Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, του Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο γύπας είναι το πιο μεγάλο αρπακτικό πουλί της Κύπρου αλλά συνάμα και το πιο απειλούμενο.
Ο πληθυσμός συνεχίζει να βρίσκεται σε εξαιρετικά ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα και τα ζευγάρια που αναπαράγονται επιτυχώς, είναι λιγοστά.
Στις αρχές Ιουνίου επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη τριών ενεργών φωλιών, εκ των οποίων η μια εντοπίστηκε κοντά στην ταΐστρα σίτισης πτωματοφάγων πουλιών στην επαρχία Πάφου, σε περιοχή σημαντικής αποικίας του είδους στο παρελθόν και ανήκει σε πουλιά που είχαν εισαχθεί από την Κρήτη μέσω του έργου «Γύπας».
Οι άλλες δυο φωλιές βρίσκονται στους Γκρεμούς Επισκοπής, που αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγαλύτερη αποικία του είδους και τον πιο σταθερό χώρο φωλεοποίησης τα τελευταία χρόνια.
Ο γύπας τρέφεται αποκλειστικά με πτώματα. Για τον εντοπισμό της τροφής του στηρίζεται στην όρασή του ή στις κινήσεις άλλων πτωματοφάγων πουλιών (π.χ. κοράζινοι, κατσικορώνες).
Είναι γνωστός ως «καθαριστής της υπαίθρου», αφού βοηθά με τον τρόπο του να διατηρείται υγιής και καθαρή η φύση, και αποτρέπει την εξάπλωση ασθενειών.