«Όλα όσα μου έκαναν εντύπωση στο Στρασβούργο»

Επιβλητικά κτήρια, πολύχρωμα σπιτάκια παντού, ποδηλάτες να περνούν από τις γέφυρες και ανέμελος κόσμος -χωρίς ίχνος άγχους- να κάθεται ή να ξαπλώνει δίπλα στον ποταμό που διασχίζει την πόλη.

 


Article featured image
Article featured image

Κάπως έτσι είναι το σκηνικό στο κέντρο του Στρασβούργου, ενώ κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βλέπεις κουστουμαρισμένους να περπατάνε γρήγορα.

Από όποια πλευρά κι αν το δεις, το Στρασβούργο είναι μια από τις πιο γραφικές, ρομαντικές και παραμυθένιες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομορφιά του είναι τόσο επιβλητική, που ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης ανακηρύχθηκε μνημείο «Παγκόσμιας Πλιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Πρόσφατα, είχα την τύχη να επισκεφθώ την παραμυθένια πόλη, με αφορμή την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ζήσω εκεί μια αξέχαστη εμπειρία.

Μπήκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά, παρακολούθησα μεταξύ άλλων και την πανηγυρική συνεδρίαση στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ενώ το βράδυ μου περίσσευε και χρόνος για να εξερευνήσω την πόλη.

 

Τα όσα μου έκαναν εντύπωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και γενικότερα από το Στρασβούργο, ήταν πολλά.

 

Τη γλώσσα μου έδωσαν… γαλλική

Και εκεί που νομίζεις πως γνωρίζοντας την αγγλική γλώσσα μπορείς να ταξιδέψεις παντού και να συνεννοηθείς με όλους, ξαφνικά συνειδητοποιείς πως αυτό δεν ισχύει.

Οι Γάλλοι είναι περήφανοι για τη γλώσσα τους, οι δε Στρασβουργιανοί ακόμη περισσότερο. Δεν σου μιλούν στην αγγλική, ο κόσμος να χαλάσει. Ακόμη και τα μενού των περισσότερων εστιατορίων είναι γραμμένα στα γαλλικά. Έτσι, τις περισσότερες φορές συνεννοούμασταν με νοήματα.

 

 

Το Wi-Fi είναι πολυτέλεια

Σε κάθε γωνιά της Μεγαλονήσου υπάρχει Wi-Fi. Δεν ισχύει το ίδιο και για το Στρασβούργο.

Όπως είμαστε συνηθισμένοι, στις καφετέριες και στα εστιατόρια που πηγαίναμε, ψάχναμε για διαδίκτυο… Μάταια όμως.

Ρωτούσαμε τους υπαλλήλους και τα γκαρσόνια των μαγαζιών να μας που τον κωδικό του internet και αυτοί μας απαντούσαν με υπερηφάνεια πως... δεν έχουν καν διαδίκτυο. Πολύ σπάνια βρίσκαμε μαγαζί που να μπορούμε να σερφάρουμε με την ησυχία μας. Οπότε, αναγκαζόμασταν να μιλάμε μεταξύ μας.  

 

Delivery με το ποδήλατο

Στην Κύπρο, οι ντελιβεράδες, σου φέρνουν το φαγητό με το μηχανάκι ή με το αυτοκίνητο. Στο Στρασβούργο, όμως, το μεταφέρουν με τα ποδήλατα, βρίσκοντας τη διεύθυνση του σπιτιού μέσω Google Maps.

 

Η νύχτα αργεί να έρθει

Σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας έξω έχει φως, καθώς αργεί υπερβολικά να νυχτώσει. Ο ουρανός ξεκινά να σκοτεινιάζει γύρω στις 22.00 με 23.00.

 

Μετάφραση στα ελληνικά

Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις την αγγλική fluently για να παρακολουθήσεις την ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το πρώτο πράγμα που με ρωτούσαν οι περισσότεροι μόλις τους έλεγα πως θα βρεθώ στο Στρασβούργο για τις συζητήσεις του ευρωκοινοβουλίου, ήταν κατά πόσο πρέπει να γνωρίζεις άπταιστα αγγλικά για να καταλάβεις τα όσα συζητιούνται.

Μάθε λοιπόν πως ο κάθε δημοσιογράφος φοράει ακουστικά στα αφτιά του και ακούει τις συζητήσεις μεταφρασμένες στη γλώσσα του.

 

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Λαβύρινθος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορείς να μετακινηθείς εκεί χωρίς να σε συνοδεύει κάποιος που να γνωρίζει καλά το κτήριο. Να μπεις μέσα σε αυτό είναι εύκολο, το πώς θα βγεις είναι το πρόβλημα. Εμείς, για να βρούμε την έξοδο χρειαστήκαμε περίπου 45 λεπτά.

 

Είσοδος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η είσοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν διαφέρει καθόλου από την είσοδο του αεροδρομίου. Το μόνο που δεν χρειάζεται να κάνεις εκεί είναι check in. Περνάς κανονικότατα όμως τον ίδιο ακριβώς έλεγχο που περνάς και στο αεροδρόμιο. Ελέγχουν τόσο εσένα -από την κορυφή μέχρι τα νύχια- όσο και όλα τα αντικείμενα που έχεις μαζί σου. Λογικό.

 

Press Room

Δεν κάθονται όλοι οι δημοσιογράφοι στην Αίθουσα Ολομέλειας για να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες. Εκεί, ο χώρος είναι περιορισμένος. Στον ίδιο όροφο με την Αίθουσα Ολομέλειας βρίσκεται και το Press Room, ένα μέρος με γραφεία, πρίζες για τα laptop, οθόνες που προβάλουν απευθείας την ολομέλεια, ακουστικά για μετάφραση και όλα όσα χρειάζεται ένας δημοσιογράφος για να δουλέψει.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ