Ο Νίκος Φιλίππου είναι φωτογράφος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κυπριακή τοπογραφία.
Το πρώτο μέρος του εργαστηρίου θα αρχίσει στις 11.30 και θα διαρκέσει μέχρι τη 13.00, ενώ το δεύτερο μέρος από τις 18.00, μέχρι τις 19.00.
Το φωτογραφικό εργαστήρι θα επικεντρωθεί στον λαϊκό, υλικό πολιτισμό, όπως αυτός εμφανίζεται σε συνθέσεις τοίχων που βρίσκονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπως το σπίτι, το καφενείο και το κουρείο.
Το εργαστήρι θα διερευνήσει την πολιτισμική σημασία μιας τέτοιας συλλογής αντικειμένων, τονίζοντας τη σημειολογική τους αξία και δίνοντας έμφαση στην σχέση τους με ατομικές και κοινοτικές ταυτότητες.
Θα προτείνει επίσης μια αξιολόγηση τέτοιων χώρων και αντικειμένων, πέραν της ρομαντικής και της φολκλορικής αξιολόγησης, τοποθετώντας τους σε νεωτερικό πλαίσιο.
Επίσης, θα προταθεί μια ταξική ανάγνωση της χωρικής διακόσμησης σε σχέση με τις σταθερές και επίμονες ιεραρχίες της αισθητικής. Αυτό το εργαστήρι είναι ανοικτό για όλους με οποιαδήποτε προηγούμενη φωτογραφική πείρα και οποιοδήποτε φωτογραφικό εξοπλισμό.
Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στα αγγλικά.
Συνέντευξη: Αναστασία Προκόπη Τάκη
Φωτογραφίες: Χριστίνα Σκαρπάρη
Άλλη μία συμμετοχή στο φεστιβάλ Ξαρκής. Τι περιλαμβάνει το φετινό φωτογραφικό εργαστήρι;
Φέτος θα επικεντρωθούμε στην τοπική υλική κουλτούρα όπως αυτή συναντάται σε τοίχους ιδιωτικών ή δημόσιων χώρων, όπως το σπίτι, το καφενείο και η ταβέρνα. Θα μελετήσουμε την πολιτισμική σημασία αυτών των αντικειμένων, τονίζοντας τη σημειωτική τους αξία και δίνοντας έμφαση στη σχέση τους με ατομικές ή συλλογικές ταυτότητες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παράγουν αντίστοιχο οπτικό υλικό στην κοινότητα του χωριού Κοιλάνι.
Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του κυπριακού υλικού λαϊκού πολιτισμού από τη δική σου οπτική ως φωτογράφος και μελετητής;
Ο εκλεκτικισμός είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της κυπριακής κουλτούρας εν γένει και του τοπικού υλικού πολιτισμού πιο ειδικά. Η Κύπρος κατά κύριο λόγο εισάγει κουλτούρα, δεν εξάγει. Αυτό που διαμορφώνει την κυπριακή κουλτούρα είναι ακριβώς αυτή η δεκτικότητα που την χαρακτηρίζει σε σχέση με τις εξωγενείς επιρροές, τις οποίες αφομοιώνει και οικειοποιείται.
Φωτογραφία: Νίκος Φιλίππου
Πώς έγινε η στροφή αυτή στη σύγχρονη επιστημονική και καλλιτεχνική μελέτη των στιγμιότυπων που ορίζουν την έννοια της κυπριακότητας;
Διανύουμε μία περίοδο έντονης αναθεώρησης, στη διάρκεια της οποίας πολλές από τις παλαιότερες, παγιωμένες αντιλήψεις τίθενται στο μικροσκόπιο. Τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, υπάρχει η τάση επαναπροσδιορισμού και επαναδιαπραγμάτευσης ζητημάτων σχετικών με την ταυτότητα, η οποία προτείνει με τη σειρά της έναν νέο τρόπο ανάγνωσης της κυπριακότητας. Μέσα σε αυτό το μάλλον ρευστόπλαίσιο, η σημασία του υλικού λαϊκού πολιτισμού βρίσκεται επίσης υπό διαδικασία επανεξέτασης και επανεκτίμησης.
Φωτογραφία: Νίκος Φιλίππου