Έχω Θέμα
Πέντε «αλλιώτικα» κυπριακά success stories
Στον κόσμο των επιχειρήσεων και της ελεύθερης αγοράς το να παίρνεις ρίσκα και να τολμάς, είναι σχεδόν απαραίτητο αν σκοπός σου είναι να ξεχωρίσεις και να έχεις αποτέλεσμα.
Εντούτοις, στην Κύπρο της σιγουριάς και της ασφάλειας, ενίοτε και του βολέματος, λίγοι είναι αυτοί που θα εγκατέλειπαν μια «σίγουρη» δουλειά όπως για παράδειγμα αυτή του δημόσιου υπάλληλου ή μια διευθυντική θέση, για να ακολουθήσουν το όραμά τους, ρισκάροντας -επί της ουσίας- να τα χάσουν όλα.
Όσο «τρελό» κι αν ακούγεται όλο αυτό, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πίστεψαν στον εαυτό τους και στο όραμα που είχαν, εγκατέλειψαν την καλή θέση τους, τόλμησαν να ρισκάρουν και σήμερα τρέχουν μια επιτυχημένη επιχείρηση όπως ακριβώς την είχαν φανταστεί, ίσως και λίγο καλύτερα.
Πέντε Κύπριοι που ακολούθησαν το ένστικτό τους, μας μιλάνε για το δικό τους «αλλιώτικο» success story.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε για αρχικά στο μηνιαίο οικονομικό περιοδικό Capital Today (τεύχος Ιουνίου).
Ο Γιώργος Παναγιώτου, εργαζόταν επί 15 συναπτά έτη ως διευθυντικό στέλεχος στην PWC. Η μεγάλη απόφαση για την αλλαγή πορείας ήρθε όταν το 1999 εν καιρώ χρηματιστηριακής έκρηξης άλλαξαν τα δεδομένα στο εργασιακό περιβάλλον και η νέα τάξη πραγμάτων δεν τον εξέφραζε, ούτε τον ικανοποιούσε.
Η εργασία δεν είναι απλά μια υψηλή θέση και καλά λεφτά, είναι και η ηθική ικανοποίηση που σου αφήνει όταν στο τέλος της ημέρας κάνεις τον απολογισμό σου.
Πώς αποφασίζει κάποιος να αφήσει μια «σίγουρη θέση», για να ρισκάρει με κάτι αβέβαιο;
Η εργασία δεν είναι απλά μια υψηλή θέση και καλά λεφτά, είναι και η ηθική ικανοποίηση που σου αφήνει όταν στο τέλος της ημέρας κάνεις τον απολογισμό σου. Όταν λοιπόν ένιωσα πως η νέα τάξη πραγμάτων στο χώρο εργασίας μου δεν με εξέφραζε πλέον, ενώ παράλληλα έβλεπα το παγόβουνο να πλησιάζει, αποφάσισα να αλλάξω πορεία. Μια απόφαση που λίγο αργότερα αποδείχτηκε σωστή, αφού το μοντέλο που σχεδίαζαν τότε, κατέρρευσε σε πολύ μικρό διάστημα.
Είχες από την αρχή στο μυαλό σου, το επόμενο βήμα;
Πάνω κάτω ναι. Έπειτα από τόσα χρόνια εμπειρίας στο χώρο εφαρμογής εμπορικών λογισμικών συστημάτων, ήξερα πολύ καλά την αγορά εργασίας και το τι έλειπε και το τι είχε ανάγκη ο επιχειρηματίας. Στην αρχή δημιουργήσαμε με ακόμη τρεις συναδέλφους που είχαμε αποχωρήσει από την PWC την Noesis Business Solutions η οποία στα δύο χρόνια λειτουργίας της, συγχωνεύτηκε με την «Logicom». Έπειτα από μια επιτυχημένη δεκαετία ως Director του Τμήματος Υποστήριξης πωλήσεων, αλλά και εφαρμογών, ένιωθα πως ήταν πλέον καιρός να προχωρήσω σε κάτι εντελώς δικό μου. Έτσι στην απαρχή της οικονομικής κρίσης, πήρα την απόφαση να δημιουργήσω τη δική μου εταιρεία «TalosCo Business Solutions Ltd».
Προσωπικά, ακολούθησα το ένστικτό μου και όπως φαίνεται μου βγήκε.
Πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση από υπάλληλος, σε εργοδότης;
Πάρα πολύ δύσκολη, καθότι μέχρι και σήμερα δεν ενεργώ σαν εργοδότης, αλλά σαν συνάδελφος και μάλλον έτσι σκοπεύω να παραμείνω παρά τις διαφωνίες αρκετών φίλων και γνωστών.
Τι θεωρείς ότι έπαιξε ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης σου;
Η αφοσίωση και η πολύ καλή γνώση των προϊόντων που προσφέρω, ενώ παράλληλα και η επαγγελματική ηθική που ήταν πάντα βασική αρχή μου. Ποτέ δεν προσπάθησα να υπερτιμολογήσω πελάτη, ή να αυξήσω την τιμή ενός προϊόντος για να του κάνω δήθεν έκπτωση μετά. Σημαντικό ρόλο έπαιξε βέβαια και η εμπιστοσύνη των ανθρώπων που συνεργαζόμουν παλαιότερα. Ξεκίνησα με μηδενικό κεφάλαιο και ήταν αυτή η στήριξη που με βοήθησε να επιμείνω και να πετύχω.
Αν είσαι σωστός ποτέ δεν θα χάσεις. Δεν είναι ανάγκη να γίνεις εκατομμυριούχος, αρκεί να μπορείς να κοιμάσαι καλά το μεσημέρι.
Σκέφτηκες την περίπτωση της αποτυχίας;
Ποτέ δεν σκέφτηκα το ενδεχόμενο αποτυχίας. Αυτό που με απασχολούσε πάντα όμως, ήταν να μην εκθέσω τους πελάτες μου. Γι’ αυτό επέλεγα και επιλέγω να τους τροφοδοτώ με διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα ούτως ώστε αν αύριο η «TalosCo Business Solutions Ltd» εξαφανιστεί, να υπάρχουν κι άλλοι που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.
Ποια είναι τα do’s και τα dont’s για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο;
Παρότι μετά τη φυγή μου από τα «σίγουρα» ακολούθησα έναν καλό δρόμο, δεν θεωρώ ακόμη πως είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος. Προσωπικά ακολούθησα το ένστικτό μου και όπως φαίνεται μου βγήκε. Ίσως μια συμβουλή που θα ήθελα να δώσω, είναι κάτι που μου είχε είπε κάποτε ο πρώην εργοδότης μου και πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας ο κ. Ζαμπέλας, «Να θεωρείς τον πελάτης σου, σαν Βασιλιά».
Υπήρξε κάποια στιγμή που να ένιωσες ότι έκανες λάθος επιλογή;
Οι συγκυρίες και οι καταστάσεις, δεν με άφησαν να σκεφθώ ότι έκανα λάθος. Οι στόχοι που είχα πριν πολλά χρόνια, αλλά χωρίς ποτέ να τους επιδιώκω φανατικά άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά. Αν είσαι σωστός ποτέ δεν θα χάσεις. Δεν είναι ανάγκη να γίνεις εκατομμυριούχος, αρκεί να μπορείς να κοιμάσαι καλά το μεσημέρι.
Το ρίσκο του να χάσω μια σίγουρη δουλειά, δεν με τρόμαζε τόσο, όσο το ρίσκο να ζήσω μια ζωή που δεν μου ταίριαζε, χάνοντας τον εαυτό μου. Άντρη Χριστούδια.
Η Άντρη Χριστούδια εργαζόταν για πολλά χρόνια ως λειτουργός στη Δημόσια Υπηρεσία, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια η ίδια ένιωθε πως οι προοπτικές ανέλιξης και οι συνθήκες εργασίες, όπως είχαν διαμορφωθεί δεν την εξέφραζαν, γι’ αυτό αποφάσισε να παραιτηθεί και να ακολουθήσει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο.
Από ένα σημείο και έπειτα στη δημόσια υπηρεσία, ένιωθα να χάνω τον εαυτό μου και τη δημιουργικότητα μου.
Πώς αποφασίζει κάποιος να αφήσει μια «σίγουρη θέση», για να ρισκάρει με κάτι αβέβαιο;
Έχει να κάνει καθαρά με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που θέτει ο καθένας. Προσωπικά, από ένα σημείο και έπειτα στη δημόσια υπηρεσία, ένιωθα να χάνω τον εαυτό μου και τη δημιουργικότητα μου. Χρειάζεται όμως πολύ πάθος και προσήλωση στους στόχους σου, για να αφήσεις πίσω τη σιγουριά του δημοσίου και να ακολουθήσεις το όνειρο σου.
Το δύσκολο ήταν η απόφαση να παραιτηθώ, έπειτα όλα ήταν πολύ πιο εύκολα.
Είχες από την αρχή στο μυαλό σου, το επόμενο βήμα;
Φεύγοντας από το δημόσιο, δεν ήμουν σίγουρη πως θα προχωρούσα. Αυτό που ήξερα όμως ήταν ότι ήθελα να κάνω αυτό που αγαπούσα με πάθος, τη ψυχοθεραπεία.
Πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση;
Το δύσκολο ήταν η απόφαση να παραιτηθώ, έπειτα όλα ήταν πολύ πιο εύκολα. Σαφώς το οικονομικό κομμάτι ήταν κάτι που με προβλημάτιζε στην αρχή, αφού για χρόνια είχα ένα σίγουρο μισθό και πολλά ωφελήματα, αλλά η ανάγκη μου να κάνω αυτό που ήθελα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Έχτιζα σταδιακά το όνειρο μου, και είχα τον πλήρη έλεγχο του τρόπου της δουλειάς μου.
Τι θεωρείς ότι έπαιξε ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης σου;
Το πάθος για το όνειρο μου, πρώτα και πάνω απ’ όλα!
Ποτέ δεν μπορεί να είναι λάθος η επιλογή να ακολουθήσουμε το όνειρο μας, και να το κάνουμε όπως εμείς το θέλουμε.
Σκέφτηκες την περίπτωση αποτυχίας;
Δεν το σκέφτηκα ποτέ. Το ρίσκο του να χάσω μια σίγουρη δουλειά, δεν με τρόμαζε τόσο, όσο το ρίσκο να ζήσω μια ζωή που δεν μου ταίριαζε, χάνοντας τον εαυτό μου.
Ποια είναι τα do’s και τα dont’s για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο;
Το να φύγει κάποιος από την ασφάλεια του δημοσίου, είναι μια διαδικασία βαθιά και πλήρως συνειδητοποιημένη. Αυτό το κάνεις μόνο όταν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να αντέξεις το ρίσκο και όσες δυσκολίες ενδεχομένως να προκύψουν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, για κάποιον που σκέφτεται να κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα. Σημαντικός παράγοντας επίσης θεωρώ πως είναι ο χρόνος. Πρέπει να δοκιμάσεις διάφορες εκδοχές αυτού που έχεις στο μυαλό σου, να το εξελίξεις και να του δώσεις χρόνο. Εξίσου σημαντικό είναι και η προσεχτική επιλογή συνεργατών. Άτομα τα οποία μπορείς να εμπιστευτείς και έχουν το ίδιο όραμα μαζί σου, για να μπορέσεις να χτίσεις και να δημιουργήσεις στο τέλος κάτι επιτυχημένο.
Υπήρξε στιγμή που ένιωσες ότι έκανες λάθος επιλογή;
Ποτέ δεν μπορεί να είναι λάθος η επιλογή να ακολουθήσουμε το όνειρο μας, και να το κάνουμε όπως εμείς το θέλουμε.
*Σήμερα προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, πραγματοποιεί επιτυχημένα σεμινάρια ενώ ετοιμάζει το πρότυπο Κέντρο Συστημικής Συμβουλευτικής και Εμψύχωσης το «Λόγω Ψυχής».
Όταν κάνεις κάτι το οποίο αγαπάς και σε ευχαριστεί, όλα έρχονται ομαλά. Έρικ Κίτας.
Ο Χάρης Βιολάρης εργαζόταν ως ορκωτός λογιστής στην KPMG με έδρα το Λουξεμβούργο, με τις προοπτικές ανέλιξης στην εταιρική βαθμίδα να είναι πολύ υψηλές. Εντούτοις, από κάποιο σημείο και μετά όλο αυτό δεν του ταίριαζε, αφού η δουλειά του λογιστή δεν του επέτρεπε να ασχοληθεί με αυτά που τον απασχολούσαν ουσιαστικά.
Όταν αποφάσισες να παραιτηθείς, είχες ήδη σχεδιάσει το επόμενο βήμα;
Αρχικά είχα λειτουργήσει ένα γραφείο εξευρέσεως εργασίας, υψηλά καταρτισμένου προσωπικού. Η προσπάθεια αυτή λειτούργησε πολύ καλά τα πρώτα χρόνια. Στην πορεία όμως, η οικονομική κρίση και ο μεγάλος αριθμός ανέργων που δημιούργησε, επηρέασε τον κλάδο των γραφείων εξευρέσεως εργασίας. Μετά απ' αυτό, ακολούθησα αυτό που θεωρώ πως ήταν πάντα το όραμα μου. Ο τομέας της υγείας. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν ασχολούμαι θέματα υγείας, διατροφής και φυσικής θεραπευτικής και παράλληλα σπουδάζω φυσικοπαθητικός. Θεωρώ πολύ σημαντική την αφύπνιση των Κυπρίων σε αυτά τα θέματα.
Ένα πολύ δύσκολο πεδίο με μεγάλο ρίσκο, πώς κατάφερες να πείσεις τον κόσμο να σε ακολουθήσει;
Όταν ξεκίνησα να εισάγω σχετικά προϊόντα (τρόφιμα και σκεύη), που αφορούν αποκλειστικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής, πολύ μακριά από ότι γνωρίζουμε, οι Κύπριοι είχαν πλήρη άγνοια και μπορώ να πω αδιαφορία. Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια παρόλα αυτά, όλο αυτό το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται με το ενδιαφέρον να αυξάνεται ραγδαία. Ο κόσμος πλέον κατανοεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και το βιώνει καθημερινά αντιμετωπίζοντας είτε ο ίδιος προσωπικά, είτε στο οικογενειακό του περιβάλλον ασθένειες που δημιουργούνται κυρίως από την κακή ποιότητα ζωής που κάνουμε.
Ποτέ δεν ένιωσα ότι ήταν λάθος η απόφαση μου να εγκαταλείψω την «σίγουρη» εργασία και να ακολουθήσω άλλη κατεύθυνση.
Ήταν δύσκολη η μετάβαση από υπάλληλος σε αυτεργοδοτούμενος;
Καθόλου, αντίθετα είχα πολύ περισσότερα κίνητρα για εργασία και χρόνο για να μελετήσω και να αφιερωθώ σε αυτά που με ενδιαφέρουν ουσιαστικά.
Τι θεωρείς ότι ήταν αυτό που έδωσε στην επιχείρηση σου θετικό πρόσημο;
Η αποφασιστικότητα μου να ασχοληθώ με αυτά που θεωρώ ουσιαστικά, η επιμονή μου και φυσικά οι συγκυρίες, αφού όπως σου ανέφερα και πριν, ήταν και είναι ένα πεδίο ανεξερεύνητο, άρα και ο ανταγωνισμός είναι πολύ λιγότερος.
Σκέφτηκες ποτέ την αποτυχία;
Όχι, δεν το είχα στο μυαλό μου. Άλλωστε τα γεγονότα δεν παρουσιάζονται ποτέ όπως τα περιμένεις, ενώ το ρίσκο είναι μια συνθήκη που υπάρχει σε ότι και να κάνεις. Προσπαθώ να προσαρμόζομαι στην πορεία, ανάλογα με το τι θα προκύψει.
Ποια είναι τα do’s και τα dont’s για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο;
Να αποφύγει όσο γίνεται τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και να γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο με το οποίο θέλει να ασχοληθεί.
Προσπαθώ να προσαρμόζομαι στην πορεία, ανάλογα με το τι θα προκύψει.
Υπήρξε στιγμή που ένιωσες ότι ήταν λάθος η επιλογή σου να παραιτηθείς και να ακολουθήσεις το όνειρο σου;
Όχι, ποτέ δεν ένιωσα ότι ήταν λάθος η απόφαση μου να εγκαταλείψω την «σίγουρη» εργασία και να ακολουθήσω άλλη κατεύθυνση. Σίγουρα έγιναν λάθη στην πορεία, αλλά αυτά τα θεωρώ μαθήματα.
Ο Έρικ Κίτας, εκτός από γνωστός ερασιτέχνης μετεωρολόγος, διατηρεί το γνωστό brand ειδών ένδυσης και υπόδησης Invito, με 3 καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό. Ο Έρικ εργαζόταν επί μια δεκαετία στις Αγγλικές Βάσεις Ακρωτηρίου, ως υπάλληλος του Υπουργείο Άμυνας της Αγγλίας. Οι αλλαγές όμως στις συνθήκες εργασίας και η προσωπική του ανάγκη για να εξελιχθεί επαγγελματικά, τον οδήγησαν σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο.
Χωρίς ρίσκο, δεν μπορείς να προχωρήσεις.
Πώς αποφασίζει κάποιος να αφήσει μια «σίγουρη θέση», για να ρισκάρει με κάτι αβέβαιο;
Όταν είναι σίγουρος για τον εαυτό του και για τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει. Ήμουν τυχερός και διορατικός μπορώ να πω, γιατί την περίοδο που έκανα τις σκέψεις για να φύγω από τις Βάσεις, παρουσιάστηκε μια πολύ καλή ευκαιρία την οποία αξιολόγησα, έκανα τις απαραίτητες μελέτες, πίστεψα σε αυτήν και τελικά πήρα το ρίσκο και την άρπαξα. Άλλωστε χωρίς ρίσκο, δεν μπορείς να προχωρήσεις.
Είχες από την αρχή στο μυαλό σου, το επόμενο βήμα;
Ναι, η ευκαιρία που σου ανέφερα ήταν το brand Invito, υπήρξαν βέβαια στην πορεία μικροαλλαγές και βελτιώσεις, τις οποίες προωθήσαμε μαζί με τον συνέταιρο μου, αλλά πάντα προς όφελος της επιχείρησης.
Δεν το φοβήθηκα. Αν αποτύγχανα θα ρίσκαρα ξανά.
Πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση από υπάλληλος σε εργοδότης;
Καθόλου δύσκολη. Όταν κάνεις κάτι το οποίο αγαπάς και σε ευχαριστεί, όλα έρχονται ομαλά.
Τι θεωρείς ότι έπαιξε ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης σου;
Η αγάπη γι’ αυτό που κάνω, οι ώρες που αφιερώνω και φυσικά η ποιότητα των προϊόντων και η καλή εξυπηρέτηση.
Θεωρώ πως δεν πρέπει να σκέφτεσαι αυτά που θα χάσεις, αλλά όλα εκείνα που έχεις να κερδίσεις.
Σκέφτηκες την περίπτωση της αποτυχίας;
Μου πέρασε από το μυαλό, γιατί το ρίσκο που έπαιρνα ήταν αρκετά μεγάλο. Παρόλα αυτά δεν το φοβήθηκα. Αν αποτύγχανα θα ρίσκαρα ξανά.
Ποια είναι τα do’s και τα dont’s για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο;
Αν πάρεις μια τέτοια μεγάλη απόφαση, τότε θεωρώ πως δεν πρέπει να σκέφτεσαι αυτά που θα χάσεις, αλλά όλα εκείνα που έχεις να κερδίσεις. Να βλέπεις μπροστά και να ακολουθείς το ένστικτό σου. Η εποχή που ζούμε είναι μεν δύσκολη και ανταγωνιστική, εντούτοις κρύβει πολλές ευκαιρίες, οι οποίες περιμένουν κάποιον να τις αρπάξει.
Ένιωσες ποτέ ότι έκανες λάθος επιλογή;
Ούτε για μια στιγμή. Ακόμη και να αποτύγχανα, δεν νομίζω να το μετάνιωνα. Απλά θα έψαχνα έναν άλλο δρόμο. «I’d rather be a failure at something I love than a success at something I hate. – George Burns»
Ο Κωνσταντίνος Αζάς εργαζόταν για 11 χρόνια στο πρακτορείο τύπου «Κρόνος», κατέχοντας την υψηλότερη θέση στο τομέα της τεχνολογίας στη συγκεκριμένη εταιρεία, του IT Manager. Η ανάγκη του όμως να προχωρήσει με μια δική του επιχείρηση και να προσφέρει περισσότερα στον τομέα της τεχνολογίας, τον ώθησε στον να εγκαταλείψει την πολύ καλή του θέση και να δοκιμάσει να πετύχει στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις.
Κάθε αρχή είναι δύσκολη λένε, αλλά με σκληρή μελέτη και δουλεία, μπορείς να επιτύχεις πολλά πράγματα.
Είχες από την αρχή σχεδιάσει το επόμενο σου επαγγελματικό βήμα;
Η «Business Solution Enterprises LTD» ήταν η επιχείρηση που είχα από την αρχή στο μυαλό μου. Στην πορεία βέβαια υπήρξαν διαφοροποιήσεις και αλλαγές –κυρίως τις δραστηριότητες της εταιρίας- αλλά ήταν ελάχιστες. Συγκεκριμένα η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται αποκλειστικά με την παροχή τεχνολογικών λύσεων σε επίπεδο λογισμικών, ενώ σήμερα είναι σε θέση να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε επιχειρήσεις, οι οποίες συνδυάζουν υλικά ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικά.
Πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση από υπάλληλος, σε εργοδότης;
Οι προκλήσεις ήταν και είναι αρκετές. Για παράδειγμα η γραφειοκρατία που απαιτείται να διατηρούν οι εταιρείες, ήταν μια διαδικασία πρωτόγνωρη. Κάθε αρχή είναι δύσκολη λένε, αλλά με σκληρή μελέτη και δουλεία, μπορείς να επιτύχεις πολλά πράγματα.
Αντί να προετοιμάζομαι για την αποτυχία, δούλευα περισσότερο για να επιτύχω τους στόχους που είχα θέσει.
Τι θεωρείς ότι έπαιξε ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης σου;
Τα πιο σημαντικά στοιχεία, είναι η επιμονή και η αγάπη για τον κλάδο της επιστήμης μου.
Σκέφτηκες την περίπτωση της αποτυχίας;
Δεν την σκέφτηκα ποτέ, γιατί δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μου. Αντιθέτως, αντί να προετοιμάζομαι για την αποτυχία, δούλευα περισσότερο για να επιτύχω τους στόχους που είχα θέσει. Σίγουρα το ρίσκο ήταν μεγάλο, αλλά όταν αγαπάς τη δουλειά σου και δουλεύεις, αυτή σε ανταμείβει.
Ποια είναι τα do’s και τα dont’s για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο;
Αντιλαμβάνομαι πως δεν είναι εύκολο για κανέναν να εγκαταλείψει έναν σίγουρο και καλό μισθό για να ρισκάρει με κάτι αβέβαιο, ειδικά σήμερα που οι οικονομικές συνθήκες είναι ακόμη ρευστές. Αν όμως κάποιοι θέλουν να ακολουθήσουν το όνειρο τους, τότε πρέπει να προετοιμαστούν σωστά και ολοκληρωμένα. Να έχουν ένα καλό business plan, να μην κάνουν βεβιασμένες κινήσεις και φυσικά να έχουν μαζί τους άτομα τα οποία μπορούν να εμπιστευτούν.
Η ίδρυση της BSE Business Solution Enterprises LTD είναι ίσως από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει.
Ως εργοδότης θεωρείς ότι απέφυγες λάθη που ίσως να έκαναν οι δικοί σου, όταν εσύ ήσουν υπάλληλος;
Ναι, θεωρώ ότι έχω αποφύγει λάθη τα οποία με ενοχλούσαν. Θεωρώ την εταιρεία μου, σαν το δεύτερο μου σπίτι. Το προσωπικό που εργάζεται εκεί, είναι σαν οικογένεια, αφού περνάμε αμέτρητες ώρες μαζί. Στόχος μας είναι να προάγουμε την ομαδικότητα και την αρμονία και όχι τον ανταγωνισμό.
Υπήρξε κάποια στιγμή που να ένιωσες ότι έκανες λάθος επιλογή;
Όχι, η ίδρυση της BSE Business Solution Enterprises LTD είναι ίσως από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε για αρχικά στο μηνιαίο οικονομικό περιοδικό Capital Today (τεύχος Ιουνίου).
Το τεύχος Ιουλίου κυκλοφορεί στα περίπτερα την Κυριακή 25 Ιουνίου, μαζί με την Σημερινή της Κυριακής.