Ο νέος δορυφόρος, έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου και κατασκευάσθηκε στη Γαλλία από τη γαλλό-ιταλική κοινοπραξία «Thales Alenia Space», με αναμενόμενη διάρκεια ζωής 16,5 έτη, μήκος 7,5 μέτρα και βάρος 5,8 τόνων.
Ο HELLAS SAT3, είναι τοποθετημένος σε ειδικό κουβούκλιο και στην κορυφή ενός από τους ισχυρότερους πυραύλους εκτόξευσης, του ευρωπαϊκού πύραυλου Arianne 5, ενώ προγραμματίζεται να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.
Στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου, οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των -75 βαθμών Κελσίου. Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας –Λεμεσού.
Συνολικά η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3, αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στο Ντένβερ των ΗΠΑ, απαιτεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ. Με τους 47 αναμεταδότες του, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νέες δυνατότητες του δορυφόρου θα αφορούν παράλληλα και την εξυπηρέτηση αμυντικών θεμάτων, την πρόληψη καιρικών φαινομένων, τον έλεγχο συνόρων και ακόμα, την παρακολούθηση πυρκαγιών. Η Hellas-Sat με έδρα την Κύπρο, αποτελεί πλέον θυγατρική της αραβικής Arabsat, με τον δορυφόρο αυτό να είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat.
*Με πληροφορίες από την ert.gr
Τα troll του ελληνικού twitter ξαναχτύπησαν.
Μια τέτοια «μεγάλη» είδηση φυσικά και δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από το ελληνικό twitter, το οποίο απογείωσε με τον δικό του τρόπο την εκτόξευση.