Φωτογραφίες: Χάρης Νικολάου - Λειτουργός Τμήματος Δασών
Ναι, στις θάλασσες της Κύπρου εμφανίστηκε πριν μερικά χρόνια το Lion Fish, γνωστό και ως λεοντόψαρο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο ψάρι, με εντυπωσιακά χρώματα, το οποίο όμως έχει πάνω στα αγκάθια του δηλητήριο.
Το ψάρι εμφανίστηκε στα νερά της Κύπρου πριν από περίπου 3-4 χρόνια και προήλθε από την Ερυθρά Θάλασσα.
Διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με το Lion Fish, κάνουν λόγο για ένα θανατηφόρο ψάρι που εμφανίστηκε στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι του νησιού να πανικοβληθούν.
Η CITY επικοινώνησε με λειτουργό του Τμήματος Αλιείας Κύπρου για να μάθει περισσότερα για το λεοντόψαρο και κατά πόσο κινδυνεύουμε από αυτό.
Μάθαμε πως το συγκεκριμένο ψάρι δεν είναι θανατηφόρο όπως γράφουν οι περισσότεροι. Ναι μεν διαθέτει ισχυρή τοξίνη στις σκληρές ακτίνες του, αλλά δεν προκαλεί θάνατο.
Συγκεκριμένα ο λειτουργός του τμήματος μάς είπε πως «είναι απλώς ακόμη ένα ψάρι με δηλητήριο όπως είναι και η δράκαινα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους λουομένους. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να τσιμπηθεί κάποιος από δράκαινα η οποία κρύβεται μέσα στην άμμο και μπορεί κάποιος να την πατήσει, παρά να τσιμπηθεί από το λεοντόψαρο, καθώς αυτό κρύβεται μέσα σε τρύπες των βράχων».
Επίσης όπως μας ενημέρωσε, το Lion Fish κινείται –δεν μένει στάσιμο-, έτσι σε περίπτωση που υπάρχει λουόμενος κοντά του, το ψάρι θα απομακρυνθεί.
«Συνήθως από το λεοντόψαρο τσιμπιούνται ψαράδες, τη στιγμή που προσπαθούν να το βγάλουν από τα δίκτυα τους και όχι οι λουόμενοι».
Τα συμπτώματα που θα έχει κάποιος σε περίπτωση που τσιμπηθεί από το Lion Fish, είναι ακραίος πόνος, πονοκέφαλος, εμετός, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές. Έτσι είναι καλύτερα να μεταφερθεί αμέσως σε κάποιο ιατρικό κέντρο.
Για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος συστήνεται, σύμφωνα με το Τμημά Αλιείας, η ενυδάτωση του τραύματος με ζεστό νερό για 30 έως 90 λεπτά και η μετάβαση σε ιατρικό κέντρο.
Σημειώνεται πως το ψάρι είναι βρώσιμο και πως με το ψήσιμο διαλύεται το δηλητήριο του όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα υπόλοιπα τοξικά ψάρια που έχουμε στην Κύπρο, όπως είναι η κουρκούνα και η δράκαινα.
Συνήθως το συγκεκριμένο ψάρι κολυμπά σε βραχώδεις βυθούς, κοντά σε πέτρες και προτιμά τα ζεστά νερά όπως είναι αυτά της Αγίας Νάπας και στο Παραλίμνι, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχει και σε άλλες περιοχές του νησιού.