Τα πρώτα τείχη στην Λευκωσία τα έχτισαν οι Φράγκοι και ήταν μεγαλύτερα απ’ τα σημερινά. Οι Ενετοί που κατέβηκαν αργότερα στο νησί αποφάσισαν να τα μικρύνουν έτσι ώστε να μπορεί να τα επανδρώσει ο ενετικός στρατός που χρησιμοποιούσε πλέον κανόνια, κάτι που απαιτούσε όχι τόσο ψηλά τείχη αλλά μεγαλύτερου πάχους. Έτσι, τα παλιά τείχη καταστράφηκαν και με τα υλικά τους χτίστηκαν αυτά που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Έτσι δημιουργήθηκε το Κάστρο της Λευκωσίας.
Τα τείχη, που λέμε εμείς, είναι οι οχυρώσεις τις οποίες σχεδίασε ο αρχιτέκτονας μηχανικός Τζούλιο Σαβορνιάνο με τις πρώτες εργασίες να αρχίζουν το 1567, τρία χρόνια πριν από την Άλωση της Λευκωσίας.
Ο Ενετός Σαβορνιάνο έδωσε στους έντεκα προμαχώνες του Κάστρου τα ονόματα της οικογένειας του, ενώ απ’ τις τρείς Πύλες της πόλης -Πάφου, Κερύνειας και Αμμοχώστου, στην τελευταία δόθηκε το όνομά του, Πύλη Τζουλιάνα ή Πόρτα Τζούλια.
Διάβασε παρακάτω ποιοι είναι οι 11 προμαχώνες της πρωτεύουσας και γιατί ονομάστηκαν έτσι:
Πηγή κεντρική φωτογραφίας: panayiotistelevantos.blogspot.com.cy
Μπαρμπάρο
Ο Φραγκίσκος ήταν Γενικός Προβλεπτής στη Λευκωσία του 1566. Proveditore generale είναι ο ιταλικός τίτλος. Αυτούς τους έστελναν απ’ την Βενετία όταν υπήρχε πιθανότητα πολέμου και αναλάμβαναν την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική διοίκηση. Ο Φραγκίσκος Μπαρμπάρο, γόνος μίας απ’ τις ισχυρότερες οικογένειες της Λευκωσίας που είχε στο γενεαλογικό της δέντρο πολιτικούς, διπλωμάτες και ιερωμένους. Οικόσημό τους ο Valor, ο θεός της ανδρείας, κι ένα λιοντάρι, που έκανε εξάλλου trending στα οικόσημα της εποχής. Ο Francesco μας ήρθε στην Κύπρο αφού πρώτα πέρασε απ’ την Κέρκυρα, υπηρετώντας το ίδιο πόστο.
Πηγή φωτογραφίας: chooseyourcyprus.com
Λορεντάνο
Ο Λοραντάνο ήταν Δόγης και οι Δόγηδες για να ξέρεις έκαναν κουμάντο στην Βενετία για μια χιλιετία και βάλε. Αυτοί ήταν εκλεγμένοι, ισόβιοι και μη κληρονομικοί άρχοντες, ευγενείς βεβαίως. Η προσωποποίηση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας. Ο Πιέτρο Λορεντάνο έκανε ήταν ένας απ’ τους Δόγηδες που έκαναν κουμάντο και στην Κύπρο.
Φλάτρο
Γόνος ελληνορθόδοξης οικογένειας, με κάποια απ’ τα μέλη της να ξεφεύγουν και να ασπάζονται το λατινικό δόγμα. Αυτοί ήταν κρατικοί υπάλληλοι, φεουδάρχες, έμποροι, διατηρούσαν εκκλησιαστικά αξιώματα, είχαν χρήμα με λίγα λόγια. Κάποιοι απ’ αυτούς είχαν υπερασπιστεί τη Λευκωσία τον καιρό που ο Ούγος Φλάτρο ήταν φεουδάρχης και υπεύθυνος για τον λόχο των ευγενών. Έπεσε μαχόμενος όταν οι εχθροί μπήκαν στην Λευκωσία.
Καράφα
Ο προμαχώνας αυτός πήρε το όνομά του απ’ τον κύπριο ευγενή Σκιπίωνα Καράφα. Ο Καράφα είχε καταγωγή απ’ την Νάπολη, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Κύπρο τον 15ο αιώνα και ήταν μία απ’ τις πιο ισχυρές οικογένειας κατά την περίοδο της ενετοκρατίας. Η οικοδόμηση του προμαχώνα που φέρει το όνομά του αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες αφού έπρεπε να κατεδαφιστούν οικίες, χανούπια και εκκλησίες για να γίνει η δουλειά.
Ποδοκάτορο
Ακόμα μία μεγάλη και ισχυρή οικογένεια που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια της τετράμηνης πολιορκίας της Λευκωσίας απ’ τους Οθωμανούς. Ο Λίβιο Τζούλιο της οικογένειας Ποδοκάτορο ήταν αδελφός του συντάκτη της εξιστόρησης της άλωσης, απ’ τον οποίο αντλούμε σήμερα αρκετά ιστορικά στοιχεία για την Άλωση της Λευκωσίας.
Κωνστάντζα
Ο Τούτιο Κωνστάντζο ήταν διοικητής του φεουδαρχικού ιππικού και ευγενής. Όταν οι Οθωμανοί, ως εχθροί χωρίς αντίσταση, έφτασαν στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, είχαν συναντήσει τον Τούτιο μαζί με μία χούφτα ευγενών έφιππων και η ιστορία λέει πως αυτοί πολέμησαν με θάρρος τους εχθρούς. Εν τέλει ο Τούτιο συνελήφθηκε, αιχμαλωτίστηκε και στάλθηκε στον πασά.
Νταβίλα
Ο Αντώνιο Νταβίλα ήταν εγγονός του Πέτρο Νταβίλα, καταλανικής καταγωγής, που εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 1460 και σύζυγος της κόρης του κόμη Ιάκωβου Συγκλητικού. Ο Νταβίλα είχε δώσει κοσμήματα και ασημικά -που εκτιμήθηκαν στα 10 χιλιάδες δουκάτα- στο Δημόσιο Ταμείο της Κύπρου και επιπλέον μεγάλη ποσότητα σιτηρών στους εργάτες των τειχών. Κάπως έτσι κάλυψε τις δαπάνες της οικοδόμησης του προμαχώνα Davila που πήρε βεβαίως και το όνομά του. Μετά την Άλωση, η οικογένεια Νταβίλα έχασε ότι είχε και δεν είχε και ο Αντώνιο άρχισε να στέλνει επιστολές σε ηγεμόνες της δύσης, μαρκήσιους και δούκες, που τον βοήθησαν να μεταβεί στην Ιταλία, πράγμα που έγινε. Εγκατεστημένος σε κωμόπολη της Πάδοβας, Ο Αντώνιο σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα μπαλκόνι.
Τρίπολι
Ο προμαχώνας αυτός πήρε το όνομά του απ’ τον Ιάκωβο Ντενόρες, της γνωστής μεσαιωνικής οικογένειας της Κύπρου, που ήταν ευγενής και επίτιμος κόμης της Τρίπολης.
Ρόκκας
Απ’ τον ευγενή Ευγένιο Συγκλητικό, γνωστό και ως κόμη Ρόκκας, ο οποίος ανήκε στη μεγάλη φεουδαρχική οικογένεια των Συγκλητικών. Αυτοί κατέβαλαν ένα υπέρογκο ποσό χρημάτων στη Δημοκρατία της Βενετίας και απέκτησαν τον τίτλο ευγενείας της κομητείας Rochas. Ο Ευγένιος κατείχε ως φέουδα την Αλαμινό, την Ποταμιά, την Αραδίππου και τα γύρω χωριά, καθώς και τη Λάρνακα. Επίσης, αγόρασε το φέουδο της Μόρφου για 40 χιλιάδες δουκάτα ενώ έδωσε 10,000 δουκάτα και επιμελήθηκε προσωπικά τον προμαχώνα της Λευκωσίας που φέρει το όνομά του.
Μούλα
Από τον Βενέδικτο Μούλα, σύμβουλο της ενετικής διοίκησης μεταξύ 1567-1569, πήρε το όνομά του ο προμαχώνας αυτός. Οι σύμβουλοι της ενετικής διοίκησης ήταν αξιωματούχοι από οικογένειες ευγενών, οι λεγόμενοι consiglieri, κι αυτοί βασικά εκτελούσαν διοικητικά και δικαστικά καθήκοντα μαζί με τον Provveditore, τον Προβλεπτή που λέγαμε.
Γκουερίνι
Ο Νίκολα Γκουερίνι ήταν αξιωματούχος της ενετικής διοίκησης εν έτει 1566.
Πηγή φωτογραφίας: panayiotistelevantos.blogspot.com.cy
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΙΑ ΒΕΛΓΙΔΑ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΟΥΣ 11 ΠΡΟΜΑΧΩΝΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ