Τεχνολογία
Ξέρεις τι (μπορείς) να κάνεις όταν σε βρίζουν στα social media; [ή μέσω chat/sms/email]
Μπορούμε να κάνουμε καταγγελία; Τι προνοεί ο νόμος;
Scripta manent έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, αποδίδοντας στον γραπτό λόγο μια ιδιαίτερη βαρύτητα, κάτι που προφανώς δεν ενστερνίζονται πολλοί συμπολίτες μας σήμερα, αγνοώντας πως ότι γράφει δεν ξεγράφει και άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.
Εξ ου και παρατηρούμε ότι ουκ ολίγων η γλώσσα, όταν βγαίνει περίπατο, δεν έχει κανένα μα κανένα όριο, ακόμα και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που όλα είναι σε κοινή θέα.
Βρισιές, χυδαιότητες, ρατσισμός και ενίοτε bullying και κανιβαλισμός. Όλοι έχουμε δει το έργο πολλές φορές, το οποίο είναι συνεχές και επαναλαμβανόμενο.
Αλήθεια, όμως, όλοι εμείς που ενοχλούμαστε από τον κάθε αργόσχολο και απαίδευτο που θεωρεί ότι είναι ok να μας βρίζει ή έστω να βρίζει δεξιά και αριστερά στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι μπορούμε να κάνουμε; Και τι όταν τα κακόβουλα μηνύματα είναι προσωπικά, μέσω sms, chat ή email; Μπορούμε να τον/τους καταγγείλουμε; Τι προνοεί ο νόμος;
Ζητήσαμε λοιπόν από το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου να μας λύσει τις απορίες σχετικά με όλα τα πιο πάνω ερωτήματα, αφού προφανώς είναι πολύς κόσμος εκεί έξω, είτε που έχει πέσει ο ίδιος θύμα εξύβρισης είτε που απλώς ενοχλείται όταν βλέπει να συμβαίνει σε άλλους χρήστες.
Πιο κάτω η επίσημη απάντηση της Αστυνομίας Κύπρου:
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που μας παρέχουν την δυνατότητα να αλληλοεπιδρούμε είτε με άλλους χρήστες της ίδιας πλατφόρμας είτε και με χρήστες άλλων παρόμοιων πλατφόρμων, ανάλογα με τις ρυθμίσεις ασφαλείας κάθε πλατφόρμας. Ως χρήστες τέτοιων Μέσων γνωρίζουμε ότι οτιδήποτε δημοσιοποιήσουμε στην κάθε πλατφόρμα είναι θεατό και προσβάσιμο από μεγάλο αριθμό χρηστών πάντα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που κάνουμε στην κάθε πλατφόρμα. Δεν υπάρχει αδίκημα εξύβρισης μέσω των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφού κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στον ορισμό την δημόσιας εξύβρισης. Αυτό που μπορεί να υπάρχει δηλαδή είναι αστικής φύσης λιβελλογράφημα ή συκοφαντική δυσφήμιση ανάλογα με την περίπτωση.
Σε αντίθετη περίπτωση, όταν το κακόβουλο μήνυμα είναι προσωπικό και αποστέλλεται μέσω δημοσίου δικτύου επικοινωνιών, για παράδειγμα μέσω (chat, sms, email), τότε υπάρχει ποινικό αδίκημα κατά παράβαση του Νόμου 112(ι)/2004 άρθρο 149(6)(α) και (β). Το συγκεκριμένο αδίκημα αφορά την αποστολή μηνύματος ενοχλητικού, απειλητικού, άσεμνου κτλ από χρήστη σε χρήστη και τιμωρείται από την ισχύουσα νομοθεσία με ποινή προστίμου μέχρι 1700 ευρώ.
Το ύψος της ποινής καθορίζει και τις ενέργειες της αστυνομίας σε κάποιες περιπτώσεις όπως και στην παρούσα. Σε περίπτωση που το θύμα (αποδέχτης μηνυμάτων) δεν γνωρίζει ή δεν υποψιάζεται ποιος είναι ο θύτης, ο εντοπισμός του υπόπτου είναι δύσκολος καθότι για να γίνει δυνατός ο εντοπισμός του πρέπει να γίνει άρση απορρήτου επικοινωνιών κάτι που μπορεί να γίνει μόνο για αδικήματά που τιμωρούνται με πάνω από πέντε έτη φυλάκιση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Νόμος 183 (ι)/2007.
Υπάρχουν δε περιπτώσεις που τα σχόλια εμπίπτουν στις πρόνοιες άλλων νομοθεσιών όπως του Νόμου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, Νόμος 26 (ιι)/2004 και 134(ι)/2011 που τα αδικήματα τιμωρούνται με πέντε έτη φυλάκισης, πράγμα που μας επιτρέπει την περαιτέρω διερεύνηση.
Όλοι οι χρήστες τέτοιων Μέσων επικοινωνίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η σχέση τους με τον παροχέα της υπηρεσίας (facebook, youtube, yahoo κτλ) είναι σχέση πελάτη και προμηθευτή και πρώτα θα πρέπει να αποτείνονται στον προμηθευτή της υπηρεσίας σχετικά με το παράπονό τους. Σύμφωνα με τους κανόνες χρήσης των υπηρεσιών αυτών, περιστατικά τέτοια (εξύβρισης, ρατσισμού κτλ) είναι αντίθετα με την πολιτική της κάθε εταιρείας και αν διαπιστωθούν ως τέτοια αφαιρούνται.
Καταγγελίες για τέτοια και άλλα παρόμοιας φύσης περιστατικά μπορούν να καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος {…>>> μείτε εδώ}
Φυσικά, πάντα κάθε περίπτωση εξετάζεται με βάση τα δικά της γεγονότα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια φόρμουλα επίλυσης όλων των περιπτώσεων.