Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κατατέθηκε προ ολίγων ημερών στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου και ήδη γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για τη ψήφισή του και εν συνεχεία την εφαρμογή της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης στον εκπαιδευτικό τομέα.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας αναφέρει πως «η διαμόρφωση του νέου Πανεπιστημίου γίνεται έχοντας ως γνώμονα ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς και ότι ελήφθη η μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτιριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων».
Το νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα, όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του κατά το χειμερινό εξάμηνο 2018 – 2019 και θα έχει πέντε σχολές και 26 ακαδημαϊκά τμήματα.
Ο κύκλος σπουδών θα διαρκεί 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα (4 χρόνια) και θα περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν σε 240 πιστωτικές μονάδες. Αρκετά από τα προγράμματα του νέου Πανεπιστημίου δεν υπήρχαν μέχρι στιγμής σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά και πολλά άλλα ήδη υφίστανται.
Τι γίνεται όμως με τους υφιστάμενους Κύπριους φοιτητές που φοιτούν στα συγκεκριμένα ΤΕΙ; Τι θα ισχύει με νέα ακαδημαϊκή χρονιά; Θα αυξηθούν τα έτη σπουδών; Πώς θα γίνει η μετάβασή τους στο πανεπιστημιακό επίπεδο; Και όλοι εκείνοι που αποφοίτησαν τα προηγούμενα χρόνια με πτυχίο ΤΕΙ, μετά την κατάργησή των, πώς επηρεάζονται;
Έπειτα από διάφορα σχόλια και ανησυχίες που λάβαμε από αναγνώστες σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τους Κύπριους φοιτητές στα δύο αυτά ΤΕΙ, επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για να πάρουμε δώσουμε απαντήσεις στα πιο πάνω (λογικά) ερωτήματα.
Το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας παρότι γνώριζε για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, δεν είχε κάποια περαιτέρω ενημέρωση από το ομώνυμο ελληνικό Υπουργείο. Μάλιστα, όπως μας διευκρίνισαν, ακόμη και για το ότι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση το έμαθαν από ειδήσεις που διάβασαν σε ιστοσελίδες. «Θα προχωρήσουμε στις σχετικές ενέργειες για να μάθουμε λεπτομέρειες ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επίσημη ενημέρωση για όλα τα επιμέρους που προκύπτουν από αυτή την αλλαγή. Απ’ εκεί και πέρα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας».