Έχω Θέμα
Τρία ζευγάρια (κάτω των 30) με παιδί μάς λένε πώς τα βγάζουν πέρα
Για τους περισσότερους 20+ νέους, η προοπτική και μόνο της απόκτησης ενός παιδιού φαντάζει τρομακτική. Για κάποιους, ενδεχομένως είναι το οικονομικό, για άλλους, πάλι, η στέρηση της ελευθερίας και οι πολλές υποχρεώσεις, ενώ για ορισμένους μπορεί να ισχύουν όλα όσα προαναφέραμε και ίσως μερικά ακόμη.
Πόσο εφικτό είναι, αλήθεια, να κάνεις παιδί σε τέτοια ηλικία, αν συνυπολογίσουμε τα χρόνια σπουδών, τους χαμηλούς μισθούς που προσφέρει σήμερα η αγορά και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος ζωής στην Κύπρο;
Για την πλειοψηφία, τα πιο πάνω αποτελούν τροχοπέδη στο να πάρουν τη μεγάλη απόφαση (νοουμένου ότι το θέλουν), αφού ο φόβος του να μην τα καταφέρουν, τους κρατάει πίσω. Υπάρχουν όμως και αυτοί που κόντρα στις δυσοίωνες στατιστικές, κάνουν οικογένεια, μεγαλώνουν παιδιά και κτίζουν τη ζωή τους βάσει των νέων δεδομένων.
Τρία νεαρά ζευγάρια, κάτω των 30, που ζουν και μεγαλώνουν (μαζί με τα παιδιά τους) στην Κύπρο, μιλάνε στη CITY για τις δυσκολίες, τις στερήσεις, τα άγχη αλλά και για όλες εκείνες τις όμορφες οικογενειακές στιγμές που βιώνουν καθημερινά.
Ο Πάνος και η Ρένα είναι στα 29 τους χρόνια και έχουν ήδη 2 παιδιά ηλικίας 5 και 2 ετών. «Όταν ήρθε το πρώτο μας παιδί, ήμασταν 5 χρόνια σε σχέση, δεν ήταν κάτι που το είχαμε συζητήσει προηγουμένως, απλά προέκυψε. Η πρώτη μας αντίδραση ήταν μπορώ να πω αρκετά ψύχραιμη, όσο και αν πιστεύαμε ότι δεν ήμασταν έτοιμοι για ένα τέτοιο βήμα. Σίγουρα είχαμε άγχος γι’ όλα τα άγνωστα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν σκεφτήκαμε ποτέ να σταματήσουμε την κύηση».
Αν δεν ήταν η οικονομική βοήθεια των γονιών, αναφέρει ο Πάνος, δεν ξέρει πως θα επιβίωναν.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε λίγο μετά τον ερχομό του πρώτου παιδιού με τον Πάνο να ήταν στο τελευταίο έτος των σπουδών του και τη Ρένα να ήταν στη χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα της υπηρεσίας που εργάζεται. «Στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολα αφού είχαμε ελάχιστα εισοδήματα και χρειαζόταν η βοήθεια των οικογενειών μας για να τα βγάλουμε πέρα. Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν σιγά σιγά και καταφέραμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια». Αν δεν ήταν η οικονομική βοήθεια των γονιών, αναφέρει ο Πάνος, δεν ξέρει πως θα επιβίωναν. «Δεν ήμασταν καθόλου έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα».
Θεωρείτε υπερβολικούς όσους υποστηρίζουν πως το να κάνεις οικογένεια σήμερα είναι δύσκολο;
Αυτό που πιστεύω είναι πως πριν ένα ζευγάρι προχωρήσει σε αυτή την απόφαση πρέπει να είναι τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά έτοιμο. Παρόλα αυτά αν υπάρχει αγάπη και στήριξη του ενός προς τον άλλον, οι όποιες δυσκολίες ξεπερνιούνται και ο ερχομός ενός παιδιού μόνο όμορφες στιγμές και συναισθήματα μπορεί να προσφέρει.
Το ζευγάρι διαμένει σε δική του οικεία, ενώ τα μηνιαία του έξοδα ανέρχονται περίπου στις 2000 ευρώ μηνιαίως. «Με το δεύτερο παιδί που ήρθε συνειδητά, τα έξοδα αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, αλλά και πάλι δεν το μετανιώνουμε καθόλου. Αντίθετα σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε και σε τρίτο παιδί κάποια στιγμή στο μέλλον».
Μπορεί να είναι δύσκολο και να χρειάζεται αρκετές θυσίες, τα συναισθήματα και η αγάπη όμως που δίνεις και παίρνει είναι ανεκτίμητα.
Πόσο άλλαξε η καθημερινότητα σας μετά το παιδί;
Άλλαξε πολύ η καθημερινότητα μας, αφού γέμισε με τρεξίματα και υποχρεώσεις που αφορούν κυρίως τα παιδιά, γεγονός που σε περιορίζει αρκετά. Αλλά πιστεύουμε πως με καλή θέληση όλα βρίσκουν το ρυθμό τους. Μπορεί το νεαρό της ηλικίας μας να «ζητά» άλλη καθημερινότητα, δεν θεωρώ πως αυτό παίζει ρόλο στο αν θα κάνει κάποιος παιδί. Δεν υπάρχει σωστή ηλικία για να κάνει παιδί, υπάρχει η στιγμή που θα νιώσει ένα ζευγάρι έτοιμο.
Μια συμβουλή σε νεαρά ζευγάρια που θέλουν, αλλά διστάζουν να κάνουν παιδί.
Αυτό που θα θέλαμε να πούμε είναι ότι ένα παιδί δεν χρειάζεται τόσα πολλά όσα ίσως να νομίζουμε για να μεγαλώσει όμορφα. Μπορεί να είναι δύσκολο και να χρειάζεται αρκετές θυσίες, τα συναισθήματα και η αγάπη όμως που δίνεις και παίρνει είναι ανεκτίμητα.
Ο Αντρέας και η Έλενα (28 και 27 ετών αντίστοιχα) είναι μαζί 11 χρόνια και μετά τον ερχομό του παιδιού τους έχουν προχωρήσει σε σύμφωνο συμβίωσης. «Ήταν μια προσχεδιασμένη απόφαση. Το θέλαμε πολύ, αλλά δεν το προγραμματίσαμε. Είπαμε χαλαρά κι όποτε έρθει», αναφέρει η Έλενα.
Τα οικονομικά μας είναι λίγο οριακά. Δεν είναι ότι στερούμαστε κάτι, αλλά σίγουρα περιοριζόμαστε στα βασικά αφού τα έξοδα μας πλέον έχουν διπλασιαστεί
«Όταν μάθαμε πριν περίπου 1,5 χρόνο ότι είμαι έγκυος, ενθουσιαστήκαμε πολύ, αλλά παράλληλα μας είχε κυριεύσει φόβος και άγχος για το άγνωστο. Όσο περνούσε ο καιρός όμως το πράγμα όλο και καταστάλαζε μέσα μας και η αναμονή γινόταν πιο γλυκιά και για τους δύο μας».
Ο Αντρέας, παρόλο που είναι αποκατεστημένος επαγγελματικά, αναφέρει πως ήταν πιο διστακτικός σε αντίθεση με την Έλενα που ήταν το όνειρο της ζωής της. «Τα οικονομικά μας είναι λίγο οριακά. Δεν είναι ότι στερούμαστε κάτι, αλλά σίγουρα περιοριζόμαστε στα βασικά αφού τα έξοδα μας πλέον έχουν διπλασιαστεί (1400ευρώ/μηνιαίως)».
Υπάρχει οικονομική βοήθεια από τους γονείς;
Δεν υπάρχει οικονομική βοήθεια όχι, αλλά ευτυχώς τα καταφέρνουμε μια χαρά. Σίγουρα όμως αν υπήρχε θα ήταν σημαντικό πλεονέκτημα, εντούτοις δεν είναι απαραίτητη.
Θεωρείτε υπερβολικούς όσους υποστηρίζουν πως το να κάνεις οικογένεια σήμερα είναι δύσκολο;
Όχι, γιατί όντως είναι δύσκολο. Αντίθετα τους θεωρώ συνειδητοποιημένους, γιατί καλή η αγάπη, αλλά τα έξοδα είναι πάρα πολλά και χωρίς ιδιαίτερα εισοδήματα η καθημερινότητα δεν βγαίνει εύκολα.
Μπορεί σε κάποιους να ξενίζει αυτό που διαβάζουν, αλλά εμείς προσωπικά δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα. Είναι το πιο υπέροχο πράγμα που μας έχει συμβεί.
Πόσο άλλαξε η καθημερινότητα σας μετά το παιδί;
Πολύ. Άλλες προτεραιότητες, άλλες συνήθειες. Οι βόλτες τις καφετέριες έχουν αντικατασταθεί με τα πάρκα και παιχνιδότοπους. Τα ξενύχτια σε ταβέρνες και μπαράκια έχουν μετατραπεί σε αγκαλίτσες και παιδικά τραγουδάκια στον καναπέ κ.ο.κ.
«Μπορεί σε κάποιους να ξενίζει αυτό που διαβάζουν, αλλά εμείς προσωπικά δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα. Είναι το πιο υπέροχο πράγμα που μας έχει συμβεί».
Για δεύτερο παιδί το έχετε σκεφτεί;
Όχι. Όχι ακόμη τουλάχιστον.
Μια συμβουλή σε νεαρά ζευγάρια που θέλουν, αλλά διστάζουν να κάνουν παιδί.
Αν είσαι σίγουρος για το ταίρι σου και η οικονομική σου κατάσταση είναι καλή, τότε η ηλικία δεν παίζει και τόσο ρόλο. Αντίθετα πιστεύουμε πως είναι πολύ όμορφο να γίνεσαι νέος γονιός γιατί και οι αντοχές σου είναι περισσότερες και η υπομονή σου, ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσεις αργότερα τις ανάγκες και τα θέλω του παιδιού σου. Αυτό που σίγουρα επιβάλλεται, είναι ώριμη σκέψη πριν προχωρήσουν σε αυτό το βήμα. Δεν μπορείς να κάνεις παιδί επιπόλαια.
Ο Andrew και η Νατάσα (29 ετών), ζουν μαζί με τον 1 έτους γιό τους. «Είχαμε κάποια χρόνια σχέση και το παιδί δεν ήταν στις προτεραιότητες μας, ούτε καν σαν σκέψη. Ήρθε εντελώς απροειδοποίητα», λέει στη CITY ο Andrew.
Όπως αναφέρει ο νεαρός πατέρας, στην αρχή όλα έμοιαζαν πολύ δύσκολα και το βάρος της απόφασης ήταν μεγάλο. «Ήμασταν και οι δύο άνεργοι και το να μεγαλώσεις ένα παιδί είναι τεράστια ευθύνη, δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Παρόλα αυτά κανείς από τους δύο μας δεν σκέφτηκε την άμβλωση. Άλλωστε δεν ήμασταν και τόσο μικροί, άσχετα αν τα οικονομικά μας ήταν κακά».
Λατρεύουμε την οικογένεια μας και παρόλες τις δυσκολίες, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή την αξία.
Υπάρχει οικονομική βοήθεια από τους γονείς;
Αναγκαστικά αφού και οι δύο παρότι έχουμε πτυχίο στους κλάδους μας δεν έχουμε καταφέρει να εργοδοτηθούμε κάπου. Αν δεν υπήρχε αυτή η βοήθεια δεν ξέρω πως θα τα καταφέρναμε.
Ήμασταν και οι δύο άνεργοι και το να μεγαλώσεις ένα παιδί είναι τεράστια ευθύνη, δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να τα καταφέρουμε.
Θεωρείτε υπερβολικούς όσους υποστηρίζουν πως το να κάνεις οικογένεια σήμερα είναι δύσκολο;
Δεν είναι καθόλου υπερβολικοί. Το να κάνεις οικογένεια με τα σημερινά δεδομένα είναι σχεδόν ανέφικτο, με τα έξοδα που απαιτούνται καθημερινά. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά, αλλά δεν προχωρούν γιατί δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν όπως θέλουν.
Το διαμέρισμα το οποίο μένει η νεαρή οικογένεια το αγόρασε με δάνειο, ενώ μηνιαίως χρειάζεται γύρω στα 1000 ευρώ για τα πάγια έξοδα της.
Πόσο άλλαξε η καθημερινότητα σας μετά το παιδί;
Άλλαξε ριζικά. Πλέον πρώτο και τελευταίο μας μέλημα είναι το παιδί και οι ανάγκες του. Τα δικά μας θέλω έρχονται σε δεύτερη μοίρα και αν αυτό είναι εφικτό.
Για δεύτερο παιδί το έχετε σκεφτεί;
Όχι γιατί όπως σου ανέφερα ήδη, τα βγάζουμε πολύ δύσκολα πέρα.
Το οικονομικό είναι μεγάλο ζήτημα, αλλά δεν είναι τα πάντα.
Θα αλλάζατε κάτι αν σας δινόταν η ευκαιρία;
Αν εννοείς αν θα επιλέγαμε να μην έχουμε τον γιο μας, η απάντηση είναι όχι δεν θα αλλαζαμε τίποτα. Λατρεύουμε την οικογένεια μας και παρόλες τις δυσκολίες, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή την αξία. Αν είχαμε την επιλογή να αλλάξουμε κάτι, αυτό θα ήταν χώρα. Στην Κύπρο όσο και να θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο, ούτε ευκαιρίες για τους νέους υπάρχουν, ούτε οι απαραίτητες κοινωνικές δομές για να στηρίξουν και να υποστηρίξουν περιπτώσεις όπως η δική μας. Εμείς έχουμε κάνει αίτηση για ΕΕΕ εδώ και 8 μήνες και ούτε απάντηση λάβαμε, ούτε απαντάει κανείς το τηλέφωνο στην υπηρεσία για να μάθουμε τι γίνεται.
Μια συμβουλή σε νεαρά ζευγάρια που θέλουν, αλλά διστάζουν να κάνουν παιδί.
Το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά υπευθυνότητας και φυσικά οικονομικής ευχέρειας. Αν λοιπόν ένα νεαρό ζευγάρι επιθυμεί να προχωρήσει με ένα παιδί, να το κάνει, φτάνει να το θέλει πραγματικά και να είναι έτοιμο να κάνει θυσίες. Το οικονομικό είναι μεγάλο ζήτημα, αλλά δεν είναι τα πάντα.