Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι σύμφωνα με τα Μηναλλάγια ο φετινός χειμώνας στην Κύπρο θα είναι ένας δύσκολος και βαρύς χειμώνας, γεμάτος καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές, ενώ μάλιστα κάποιοι δεν δίστασαν να εκδώσουν και κόκκινο συναγερμό.
Μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, όπου κάποιοι που βαφτίζουν τον εαυτό τους ως «ειδικό» υποστηρίζουν ότι μπορούν να ερμηνεύσουν τα σημάδια της φύσης και να προβλέψουν το τι χειμώνα θα κάνει. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, τις περισσότερες φορές οι προβλέψεις τους δεν ισχύουν.
Και πώς θα ήταν αυτό εφικτό, όταν πολλές φορές μεγάλοι Μετεωρολογικοί Οργανισμοί, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους επιστημονικά εργαλεία μετρήσεων, κάνουν λανθασμένες προγνώσεις, να μπορεί να προβλέψει ο οποιοσδήποτε τον καιρό απλά και μόνο από τα σημάδια της φύσης.
Μια τέτοια άποψη εκφράζει και ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Έρικ Κίτας (kitasweather), ο οποίος υποστηρίζει ότι τα μηναλλάγια δεν είναι τίποτα άλλο από τυχαίες συγκυρίες που επειδή κάποιες φορές έτυχε να επιβεβαιωθούν, κάποιοι τα ασπάζονται ως ευαγγέλιο.
Η CITY επικοινώνησε με το KitasWeahter και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τι φάση «παίζει» με τα περιβόητα μηναλλάγια.
Όπως αναφέρει το kitasweather.com, τις τελευταίες ημέρες δέχεται αρκετά ερωτήματα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο από σχόλια στο διαδίκτυο σχετικά με τα μηναλλάγια. Το KitasWeather, έχει εκφράσει πολλές φορές τις απόψεις και τις θέσεις του για το όλο θέμα. Τα μηναλλάγια προέκυψαν από μία ανάγκη των παλαιότερων γενεών να κατανοήσουν τον καιρό και τις ορέξεις του, ένεκα της άμεσης εξάρτησης που είχαν απ’ αυτόν. Αυτή η ανάγκη τους οδήγησε σε διάφορες παρατηρήσεις φυσικών στοιχείων στα τέλη των καλοκαιρινών μηνών, λίγο πριν το φθινόπωρο, ούτως ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για το χειμώνα.
Ωστόσο, μια τέτοια τακτική είναι άτοπη και άκαιρη σήμερα όπου η τεχνολογία και η επιστήμη μάς έχει προσφέρει διάφορα εργαλεία μέτρησης και πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών.
Τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει ο Έρικ Κίτας, έχουν παρατηρηθεί διάφορες προβλέψεις από «ειδικούς» οι οποίες βασίζονται στα μηναλλάγια. Αναφορές που δημοσιεύονται κατά κόρον και από τα social media και από διάφορα άλλα Μέσα. «Σχεδόν όλες αυτές οι αναφορές έκαναν λόγο για βαριούς χειμώνες, με αρκετές βροχές και χιόνια. Ωστόσο, τίποτα απ’ αυτά δεν επιβεβαιώθηκε με τα τελευταία χρόνια να μαστιζόμαστε από ανομβρίες και ολιγομβρίες».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρει ο Έρικ Κίτας, ήταν τον Φεβρουάριο του 2016, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι «μηναλάκιδες» έλεγαν ότι θα είχαμε βαρυχειμωνιά με πολλές βροχές, κρύο και χιόνια. Τελικά, ο συγκεκριμένος Φεβρουάριος ήταν ο πιο θερμός Φεβρουάριος των τελευταίων χρόνων, δίνοντας ελάχιστη βροχή. Παράλληλα, ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει με όσους «διαβάζουν» τα μηναλλάγια, αποτελεί και το γεγονός του ημερολογίου. Κάποιοι προβλέπουν βάσει του νέου ημερολογίου, κάποιοι βάσει του παλιού και κάποιοι χρησιμοποιούν και τα δύο μήπως και πετύχουν την πρόγνωση. «Εδώ να μην παραλείψω να αναφέρω ότι πολλοί ΄μηναλλάκηδες’ παρακολουθούν προγνώσεις από επίσημες σελίδες μετεωρολογικής πρόβλεψης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ως δικές τους προβλέψεις», συμπληρώνει ο Έρικ Κίτας.
Ακόμη και τα εργαλεία πρόγνωσης κάνουν λάθος
Είναι αδιανόητο, συνεχίζει, κάποιοι να θεωρούν πως μπορεί να προβλέψει κάποιος τον καιρό κοιτάζοντας τα σύννεφα όταν οι ίδιοι οι Μετεωρολόγοι, που έχουν στη διάθεσή τους επιστημονικά εργαλεία, πολλές φορές κάνουν λάθη για τις προβλέψεις της επόμενης ημέρας, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μήνες μετά.
«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το KitasWeather, εκτιμά μεν αλλά δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση με όσους προβλέπουν τα μηναλλάγια με τέτοιο τρόπο. Ενώ υπάρχουν και κάποιοι που εκμεταλλεύονται τις υποτιθέμενες γνώσεις τους για προσωπική προβολή, τρομοκρατώντας τον κόσμο με ψέματα. Τα τελευταία 5 χρόνια μάς λένε για βροχές και καταιγίδες, ενώ μέχρι στιγμής είχαμε 2 ανομβρίες, 2 ολιγομβρίες και μόλις μία χρονιά ήταν σε κανονικά επίπεδα. Βαρυχειμωνιά και πλημμύρες δεν είδαμε μέχρι τώρα».