Το ταξίδι του Περσέα φέτος ξεκινά με τον Ήλιο και τη Σελήνη να θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στον ουρανό, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, θα έχουμε το φαινόμενο της Μερικής Έκλειψης της Σελήνης, η οποία και θα είναι ορατή από όλα τα μέρη της Κύπρου, με μέγιστο της Έκλειψης στις 20ω 20λ 30δ μετά τη δύση του Ηλίου.
Του Χρύσανθου Φάκα - Δημοτικού Σύμβουλου Λευκωσίας και Προέδρου Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου
Κατά την διάρκεια μιας έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από την Σελήνη, δηλαδή η Σελήνη μπαίνει στη σκιά της Γης.
Το όλο φαινόμενο θα το παρακολουθήσουμε από το αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκα στη Λεωφόρο Λάρνακος 78 όπου προσκαλούμε το κοινό να παρευρεθεί.
Κατά τη διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη, όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις, διότι η Γη διαθλά και σκεδάζει έντονα την Ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη είναι ορατή και όχι απευθείας από τον Ήλιο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης (19ω 22λ) να αρχίζει η Σελήνη να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη για το λόγο που προαναφέραμε και όλα αυτά με τη συνοδεία των πλανητών Δία και Κρόνου να παρακολουθούν, ενώ ο θυμωμένος Περσέας την ίδια ώρα συνεχίζει το αιώνιο ταξίδι του.
Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ο θυμωμένος Περσέας που ρίχνει τα αστέρια ή ο αρχιδιάκονος Άγιος Λαυρέντιος που χύνει τα δάκρυα του, που μαρτύρησε στις 10 Αυγούστου. Η πραγματικότητα είναι ότι από την 17η Ιουλίου η τροχιά της Γης διασχίζει μια περιοχή την οποία διάσχισε στο παρελθόν ο Κομήτης 109P/Swift-Tuttle ο οποίος εγκατάλειψε πολλά υπολείμματα στην τροχιά του.
Ο κομήτης είναι εκ φύσεως καταδικασμένος να χάνει στα ταξίδια του το υλικό του. Υλικό το οποίο το αφήνει στο διάβα του σαν να θέλει να αφήνει τα ίχνη του από όπου περνά. Αυτά τα εκατομμύρια ίχνη κόκκων σκόνης διάφορων μεγεθών συναντά η Γη στην τροχιά της και λόγω της βαρύτητας που ασκεί αρχίζει να τα απορροφά εντός της ατμόσφαιράς της.
Τα μετέωρα αυτά, όπως ονομάζονται, αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό δημιουργώντας αυτή την υπεροχή φωτεινή γραμμή και σύμφωνα με την σοφία του λαού το γνωστό πεφταστέρι. Κάποια εξ αυτών, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια της Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως. Αυτά ονομάζονται μετεωρίτες, σε αντίθεση με τους διάττοντες αστέρες που όπως προανάφερα ονομάζονται τα σώματα που εξαϋλώνονται πλήρως στον ουρανό. Οι διάττοντες αστέρες εάν δημιουργήσουν μεγάλη λάμψη ονομάζονται και βολίδες.
Το φαινόμενο των Περσίδων άρχισε από τις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΝΑΣΑ η καλύτερη ημέρα παρακολούθησης είναι το Σάββατο 12 Αυγούστου, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων και τα μετέωρα θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο, δηλαδή διανύουν την απόσταση Λευκωσία –Λάρνακα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Το ακτινοβόλο σημείο θα ευρίσκεται στο βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ οπού ευρίσκεται και ο αστερισμός του Περσέα, για αυτό ονομάζονται και Περσίδες. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 10.30 μμ το βράδυ όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα (παρόλο του γεγονότος ότι θα ανατέλλει και η Σελήνη γύρω στις 10.35μμ).
Με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντας, το Σάββατο βράδυ 12 Αυγούστου κατά τις ώρες 9:00μ.μ. – 11:30μ.μ και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.
Την βραδιά αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την βροχή των διαττόντων αστέρων, και να λύσει τις απορίες του, σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.
Οι φίλοι του Ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με την βροχή των διαττόντων, να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Κρόνο καθώς και την Σελήνη (μετά τις 10.30 μμ.) και διάφορους άλλους αστερισμούς.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και είναι μια ευκαιρία για να απολαύσουμε το καλοκαιρινά αστρονομικά φαινόμενα.