Ξεφεύγοντας από τις συμβατικές μορφές τέχνης, η καλλιτέχνης-εικαστικός Μαρία Χριστοφόρου πραγματεύεται τη συσχέτιση των μαθηματικών και της τέχνης, εμπνέεται από τη φιλοσοφία του Tangram και εστιάζεται κυρίως στην Γεωμετρία και τα γεωμετρικά σχήματα που ουσιαστικά βρίσκονται ανάμεσα μας.
«Η έμπνευση μου για αυτό το event προέκυψε μέσα από το μάθημα μου Mathematics and Art του τμήματος Multimedia Design στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το μάθημα πραγματεύεται την σχέση των μαθηματικών και της τέχνης, και μέσα από αυτό προκύπτει ότι τέχνη και μαθηματικά είναι αλληλένδετα! Στο event μαζί με το διαδραστικό workshop Tangram, παρουσιάζονται, ενδιαφέρουσες εικαστικές και ψηφιακές παρεμβάσεις, που πραγματεύονται τη σχέση μαθηματικών και τέχνης», αναφέρει η καλλιτέχνης.
Τι είναι τα Tangram;
Το Tangram είναι ένα αρχαίο, μοναδικό κινέζικο puzzle που αποτελείται από επτά γεωμετρικά κομμάτια: Ένα τετράγωνο, πέντε τρίγωνα και ένα παραλληλόγραμμο. Από τα πέντε τρίγωνα, υπάρχουν δύο μεγάλα, δύο μικρά και ένα μεσαίου μεγέθους. Το μεγάλο τρίγωνο έχει διπλάσιο εμβαδόν από το μεσαίο τρίγωνο. Το μεσαίο τρίγωνο, το τετράγωνο και το παραλληλόγραμμο έχει το καθένα διπλάσιο εμβαδόν από το μικρό τρίγωνο. Τα τρίγωνα είναι ισοσκελή ορθογώνια και το παραλληλόγραμμο περιέχει τις γωνίες 45 και 135 μοιρών. Η σχέση μεταξύ των σχημάτων είναι τέτοια ώστε επιτρέπει να ταιριάζουν ακριβώς και να δημιουργούν διάφορα σχήματα.
Και πως χρησιμοποιούνται τα Tangram;
Η σχέση μεταξύ των σχημάτων Tangram είναι τέτοια ώστε, ακολουθώντας κάποιους κανόνες, επιτρέπει να ταιριάζουν ακριβώς και να δημιουργούν διάφορα σχήματα. Με τα Tangram δημιουργούμε πολύ όμορφα καλλιτεχνήματα σε ποικιλόμορφους και πολυάριθμους συνδυασμούς.
«Εκ των πραγμάτων εάν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε ότι είμαστε περιτριγυρισμένοι από άπειρα γεωμετρικά σχήματα όπως τετράγωνα, κύκλους, τρίγωνα, κύβους, κυλίνδρους. Στη φύση γύρω μας, βλέπουμε ότι υπάρχουν και άλλου είδους σχήματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν με την Ευκλείδεια Γεωμετρία όπως τα φύλλα, τα σύννεφα, οι νιφάδες χιονιού, οι αστερίες του βυθού» εξηγεί η κα Χριστοφόρου.
Πληθώρα σημαντικών καλλιτεχνών και πρωτοστάτες καλλιτεχνικών κινημάτων χρησιμοποίησαν γεωμετρικά σχήματα στη ζωγραφική. Κάποιοι μεταξύ άλλων είναι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο Εντουάρ Μανέ, ο Πωλ Γκωγκέν, ο Ζωρζ Σερά, ο Πωλ Σεζάν, ο Άλμπρεχτ Ντύρερ, Χουάν Μιρό, Ζωρζ Μπρακ και Πάμπλο Πικάσο, Καζιμίρ Μαλέβιτς και Καντίνσκι.
Όπως λέει και η ίδια η καλλιτέχνης «Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα μαθηματικά και η τέχνη είναι δύο παραδείγματα της ανθρώπινης συναίσθησης, δηλαδή της διαδικασίας αντίληψης του ανθρώπου, να κατανοήσει την πραγματικότητα. Ο καλλιτέχνης, καθώς και ο μαθηματικός συμμετέχουν στην ανθρώπινη ανάγκη και προσπάθεια κατανόησης του κόσμου».