Αποτέλεσμα, εκατοντάδες νεκροί, αγνοούμενοι και χάραξη στον χάρτη «πράσινης γραμμής» με την οποία κόπηκε στα δυο η Λευκωσία.
Η Κύπρια δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωσταντία Σωτηρίου παρουσιάζει το δεύτερό της βιβλίο με τίτλο «Φωνές από Χώμα» (Εκδόσεις Πατάκη), μέσω του οποίου 13 γυναίκες «παίρνουν τον λόγο» και μιλούν για τις στιγμές που συγκλόνισαν τον κόσμο τους.
«Όµως εγιώ εν µιλώ. Έµαθα την τέγνη να µεν αθθυµούµαι. Τζιαι να µε αξιώσει ο Θεός ώσπου να πεθάνω να µάθω τζιαι την τέγνη του να ξηχάνεις. Αλλά τζιείνον λαλούν εν το πιο δύσκολο, εν πιο µεγάλη τέγνη να ξεχάνεις. Εγιώ µόνο να µεν θυµούµαι έµαθα».
Της µίας ο άντρας δεν µπορεί να ανασάνει πνιγµένος στις αµαρτίες του, της άλλης γυρίζει µέσα στον τάφο χωρίς να µπορεί να ησυχάσει, η τρίτη κλαίει για τις άγριες αγκινάρες που της στέρησε ο πόλεµος, η τέταρτη µιλά για τη νύχτα που στάθηκε αφορµή να ξεκινήσει η αιµατοχυσία.
Γυναίκες που µιλούν για τα έργα των αντρών. Καλούνται να µαζέψουν τα συντρίµµια, να πλύνουν τα ρούχα των νεκρών, να καθαρίσουν πίσω από τα χαλάσµατα και να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Μετά τη νουβέλα «Η Αισέ πάει διακοπές» (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), λοιπόν, που χάρισε στη Κωνσταντίνα Σωτηρίου το Βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος του The Athens Prize for Literature, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο στα Κρατικά Βραβεία Κύπρου, η 42χρονη συγγραφέας επιστρέφει δυναμικά για να αφηγηθεί την σκοτεινότερη, ίσως, ιστορία της Κύπρου.
Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου και κάτοχος µεταπτυχιακού στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ. Εργάζεται ως λειτουργός τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Το µυθιστόρηµά της Η Αϊσέ πάει διακοπές (Εκδόσεις Πατάκη, 2015) βραβεύτηκε µε το Athens Prize for Literature, ήταν στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Κύπρου και στη βραχεία λίστα στην κατηγορία των πρωτοεµφανιζόµενων συγγραφέων των βραβείων του περιοδικού Ο Αναγνώστης και του περιοδικού Κλεψύδρα. Τα θεατρικά της έργα Τζεµαλιγιέ και Σπασµένα παρουσιάστηκαν από ανεξάρτητες θεατρικές σκηνές στην Κύπρο. Διηγήµατά της δηµοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά στην Κύπρο (Νέα Εποχή, Άνευ) και στην Ελλάδα (Πλανόδιον, Εντευκτήριο, Fractal, Ο Αναγνώστης, Bookpress).