοινότητες Χλώρακας (Ιούνιος 2017) και Πέγειας (Ιούλιος 2017).

Xορηγός: Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Είσοδος ελεύθερη

 

Τετάρτη 24 Μαΐου 

Πλατεία Δημαρχείου 20:30

Officina Zoé

Το σχήμα των Officina Zoé εμφανίσθηκε αρχές του 1990, μαζί με την αναβίωση της Pizzica-Pizzica, του πιο εντυπωσιακού αρχαίου ρυθμού και χορού στο Σαλέντο της Νότιας Ιταλίας. Έγινε γνωστό από τη συμμετοχή των μελών του σε ταινίες καθώς και τις μουσικές τους επενδύσεις, οι οποίες απέσπασαν πολλά βραβεία. Το σχήμα θεωρείται ο κυριότερος εκφραστής των αρχέγονων ρυθμών και χορών Pizzica και Tarantella, διευρύνοντας ωστόσο συνεχώς το ρεπερτόριο τους και παρουσιάζοντας το σε ολόκληρο τον κόσμο. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Donatello Pisanello (ακορντεόν, κιθάρα, μαντολίνο), Lamberto Probo (κρουστά, φωνή), Cinzia Marzo (φωνή, φλάουτα, κρουστά), Giorgio Doveri (βιολί, μαντολίνο), Silvia Gallone (κρουστά, φωνή), Luigi Panico (κιθάρα, φυσαρμόνικα).

Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE

Χορηγός Φιλοξενίας: Royal Blue Hotel

Είσοδος ελεύθερη

 

Παρασκευή 26 Μαΐου –Σάββατο 27 Μαΐου –Κυριακή 28 Μαΐου

Κάτω Βρύση Γεροσκήπου

Μεσογειακές Μουσικές Παραδόσεις

Μέσα από μια εορταστική σπουδή στις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και των γειτονικών χωρών, αναδεικνύονται οι επιρροές των παραδόσεων και ο τρόπος με τον οποίο αυτές εκφράζονται μέσα από τη σύγχρονη μουσική. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις κοινές μουσικές εμπειρίες, όσες διατρέχουν τις μουσικές της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου και την οικοδόμηση γεφυρωμάτων που υπογραμμίζουν τα κοινά τους γνωρίσματα. Το έργο απαρτίζεται από πέντε συναυλίες από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Ισπανία.

Η επιμέλεια είναι του Κυριάκου Καλαϊτζίδη.

Χορηγός: Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Χορηγοί Φιλοξενίας: Aquamare & Kings Hotel

 

Παρασκευή 26 Μαΐου

Α/ Κυπριακό Καλειδοσκόπιο 20:00

Μια συναυλία από τέσσερις ενεργούς και πολλά υποσχόμενους μουσικούς που εκπροσωπούν τη νέα

γενιά της κυπριακής μουσικής. Σε αυτό το συναπάντημα ενώνονται οι προσωπικοί τρόποι μουσικής προσέγγισης, οι επιρροές και τα ιδιώματα που ακροβατούν ανάμεσα στην αραβική παράδοση, τη βυζαντινή ψαλτική τέχνη, την τζαζ και τη σουφική παράδοση, χρωματίζοντας με ευαισθησία και μουσικότητα πρωτότυπες, αλλά και παραδοσιακές συνθέσεις οι οποίες διαδέχονται η μια

την άλλη σε πλήρη ισορροπία. Γιάννης Κουτής (καλλιτεχνική επιμέλεια, ούτι, άταστη κιθάρα), Άλκης Αγαθοκλέους (νέυ), Νικόλας Τρύφωνος (κοντραμπάσο) , Ρόδος Παναγιώτου (κρουστά).

Β/ Fawaz Baker  Ensemble 21:00

Tο Χαλέπι υπήρξε εμβληματικό σημείο αναφοράς και  σταυροδρόμι για μουσικές παραδόσεις, ιδιώματα και στοιχεία από το Βυζάντιο, τους Άραβες, τους Πέρσες, τους Αρμενίους και τους Οθωμανούς Τούρκους. Οι μουσικοί του σχήματος Fawaz Baker Εnsemble, χάρη στο ταλέντο και τις γνώσεις τους, κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν μέσα στο έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο πολιτισμικό περιβάλλον του Χαλεπίου και να διαμορφώσουν ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συνθέσεων από τη μυστικιστική παράδοση της Ανατολής σε μια νέα, πιο φρέσκια ανάγνωση. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι μουσικοί κατόρθωσαν να διαφύγουν στην Ευρώπη, όπου και ζουν μέχρι σήμερα.

Fawaz Baker (ούτι), Joudi Batri (φωνή), Mohamed Samir  (κανονάκι, νέι), Sameh Qatalan (βιολί), Σαμίρ αλ-Houmsi (τουμπερλέκι, φωνή ), και Muhanad Aljaramani (riq, φωνή).

Εισιτήρια 10€ για τις 2 παραστάσεις

 

Σαββατο 27 Μαϊου

Α/ Orchestra Popolare Italiana 20:00

Η ορχήστρα αποτελείται από οργανοπαίχτες και μουσικά όργανα που χαρακτηρίζουν την ιταλική λαϊκή παράδοση, προσφέροντας στο κοινό μια συναρπαστική βραδιά τραγουδιού και χορού, μια παράσταση με καντάδες και χορούς που ανήκουν σε πολλές περιοχές της χερσονήσου, με ιδιαίτερη έμφαση στη ταραντέλλα και την πίτσικα από την Απουλία. Στο επίκεντρο ο Ambrogio Sparagna διευθύνει την ορχήστρα, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα μιας χαρούμενης ιταλικής φιέστας. Μια μουσική γιορτή, ένα μείγμα γοητείας και ενέργειας που απογειώνει και κατενθουσιάζει. Ambrogio Sparagna (ακορντεόν, φωνή), Erasmo Treglia (violin, ιδόφωνα), Valentina Ferraiuolo (κρουστά), Raffaello Simeone (φλογέρες, φωνή), Clara Graziano (ακορντεόν, χορός).

Β/ Οι Ρίζες του Φλαμένκο 21:00

Ο περκασιονίστας και συνθέτης Sergio Martinez παρουσιάζει μια βραδιά φλαμένκο που εμπνέεται από τη χιλιετή ανδαλουσιανή παράδοση η οποία συνδυάζει μουσική και χορό. Τέσσερις από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του είδους, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια παράσταση που διακρίνεται για την ευαισθησία, τη συγκινησιακή ένταση, την υψηλή δεξιοτεχνία, τις εξάρσεις του πάθους και τον έντονο παλμό. Οι μουσικοί συνδυάζουν τα αρχαιότερα στοιχεία από την οικεία τους μεσογειακή μουσικοχορευτική καλλιτεχνική έκφραση και τις πιο σύγχρονες μορφές της ερμηνείας και σύνθεσης. Paco Cruz (κιθάρα), Niko de los Reyes (χορός), Campos Muñoz (φωνή), Sergio Martínez (κρουστά/καλλιτεχνική διεύθυνση).

Εισιτήρια 10€ για τις 2 παραστάσεις

 

Κυριακή  28 Μαΐου  20:00

Εξορία

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια μακρά και οδυνηρή σειρά από εξορίες. Στις μέρες μας, η πολύτροπη συνθήκη της εξορίας προβάλλει πιο επίκαιρη από ποτέ, τόσο στη ρεαλιστική, όσο και στην πνευματική και ψυχική διάστασή της. Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εν Χορδαίς», και ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και ερευνητές στον χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου, με καταγωγή από προσφυγική οικογένεια από τον Πόντο και την Καππαδοκία, έχει ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα της εξορίας, αναμειγνύοντας γοητευτικά, με ευαισθησία και δεξιοτεχνία, την ανατολική και δυτική μουσική παράδοση. Κυριάκος Πετράς (βιολί), Κυριάκος Καλαϊτζίδης (ούτι, φωνή), Δρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι, λαούτο), Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι), Πέτρος Παπαγεωργίου (τουμπελέκι, μπεντίρ), KiyaTabassian(star), Γιώργος Κοκκινάκης (πιάνο), Λεωνίδας Παλάσκας (επιμέλεια ήχου).

Συμμετέχει η Ορχήστρα Κουμανδαρία σε διεύθυνση του Francis Guy.

Είσοδος 10€

 

Σάββατο 27 Μαΐου

Λεωφόρος Μακαρίου/Πλατεία Κέννεντυ 17:00

ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Τραγουδώ για την πόλη μου

Η δράση περιλαμβάνει παρέλαση μαθητών των δημοτικών/νηπιαγωγείων με τη συνοδεία της μπάντας του Μουσικού Λυκείου στην λεωφόρο Μακαρίου.Οι μαθητές όλων των σχολείων της Πάφου θα πραγματοποιήσουν μια μεγάλη παρέλαση  στον κεντρικό δρόμο της πόλης κρατώντας σημαίες από όλες τις χώρες και σημαίες με το λογότυπο του Πάφος 2017.

Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία Κέννεντυ όπου κάθε σχολείο θα παρουσιάσει και ένα τραγούδι της επιλογής του, το οποίο αντικατοπτρίζει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης μας. Ταυτόχρονα, στην πλατεία θα εκτίθενται τα έργα των μαθητών (καμβάδες, πανό), τα οποία υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης "Πώς ονειρεύομαι την πόλη μου".

 

Σάββατο 27 Μαΐου

Πολυχώρος Αττικόν, 19:00 - 22:00

Cine-AttikonAnimasyros 

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 εγκαινιάζει το πρόγραμμα του Cine-Αttikon με μια σειρά προβολών ταινιών animation μικρού μήκους για παιδιά και ενήλικες από το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, ενός από τα μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων που πραγματοποιείται από το 2008 στην Ερμούπολη της Σύρου. Το πρόγραμμα προβολών, που διοργανώνεται με τη συνεργασία του φεστιβάλ The Animattikon Project, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την βραβευμένη ταινία του Claude Baras "Ma vie en courgette" ("Εγώ, ο Κολοκυθάκης"). Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο μικτών τεχνικών animation με παιδιά του ιδρύματος Rise Correctional Counceling and Prevention.  Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα προβληθεί κατά τη διάρκεια του The Animattikon Project τον Οκτώβριο 2017 στον κινηματογράφο Αττικόν.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο  Animasyros #tour16_17 και έχει στόχο την ανάδειξη του καλλιτεχνικού περιεχομένου του Animasyros σε συνδυασμό με δράσεις άτυπης εκπαίδευσης. 

Είσοδος ελεύθερη

 

29 Μαΐου – 21 Αυγούστου   

 Ώρες λειτουργίας: 08:30 - 17:00

Εγκαίνια:  Δευτέρα 29 Μαΐου 2017  19:00

Χώρος Επισκεπτών / Αρχαιολογικό Πάρκο/ Κάτω Πάφος

Archaeomusica

Μια έκθεση που αναδεικνύει ότι "η Μουσική είναι η ηχητική απόδειξη της κοινής καταγωγής των Ευρωπαϊκών πολιτισμών". Η μουσική αποκαλύπτει στοιχεία για αρχαίους πολιτισμούς, αφού πολύ πριν ανακαλύψουμε την κοινή μας ταυτότητα στην Ευρώπη, η μουσική είχε ήδη δημιουργήσει ένα δίκτυο σχέσεων και σημείων επαφής ανάμεσά μας. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει πολυμέσα και διαδραστικές εγκαταστάσεις με τη χρήση τρισδιάστατης τεχνολογίας, επιτρέπει στον επισκέπτη να βιώσει το θαυμαστό κόσμο των αρχαίων μουσικών οργάνων και το απίθανο ταξίδι μέσω του χρόνου και του τόπου, που ξεκινά από τις καταβολές της Ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης. Η έκθεση στοπλαίσιο της περιοδείας της στην Ευρώπη, αυτό το καλοκαίρι κάνει σταθμό στην Πάφο. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση καθώς και μουσική εκδήλωση με όργανα – ανακατασκευές αντίστοιχων αρχαίων οργάνων. Επιμέλεια: Ευρωπαϊκό Μουσικό Αρχαιολογικό Έργο (EMAP) και με τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Είσοδος ελεύθερη

 

Πληροφορίες: 2693 2017 και ΕΔΩ

Εισιτήρια: Περίπτερο Time Out στην Πάφο, So Easy Stores παγκύπρια και ΕΔΩ

 

Συνεχίζονται :

Μέχρι Παρασκευή 12 Μαίου*

Η Απεικόνισις του Αοράτου

Γκαλερύ Εν Πλω 10:00 - 13:00 / 16:00 - 19:00

Εικαστικά

Είσοδος Ελεύθερη

*Η έκθεση θα είναι κλειστή στις 15 – 17 & 30 / 4 & 1/5/

 

Terra Mediterranea: in Action

Μέχρι 29 Ιουλίου και 5 Σεπτεμβρίου με 25 Νοεμβρίου

NIMAC Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσία

Μέχρι 25 Νοεμβρίου

Σπηλιά Φάμπρικας ,Πάφος


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ