Έχω Θέμα
7 Κύπριοι γράφουν για τον αγαπημένο τους προορισμό στο νησί
Ένα μίνι summer guide με επιλογές ενδιαφέρουσες και ποικίλες, από 7 άτομα που ξέρουμε πως λατρεύουν τις εξορμήσεις στο νησί αλλά και ότι έχουν αγαπημένους προορισμούς στο νησί, στους οποίους μάλιστα επιστρέφουν συχνά!
«Προσπάθησε να δημιουργήσεις εικόνες, να δώσεις συγκεκριμένα tips και να με πείσεις τελικά να πάω ως εκεί». Οι οδηγίες ήταν σαφείς! Απ’ εκεί και πέρα, βάλαμε μόνο έναν περιορισμό στις λέξεις και ένα υποτυπώδες deadline.
Δεν καθορίσαμε σε κανέναν για πιο χωριό/πόλη/τοποθεσία θα έγραφε -αλλιώς τι νόημα θα είχε;- και ευτυχώς στα κείμενα που ήρθαν οι επιλογές ήταν διάφορες και διαφορετικές. Και παραθαλάσσια θέρετρα έχουμε και αγαπημένα χωριά της υπαίθρου.
Πιο κάτω, λοιπόν, θα βρεις έναν μικρό καλοκαιρινό οδηγό με χρήσιμα tips για τις εντός Κύπρου φετινές εξορμήσεις σου.
Enjoy!
To Γεφύρι του Τζιελεφού της Χριστιάνας Κωνσταντίνου*
Ίσως ένα από το πιο όμορφα τοπία του νησιού μας, ένα ενετικό γεφύρι χτισμένο μέσα στον καταπράσινο παράδεισο, κοντά στο χωριό του Αγίου Νικόλα. Δες το γεφύρι, βγάλε σέλφις με την παρέα σου, βγάλε τα παπούτσια και πάμε για περπάτημα! Πίσω από το γεφύρι, μπορείς να εξερεύνησης το ποτάμι και ένα απέραντο, αγνό, πράσινο μονοπάτι. Θα περπατήσεις ξυπόλυτος στο ποτάμι με τα καβουράκια, τα ψάρια, τα σκουλήκια, τις παγωμένες πέτρες και ότι άλλο έχει ο βιότοπος. Εκεί είδα μια από τις πιο όμορφες εικόνες στο νησί μας. Ξάπλωσα σε ένα κορμό που έπεσε στο ποτάμι και είδα πάνω κάτι μαγικό… Να μη βλέπεις ουρανό από το απέραντο πράσινο των ψιλών δέντρων. Οι ηλιαχτίδες να περνούν μέσα από τα φύλλα, και το πράσινο διακοσμημένο με κάτι υπέροχους και τεράστιους πολυέλεους από ιστούς αραχνών. Για μουσική είχαμε το νερό να τρέχει από το ποτάμι και τα φύλλα να κινούνται από τον αέρα. Δεν είναι μακριά να φτάσεις στο γεφύρι, έτσι μπορείς να κάνεις ένα ωραίο μονοήμερο adventure με πικνίκ εκεί. Προσοχή, όμως, θέλει πρώτα να προστατέψεις τον φυσικό βιότοπο, μιας και εσύ είσαι ο περαστικός -δηλαδή, μη σκοτώσεις τα καβουράκια, μην ανάψεις φωτιά και τσιγάρο και μην κόψεις τα φυτά! Προσοχή και για σένα -να εφοδιαστείς με τα κατάλληλα ρούχα για να μην τρυπηθείς από τα αγκάθια της άγριας βλάστησης και να προστατευτείς από κουνούπια, ερπετά και τσιμπούρια! Εάν θέλεις, μπορείς να το συνδυάσεις με φαγητό ή βόλτα στο κοντινό Όμοδος ή με βουτιές στη Λεμεσό! Αγάπα το νησί μας διότι είναι ένας μικρός νησιώτικος παράδεισος… αρκεί να σέβεσαι τη φύση του!
*Media Planner (Ledra Advertising)
Ο Πρωταράς του Δημήτρη Ιωαννίδη
Όταν μου ζητήθηκε να περιγράψω την αγαπημένη μου περιοχή σε αυτό το υπέροχο νησί που λέγεται Κύπρος (γιατί πιστέψτε με, όποιος έχει ταξιδέψει αρκετά μπορεί να εκτιμήσει το πόσο τυχεροί ήμαστε που ζούμε σε αυτόν τον τόπο), το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό -πείτε το και ενστικτωδώς- είναι ο Πρωταράς. Το ζητούμενο όμως ήταν: «θέλω να με πείσεις να πάω Πρωταρά. Να μου δημιουργήσεις την ανάγκη να πάω εκεί για μπάνιο, για φαγητό, για ποτό». Εκεί κόλλησα… καλά ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ; Για εμένα η ομορφιά και η όλη αισθητική του Πρωταρά είναι τόσο μοναδική και αυτονόητη που η αξιολόγησή του φαντάζει, ίσως, πλεονασμός! Ο Πρωταράς συνδυάζει τόσα πολλά…. από τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά, τις ερημικές ή και τις πολυσύχναστες παραλίες, τα μαγευτικά τοπία που από μόνα τους αποτελούν σημεία έμπνευσης, αλλά και την ολοκληρωμένη υποδομή γεύσης και αισθητικής! Ένα ενδεικτικό 24ωρο μπορεί να περιλαμβάνει, κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά που περιβάλλουν παραλίες όπως είναι η Πεζουνόσπηλιοι, η Βιζακιά, η Μικρή Περνέρα, το πολυαγαπημένο Sirena Bay και το πολυσύχναστο Fig Tree Bay. Για μεσημεράκι, μια επίσκεψη στο Alati by the Sea, ένα από τα αγαπημένα bar-resto του Πρωταρά ή στον Karas για φρεσκότατο ψαράκι. Το απόγευμα «επιβάλλεται» βόλτα στον πεζόδρομο του Πρωταρά, απολαμβάνοντας τις υπέροχες αντανακλάσεις του φωτός πάνω στο κύμα ή στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (tip: τα σκαλιά στο πίσω μέρος του λόφου είναι πολύ λιγότερα). Μετά, για καφέ ή ποτάκι στο Cliff Bar με θέα τον ειδυλλιακό κόλπο του Κόννου! Για φαγητό εννοείται πως πρέπει να ζήσει κανείς την εμπειρία που προσφέρει το UMI Japanese & Sushi Bar Restaurant (ξενοδοχείο Grecian Park). Για τους πιο παραδοσιακούς, οι επιλογές επίσης πολλές, όπως το Μεζεδοπωλείο Κύκλος, ο Βαγγέλης ή οι Καλαμιές. Βραδάκι ίσον cocktails-by-the-beach, επομένως τα μαγαζιά της περιοχής εύκολα μπορούν να καλύψουν κάθε γούστο (καλό είναι να αποφύγετε τα αμιγώς τουριστικά μέρη). Αν, τώρα, είστε beer-fans, προτείνω το Malthouse Beers & Food αφού διαθέτει περισσότερες από 70 ετικέτες μπίρας από όλο τον κόσμο. Φεύγοντας από την περιοχή, εννοείται πως ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσετε τους απολαυστικούς λουκουμάδες του Πανίκου (λίγο πριν την έξοδο προς Λευκωσία)! Enjoy Protaras People! #MyPlaceToBe
*General Manager (για Κύπρο και Ελλάδα) στην Action Global Communications
Πυργά, Ψευδάς, Αγία Άννα και Καλό Χωριό από την Πόπη Ι. Βακή
Ας ξεκινήσουμε με αφετηρία τα Πυργά. Θα σε πάρω μέσα από τη μικρή πλατεία του με το διατηρητέο ξωκλήσι, το πευκόφυτο άλσος για πικνίκ και το απάχικο καφενεδάκι της κοινότητας για ένα κρύο αναψυκτικό. Έπειτα, θα σε βγάλω σε off road διαδρομή για να ανακαλύψεις το μεσαιωνικό μοναστήρι της Παναγίας της Στάζουσας. Από μακριά φαντάζει επιβλητικό με τα ψηλά του κυπαρίσσια! Συνέχισε έπειτα τον στενό φιδίσιο του δρόμο που θα σε βγάλει στην κοινότητα των Κελιών κι έπειτα στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Λεμεσού. Ή αν θες, επιστρέφεις στα Πυργά και παίρνεις τον δρόμο που σε βγάζει στο χωριό Ψευδάς κι από εκεί συνεχίζεις για την Αγία Άννα. Αυτό το χωριουδάκι είναι εκπληκτικό! Διατηρεί έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα, με τα πέτρινα του σπίτια και τα στενά του δρομάκια, αλλά και τις γραφικές αυλές με τα τσαρτελλούθκια και τα φτερίτζια. Το χωριό το διασχίζει ο ποταμός Τρέμιθος που το χειμώνα σχηματίζει εκεί ένα μικρό καταρράκτη. Στο κέντρο της κοινότητας υπάρχουν δύο ταβέρνες που σερβίρουν νόστιμο φαγητό και μεζέ. Η ομώνυμη ταβέρνα «Αγία Άννα» που είναι ήδη ξακουστή για το μπόλικο και καλοφτιαγμένο φαγητό της και την αέρινη αυλή της, αλλά και η ταβερνούλα «Τρέμιθος» που στεγάστηκε στο παλιό σχολείο. Το χωριό είναι μικρό, γι’ αυτό και δεν θέλεις και πολλή ώρα για να το περπατήσεις. Συνέχισε, λοιπόν, τη διαδρομή σου προς Καλό Χωριό Λάρνακας που σε οδηγεί σε κυκλικό κόμβο. Εκεί, μπαίνεις στον αυτοκινητόδρομο με επιλογές για Λευκωσία, Λάρνακα, αεροδρόμιο και Λεμεσό. Μια εύκολη διαδρομή… με τα όλα της!
*Αρχισυντάκτρια στο Time Out Cyprus
Η Aγία Νάπα της Βαρβάρας Γεωργιάδου
Δεν υπάρχουν κανόνες. Τα πρέπει και τα μη καταργούνται. Αγία Νάπα σημαίνει παραλία μέχρι τη δύση του ήλιου, κοκτέιλ και χαλαρή διάθεση. Χρόνια τώρα (από την εποχή που δεν την ήξερε κανείς) η αγαπημένη μου παραλία ήταν η Παντάχου, μπροστά από το Marcello’s Beach Bar, ένα χαλαρό μπαράκι πάνω στην άμμο. Αν και τα πράγματα άλλαξαν πολύ τώρα και η παραλία έγινε ξαφνικά trendy (και όχι δεν μου αρέσει αυτό) συνεχίζω να έχω τις παλιές συνήθειες, γιατί πολύ απλά εκεί τα πάντα όλα είναι χύμα στο κύμα. Πολύ διάβασμα, «υπνοθεραπεία» (ναι έχω αυτό το χούι να κοιμάμαι στην παραλία με τις ώρες) και καλή παρέα, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ενδιαφέρουσα ημέρα στην θάλασσα. Το καλύτερο κομμάτι είναι αυτό του απογεύματος. Που η παραλία μισοαδειάζει, η ρακέτα και τα φουσκωτά πλεούμενα πουλιά, ντόνατς και παγωτά εξαφανίζονται και η φυσική ομορφιά του τοπίου επανέρχεται στις σωστές διαστάσεις. Τότε είσαι εσύ, η φύση και τα χρώματα του ουρανού που κάνουν παιγνίδι με την θάλασσα. Τότε είναι που μου αρέσει και εμένα να ανεβαίνω στο Marcello’s (που έχει την πιο ωραία θέα την ώρα που δύει ο ήλιος) και με ένα μοχίτο να απολαμβάνω αυτό το μαγευτικό τοπίο. Η νύχτα στην Αγία Νάπα δεν χρειάζεται πολλά-πολλά. Eίναι make up free και χωρίς dress code. Καφτάνι και σαγιονάρες είναι αρκετά. Γι’ αυτό, αμέσως μετά την παραλία θα πάω για φαγητό σε κάποια από τα εστιατόρια της πόλης, για shopping στην αγαπημένη μου μπουτίκ Glitz που βρίσκεται στον δρόμο προς το λιμανάκι (και μένει ανοιχτή μέχρι αργά) και ύστερα, για ποτό σε κάποιο μπαράκι. Μέσες άκρες, κάπως έτσι είναι η δική μου Αγία Νάπα… χωρίς πολλά-πολλά.
*Αρχισυντάκτρια Madame Figaro
Ο Κάτω Δρυς του Μιχάλη Μιχαηλίδη
Όχι, δεν κατάγομαι από το μικρό χωριό της επαρχίας Λάρνακας. Γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα χρόνια μου στον Πολύστυπο (στην Πιτσιλιά), τον οποίο λατρεύω, εξού και επιστρέφω (πολύ) συχνά εκεί. Αλλά, για να μην κατηγορηθώ ότι μεροληπτώ, προτιμώ να σε πάω σε ένα ουδέτερο χωριό, που επίσης αγαπώ. Όταν είχα πάει ως εκεί την πρώτη φορά, πριν από πολλά χρόνια (πριν ακόμα γίνει τόσο δημοφιλής προορισμός λόγω «Φέγγαρου»), λάτρεψα αμέσως την εικόνα με τα σπιτάκια στην είσοδο του χωριού, όπως πας από Λεύκαρα. «“Μικρό Παρίσι” χαρακτηριζόταν παλιά το χωριό μας, αφού ήταν απίστευτα κοσμοπολίτικο, αλλά και λόγω της εικόνας που βλέπεις”, μου είχε πει τότε ο κύριος Ιάκωβος, καθώς κατεβαίναμε με την γυναίκα του, την κυρία Έλλη, στο Μουσείο Μέλισσας κάτω ακριβώς από το Garden Kamara που έχουν προς ενοικίαση -σε μεταγενέστερο στάδιο, στον Κάτω Δρυ, φτιάχτηκαν και τα εξαιρετικά Παλατάκια, που επίσης προσφέρονται για διαμονή. Στο χωριό θα φας εξαιρετικό πρόγευμα με μαρμελάδες και chutneys στο Jar, απέναντι από το κεντρικό καφενείο, θα μάθεις ποια χρήση είχαν τα πολλά αδιέξοδα σοκάκια στα χρόνια των επιδρομών, θα δεις πώς ζούσαν παλιά με μια επίσκεψη στο μουσείο, θα φας καλό φαγητό κάτω από έναν τεράστιο πλάτανο στο ομώνυμο ταβερνάκι, ενώ αν πας μεταξύ 3 και 5 Αυγούστου θα περάσεις σούπερ αφού το χωριό θα ξεχειλίζει από ωραίες μουσικές λόγω Φέγγαρου. Αυτός είναι ο Κάτω Δρυς, aka «Μικρό Παρίσι». Χαριτολογώντας θα έλεγα πως, σε ένα παράλληλα σύμπαν, ο Τουλούζ Λοτρέκ, όντας μια μέρα σε καφετέρια στη Μοντμάρτη, είχε κάνει τη σκέψη να ονομάσουν το Παρίσι «Μικρό Κάτω Δρυ». Ενδεχομένως και να το έκανε, ποιος μπορεί να ξέρει…
*Αρχισυντάκτης www.city.com.cy
Ο Πωμός του Μάρκου Κωμοδρόμου
Πωμός. Από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου μας, που προσφέρεται για ωραίο φαγητό, ποτό και μπορεί να συνδυάσει βουνό και θάλασσα. Στο γραφικό λιμανάκι του Πωμού υπάρχει ένα σημείο με υπέροχη θέα, καλό φαγητό από γνωστή ψαροταβέρνα. Σχετικά κοντά είναι ο Ακάμας, με τον εξαιρετικό συνδυασμό πευκοδάσους και θάλασσας. Δεν έχω να δώσω κάποια συμβουλή για όποιον επιλέξει να βρεθεί εκεί, αφού με την παρέα μου περιοριζόμαστε στο σπίτι που ενίοτε ενοικιάζουμε και φυσικά στην παραλία.
*Ραδιοφωνικός Παραγωγός στον Super FM
Το Παραλίμνι της Ευτυχίας Αντρέου
Διαχρονικά αγαπημένος προορισμός το Παραλίμνι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Κλισέ, το ξέρω, αλλά ο καθένας το χωριό του το αγαπά λίγο περισσότερο από τ’ άλλα. Και παρόλο που η καταγωγή μου δεν είναι από εκεί, εκεί περνώ τα καλοκαίρια μου από την ηλικία των 3 ετών, οπότε ναι, το αισθάνομαι ως ιδιαίτερη πατρίδα μου. Για μένα η μαγεία του (πάλαι ποτέ) χωριού είναι η ήσυχη πλευρά του και όχι τόσο η κοσμοπολίτικη. Θα πρότεινα λοιπόν να περάσετε τη μέρα σε μια από τις πιο… απόμερες παραλίες. Στην περιοχή Κάπαρη. Εκεί όπου ο ορίζοντας μοιάζει να σβήνει ανάμεσα στα καταγάλανα νερά και τον καθαρό ουρανό. Με την ξανθή αμμουδιά και με τα ψηλά βράχια γύρω-γύρω αισθάνεσαι αυτόματα «αλλού». Και χωρίς πολλές-πολλές «ανέσεις»… Μια παγωνιέρα γεμάτη φρούτα από το «χωριό» -καρπούζι, σύκα, παπουτσόσυκα- και δροσερά ποτά είναι υπεραρκετά για να κρατήσουν γεμάτο το στομάχι και συνάμα ελαφρύ το σώμα ώστε να απολαύσετε το κολύμπι στο δροσερό νερό. Προσωπικά, δεν βλέπω το λόγο να φύγει κανείς από την παραλία αν δεν είναι και ώρα του ήλιου να πάει για ξεκούραση… οπότε συνήθως, με την αλμύρα στο σώμα, με το μαγιό ακόμη, και πριν ακόμη επιστρέψω στο σπίτι, αναζητώ το δείπνο «σπεσιαλιτέ» του παραλιακού μου παραδείσου. Ψαράκι! Οικογενειακά ταβερνάκια, ετοιμάζουν την ολόφρεσκη ψαριά της μέρας είτε στο τηγάνι είτε στα κάρβουνα. Μαζί μ’ ένα ουζάκι ή μια μπυρίτσα… Ό,τι πρέπει! Περνά η ώρα… Ώρα για μπάνιο και βόλτα! Προτείνω περπάτημα στον παραλιακό πεζόδρομο δίπλα στο κύμα και κάτω από τ’ αστέρια. Μια στάση για μαχαλεπί με παγωτό τριαντάφυλλο και επιστροφή στη βάση. Ξεκούραση και πάλι απ’ την αρχή με το πρώτο φως της μέρας! Εναλλακτικά και αν για εσάς ο ύπνος είναι υπερεκτιμημένη έννοια, μπαράκια πολλά και διαφορετικά στον κύριο δρόμο του Δήμου, στη λεωφόρο Πρωταρά. Για την ώρα εγώ σας αφήνω γιατί άλλο να το λες, κι άλλο να το ζεις!
*Δημοσιογράφος/Παρουσιάστρια στο Σίγμα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΠΟΥ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κεντρική φωτογραφία: Η παραλία Παντάχου, μπροστά από το Marcello’s Beach Bar, στην Αγία Νάπα