Μίλα μου
«Το ‘διατάζω και εσείς εκτελείτε’ δεν μπορεί να έχει αποτελεσματική εφαρμογή σήμερα»
Πώς καταφέρνεις να ισορροπείς μεταξύ δουλειάς, οικογένειας και ελεύθερου χρόνου; Για ποια χαρακτηριστικά σου -σε σχέση με τη δουλειά σου- θεωρείς πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Ποιες είναι οι πιο ουσιαστικές ηγετικές ικανότητες που πρέπει να έχει ή πρέπει να αναπτύξει ένας leader; Ποιες οι διαφορές ενός ηγέτη και ενός διευθυντή; Οτιδήποτε παρουσιάζετε κατά καιρούς στα διάφορα σεμινάρια, τα εφαρμόζεις και σε προσωπικό επίπεδο;
Με αφορμή το διήμερο επιχορηγημένο σεμινάριο της GrantXpert με τίτλο «The Business Leader of Tomorrow», θέσαμε τα πιο πάνω ερωτήματα (και μερικά ακόμη) στη Γενική Διευθύντρια της GrantXpert Consulting και μία εκ των εκπαιδευτών του σεμιναρίου, δρ Σίλια Χατζηχριστοδούλου, και έχουμε να παρατηρήσουμε πως το επικείμενο σεμινάριο σε Λευκωσία και Λεμεσό είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα πολλών από εμάς.
Διάβασα πρόσφατα στο τελευταίο τεύχος του Harvard Business Review ένα άρθρο για τη σημασία που έχει για έναν ηγέτη να καταφέρνει να φτάνουν σε αυτόν τα άσχημα νέα, οι ανησυχίες του προσωπικού, τα προβλήματα που υπάρχουν σε καθημερινό επίπεδο, οι ανταγωνιστικές τάσεις, κτλ. Να μη βρίσκεται δηλαδή ο ηγέτης σε ένα good news bubble, όπως συμβαίνει συχνά.
Ποιες είναι κατά τη γνώμη σου οι πιο ουσιαστικές ηγετικές ικανότητες που πρέπει να έχει ή πρέπει να αναπτύξει ένας leader για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς;
Μπορώ να μιλώ με τις ώρες για τις πιο σημαντικές ηγετικές ικανότητες μιας και έχω μελετήσει εκτενώς το συγκεκριμένο θέμα στις διδακτορικές μου σπουδές και συνεχίζω να το μελετώ καθημερινά, τόσο από ακαδημαϊκής όσο και πρακτικής απόψεως! Εάν θα έπρεπε να επιλέξω μια ικανότητα που εμπεριέχει μέσα πολλές άλλες σημαντικές ηγετικές ικανότητες είναι η εξής: να μπορείς να εμπνέεις τους συνεργάτες σου και να εργάζονται όλοι μαζί ως μια δεμένη ομάδα για την επίτευξη των στόχων του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι έχεις καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, εμπνέεις εμπιστοσύνη, είσαι καλός διαπραγματευτής, μπορείς να παρακινείς τους άλλους ανθρώπους και πολλά άλλα! Χωρίς αυτή την ικανότητα δεν μπορεί ένας οργανισμός ή εταιρεία να αναπτυχθεί. Αυτό είναι το πιο βασικό χαρακτηριστικό ενός ηγέτη.
Άλλο διευθυντής και άλλο ηγέτης; Ένας διευθυντής δεν θα ‘πρεπε λογικά να είναι και ηγέτης;
Ο ηγέτης έχει άλλο ρόλο και ο διευθυντής άλλο, αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που συζητάμε με τους συμμετέχοντες και ξεκαθαρίζουμε από την αρχή του σεμιναρίου. Ο ηγέτης προσφέρει το όραμα, τον μεγάλο στόχο, δείχνει την κατεύθυνση για το μέλλον, εμπνέει και δίνει το έναυσμα για την αλλαγή. Ο διευθυντής μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά τις καθημερινές πολυπλοκότητες, να θέσει τη στρατηγική και το δρόμο που θα ακολουθήσει ο οργανισμός ώστε να επιτευχθεί το μεγάλο όραμα, είναι ικανός στο να ελέγχει την πρόοδο της εργασίας της ομάδας και να καθοδηγεί προς την επίτευξη των στόχων. Οι πολύ επιτυχημένες επιχειρήσεις, αυτές που είναι διαχρονικά επιτυχημένες, έχουν καταλάβει τη σημασία και των δύο ρόλων και επενδύουν σημαντικό χρόνο και χρήματα για να αναπτύξουν στα στελέχη τους τόσο τις ηγετικές όσο και τις διευθυντικές τους ικανότητες. Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις καπέλα, από ηγέτης να γίνεσαι διευθυντής και το ανάποδο, το καθένα απαιτεί διαφορετικές συμπεριφορές, δεξιότητες και επικοινωνιακό στυλ. Παρόλο ότι είναι δύσκολη η εναλλαγή εντούτοις είναι κατορθωτή, με τη σωστή κατάρτιση και την κατάλληλη εξάσκηση σε καθημερινό επίπεδο.
O καλός τρόπος βγάζει το φίδι από την τρύπα. Θεωρώ δεδομένο πλέον ότι μπορείς να πετύχεις πολύ πιο εύκολα το σκοπό σου εάν χρησιμοποιήσεις καλούς τρόπους και ευγένεια και δείξεις ότι σέβεσαι τον συνομιλητή σου και θέλεις να έχετε ένα win-win solution σε μια διαπραγμάτευση. Αυτή την παροιμία μου την έλεγε η μητέρα μου από μικρό παιδί και την κράτησα μέσα μου και την εφαρμόζω από τότε πολύ συχνά.
Οτιδήποτε παρουσιάζετε κατά καιρούς σε τέτοιου είδους σεμινάρια, θεωρητικά τα εφαρμόζεις και σε προσωπικό επίπεδο, σωστά;
Για να μπορώ να υποστηρίξω οποιαδήποτε θεωρία ηγεσίας ή οποιοδήποτε πρακτικό εργαλείο από όσα διδάσκω σε σεμινάρια και σε Πανεπιστήμια τα τελευταία 13 χρόνια θα πρέπει οπωσδήποτε να τα πιστεύω πρώτα από όλα εγώ η ίδια. Έχοντας μελετήσει εκτενώς το θέμα ηγεσίας, παρακίνησης, καλών διευθυντικών πρακτικών στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής αλλά και ακολούθως ως νέα επιχειρηματίας, σίγουρα προσπαθώ να εφαρμόζω σε καθημερινό επίπεδο τα όσα ξέρω. Για παράδειγμα δεν μπορώ να ακολουθώ αναχρονιστικές μεθόδους διεύθυνσης επιχειρήσεων, όπως το «διατάζω και εσείς εκτελείτε», ξέρω πολύ καλά ότι δεν μπορεί να έχει αποτελεσματική εφαρμογή σήμερα, δεν ταιριάζει με τους νέους επαγγελματίες και αντίθετα μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που διδάσκω και το εφαρμόζω και στην επιχείρηση μου: συμβουλεύομαι πολύ συχνά τα στελέχη της εταιρείας για καίρια στρατηγικά θέματα, τα συζητάμε, παίρνουμε αποφάσεις μαζί και ακολούθως τις υλοποιούμε μαζί ως ομάδα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του προσωπικού να νιώθουν ότι έχουν συμμετάσχει σε αυτή την απόφαση, είναι ισχυροί υποστηρικτές και εργάζονται ακολούθως σκληρά για να την υλοποιήσουν. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πώς εφαρμόζω στην πράξη όλα όσα διδάσκω. Θα πρέπει όμως να είμαι ειλικρινής: πολλές φορές, λόγω της πίεσης της δουλειάς, το άγχος, τα ασφυκτικά deadlines, δεν είναι πάντα εφικτό να είμαι σωστή με το προσωπικό, να εφαρμόζω τα όσα γνωρίζω. Οπόταν ακόμα και για ένα άτομο που μελετά συστηματικά τα θέματα καλών διευθυντικών και ηγετικών πρακτικών δεν είναι πάντα εύκολο να τα εφαρμόζει. Σκεφτείτε τι γίνεται σε άτομα που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να διδαχθούν για αυτά τα θέματα, που δεν τα ενστερνίζονται και χρησιμοποιούν πεπαλαιωμένες μεθόδους διοίκησης. Εκεί είναι που ξεκινούν και τα προβλήματα και για το προσωπικό αλλά και για την ίδια την επιχείρηση, όπου βλέπουμε μειωμένη απόδοση του προσωπικού, επιβράδυνση στις πωλήσεις και στην ανάπτυξη της επιχείρησης, έλλειψη καινοτομίας και δημιουργικότητας και άλλα πολλά.
Κάνοντας αυτοκριτική, για ποια χαρακτηριστικά σου -σε σχέση με τη δουλειά σου- θεωρείς πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ενδεχομένως δουλεύεις για να τα βελτιώσεις; Ή μήπως αυτά δεν τα λέει ποτέ ένας σωστός ηγέτης;
Ο σωστός ηγέτης έχει γνώθι σαυτόν, έχει την ικανότητα να γνωρίζει τις αδυναμίες του, να ακούει από τους συνεργάτες του τα σχόλια και να λαμβάνει ανατροφοδότηση σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αυτοβελτιώνεται συνεχώς. Διάβασα πρόσφατα στο τελευταίο τεύχος του Harvard Business Review ένα άρθρο για τη σημασία που έχει για έναν ηγέτη να καταφέρνει να φτάνουν σε αυτόν τα άσχημα νέα, οι ανησυχίες του προσωπικού, τα προβλήματα που υπάρχουν σε καθημερινό επίπεδο, οι ανταγωνιστικές τάσεις, κτλ. Να μη βρίσκεται δηλαδή ο ηγέτης σε ένα good news bubble όπως συμβαίνει συχνά. Πολύ γνωστοί ηγέτες επιχειρήσεων αναφέρουν ότι ο καλός ηγέτης είναι αυτός που αναγνωρίζει γρήγορα μια λανθασμένη απόφαση και τη διορθώνει. Όλοι κάνουμε λάθος στις αποφάσεις μας, ακόμα και οι πιο γνωστοί διευθυντές μεγάλων πολυεθνικών. Αυτό που ξεχωρίζει τον καλό ηγέτη από τον κακό είναι αυτή η αντίληψη και η αναγνώριση του λάθους ώστε να μπορούν να παρθούν γρήγορα διορθωτικές κινήσεις. Ο κακός ηγέτης προσπαθεί να πείσει τους υπολοίπους για την απόφαση που πήρε, ακόμα και όταν αυτή φαίνεται πως ήταν λανθασμένη.
Οι δικές μου αδυναμίες και αυτά που προσπαθώ να βελτιώσω με την πάροδο του χρόνου είναι δύο: να αφιερώνω αρκετό χρόνο στο κάθε στέλεχος της εταιρείας μου ξεχωριστά, ώστε να τους εκπαιδεύω, να μπορώ να λύνω τις απορίες τους, να είμαι δίπλα τους όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, να τους καθοδηγώ. Πολλές φορές δεν αφιερώνω σε αυτούς τον απαιτούμενο χρόνο, λόγω πίεσης χρόνου και πολλαπλών και διαφορετικών καθηκόντων που έχω στην εταιρεία. Το δεύτερο χαρακτηριστικό μου που χρειάζεται να βελτιώσω είναι να μάθω να ακολουθώ πιστά τη στρατηγική που χαράσσουμε ως ομάδα και να λέω ΟΧΙ σε όσα δεν συνάδουν με αυτή τη στρατηγική.
Δεν μπορώ να ακολουθώ αναχρονιστικές μεθόδους διεύθυνσης επιχειρήσεων, όπως το «διατάζω και εσείς εκτελείτε», ξέρω πολύ καλά ότι δεν μπορεί να έχει αποτελεσματική εφαρμογή σήμερα, δεν ταιριάζει με τους νέους επαγγελματίες και αντίθετα μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Πώς καταφέρνεις να ισορροπείς μεταξύ δουλειάς, οικογένειας και ελεύθερου χρόνου; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις;
Λόγω του ότι έχω δυο κοριτσάκια, για εμένα προτεραιότητα είναι να είμαι κοντά τους από τη μέρα που γεννήθηκαν, να τα ζήσω, να τα δω να μεγαλώνουν, να τα χαρώ. Οπότε η απόφαση που πήρα είναι να εργάζομαι το πρωί μέχρι τις 15:00 και ακολούθως να είμαι με τα κοριτσάκια μου το απόγευμα. Δεν θέλω να μεγαλώνουν τα μωρά μου άλλοι, θέλω να ζήσω αυτή τη μοναδική εμπειρία και να νιώσουν όταν μεγαλώσουν ότι ήμουν δίπλα τους και ότι έχουν μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις που δημιουργήσαμε μαζί. Το βράδυ, όταν κοιμηθούν τα παιδιά, πολλές φορές εργάζομαι. Λόγω του ότι η δουλειά μας αφορά τη συγγραφή προτάσεων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Επιχορηγήσεων, πάντα έχουμε deadlines για υποβολή προτάσεων και το βράδυ είναι καλή ώρα να ελέγξω αιτήσεις που έχουμε ετοιμάσει και να τις υποβάλω. Αυτό φυσικά είναι πολύ κουραστικό και συχνά μου στερεί χρόνο από τον σύζυγό μου, οπότε προσπαθώ πλέον να το κάνω μεμονωμένα και όχι σε καθημερινό επίπεδο. Πιστεύω ότι όταν θέλουμε όλα μπορούμε να τα συνδυάσουμε, φτάνει να βρούμε τις δικές μας ισορροπίες και να εξετάσουμε ποια πράγματα είναι πιο σημαντικά για εμάς, βάζοντας πάντα προτεραιότητες. Ο μόνος ελεύθερος χρόνος που έχω για εμένα σε καθημερινό επίπεδο είναι η μία ώρα που γυμνάζομαι και αυτό με βοηθά πολύ και στο να ηρεμήσω από την πίεση της δουλειάς, να γεμίσω τις μπαταρίες μου, να φροντίσω το σώμα και την υγεία μου και να διασκεδάσω μέσω της γυμναστικής!
Ένα motto που έχεις σε σχέση με τη δουλειά σου και ανατρέχεις συχνά σε αυτό…
Έχω πολλά motto στη δουλειά, τα κρατώ σε σημειωματάριο είτε από βιβλία/έρευνες που έχω μελετήσει όλα αυτά τα χρόνια και τα διδάσκω και στα σεμινάρια και στα μαθήματα μου σε φοιτητές. Θα αναφέρω 2-3 που χρησιμοποιώ πιο συχνά:
-O καλός τρόπος βγάζει το φίδι από την τρύπα. Θεωρώ δεδομένο πλέον ότι μπορείς να πετύχεις πολύ πιο εύκολα το σκοπό σου εάν χρησιμοποιήσεις καλούς τρόπους και ευγένεια και δείξεις ότι σέβεσαι τον συνομιλητή σου και θέλεις να έχετε ένα win-win solution σε μια διαπραγμάτευση. Αυτή την παροιμία μου την έλεγε η μητέρα μου από μικρό παιδί και την κράτησα μέσα μου και την εφαρμόζω από τότε πολύ συχνά.
-Don’t cry over spilt milk. Αυτό σημαίνει ότι δεν ωφελεί σε κάτι να σκέφτεσαι συνεχώς και να στεναχωριέσαι για κάτι που ήδη έγινε, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Πάρε τα μαθήματα σου από όσα συνέβησαν, από τα λάθη που έκανες βρες τι έχεις μάθει και συνέχισε με θετικότητα και αισιοδοξία στο επόμενο σου στόχο.
Εάν θα έπρεπε να επιλέξω μια ικανότητα που εμπεριέχει μέσα πολλές άλλες σημαντικές ηγετικές ικανότητες είναι η εξής: να μπορείς να εμπνέεις τους συνεργάτες σου και να εργάζονται όλοι μαζί ως μια δεμένη ομάδα για την επίτευξη των στόχων του οργανισμού.
Μέσα στις επόμενες μέρες η Grant Xpert διοργανώνει το σεμινάριο «The Business Leader of Tomorrow». Σε ποιους απευθύνεται; Ποιους ενδιαφέρει;
Το σεμινάριο μας «THE BUSINESS LEADER OF TOMORROW» είναι το πιο επίκαιρο και ολοκληρωμένο σεμινάριο σε θέματα ηγεσίας και διεύθυνσης επιχειρήσεων που προσφέρεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες, άτομα που έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο σε διαφορετικούς τομείς ειδίκευσης, οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν τις ηγετικές και διευθυντικές τους ικανότητες, ώστε να είναι σε θέση να ανελιχθούν, είτε εντός της επιχείρησης που εργάζονται είτε δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση. Τα άτομα αυτά είναι είτε νεοπροσληφθέντες, έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει τις σπουδές τους, είτε έχουν λιγότερα από 5 χρόνια εργασιακή εμπειρία ή είναι ήδη έμπειροι αλλά πρώτη φορά αναλαμβάνουν διευθυντικό πόστο.
Το σεμινάριο είναι καθαρά πρακτικό, πολύ ευχάριστο, με συνεχή αλληλεπίδραση και συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτών και των συμμετεχόντων. Έχουμε πολύ ωραίες ατομικές και ομαδικές ασκήσεις, role plays, outdoor leadership games σε πάρκο ώστε όσα μάθουν σε θεωρητικό επίπεδο στην τάξη να τα εφαρμόσουν άμεσα στην πράξη. Οι συμμετέχοντες θα πάρουν πολύ σημαντικά επιχειρηματικά εργαλεία μετά το τέλος του σεμιναρίου, που θα τους βοηθήσουν να χειρίζονται τόσο τον εαυτό τους καλύτερα όσο και τους συνεργάτες, πελάτες, διευθυντές και υφισταμένους τους. Μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει το συγκεκριμένο σεμινάριο πέραν των 400 ατόμων από όλες τις πόλεις της Κύπρου και έχει λάβει εξαιρετικές αξιολογήσεις, με μέσο όρο 4.8/5 και με πολύ όμορφα σχόλια από τους συμμετέχοντες. Το εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου YOUNG BUSINESS LEADERS σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, συμβούλους επιχειρήσεων και εκπαιδευτικά κέντρα από 5 Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα). Είναι πολύ επίκαιρο σεμινάριο και καταπιάνεται με σημαντικά θέματα στο χώρο εργασίας όπως:
-Ποιες οι διαφορές ενός ηγέτη και ενός διευθυντή
-Ποιες είναι οι πιο σημαντικές ηγετικές ικανότητες σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες (από Harvard Business Review, PwC, Deloitte, McKinsey Consulting, κτλ.)
-Αποδοτική επικοινωνία και η σημασία της στην καθημερινότητα στο χώρο εργασίας
-Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και πώς την αναπτύσσουμε
-Τα διαφορετικά στυλ προσωπικότητας των υπαλλήλων και πώς αναπτύσσουμε top performing team σύμφωνα με αυτά τα στυλ
-Η σημασία της ομαδικότητας και της συνεργασίας και πώς την ενισχύουμε στο τμήμα/εταιρεία μας
-Πώς παρακινούμε το προσωπικό της εταιρείας μας
-Τα κύρια χαρακτηριστικά και η συμπεριφορά ενός ηγέτη
και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα!
Το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει το δικό μας σεμινάριο σε σχέση με άλλα παρόμοια σεμινάρια είναι το γεγονός ότι είμαστε δύο εκπαιδευτές καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, προσφέροντας διαφορετικές προσεγγίσεις ο καθένας μας. Εγώ μέσα από την ερευνητική και ακαδημαϊκή μου εμπειρία σε θέματα ηγεσίας προσφέρω το θεωρητικό υπόβαθρο, χρησιμοποιώντας σύγχρονες θεωρίες από καθηγητές του Harvard και μοιράζομαι τις εμπειρίες μου από την εμπειρία μου ως επιχειρηματίας τα τελευταία 9 χρόνια. Ο κ. Αντώνης Καρατζιάς μοιράζεται όλα όσα έχει μάθει εδώ και τριάντα χρόνια μέσα από διευθυντικές θέσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια ηγεσίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες για το διήμερο επιχορηγημένο σεμινάριο της GrantXpert, που θα πραγματοποιηθεί τα διήμερα 11 & 12 Μαΐου, στο Ajax Hotel στη Λεμεσό και στις 15 & 16 Μαΐου, στο Europa Plaza Hotel στη Λευκωσία.