Μετά τον «Φιλοκτήτη, τον «Προμηθέα Δεσμώτη» και τους «Βατράχους» στην Επίδαυρο, και τις παραστάσεις «Τίρζα», «Μένγκελε» και «Μαύρο Χιόνι» στη θεατρική Αθήνα, ο Κώστας Φιλίππογλου επιστρέφει στην Κύπρο και το Θέατρο Δέντρο με το έργο που καθιέρωσε τον Τσέχωφ ως θεατρικό συγγραφέα στη συνείδηση κοινού και κριτικής.
Το έργο μοιράζεται ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία. Ο ίδιος ο Τσέχωφ το χαρακτήρισε ως «κωμωδία σε τέσσερις πράξεις» που θίγει τις σχέσεις και την ψυχολογία των ανθρώπων που αγαπούν, υπηρετούν ή που θα ήθελαν να υπηρετήσουν την τέχνη.
Λένε κάποιοι πως «Ο Γλάρος» είναι το έργο που δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Για τον Κώστα Φιλίππογλου, στον «Γλάρο» συμβαίνουν τα πάντα. Είναι σπουδαία κωμωδία, όσο είναι και τραγωδία και το βασικό χαρακτηριστικό του έργου δεν είναι η ανία, αλλά η μανία.
Οι περισσότεροι χαρακτήρες του έργου διακατέχονται από έντονη ανάγκη αποδοχής και φόβο απόρριψης. Γίνονται αστείοι ή ανυπόφοροι, μα συνεχίζουν. Φλερτάρουν με την καταστροφή, μα παλεύουν να υπάρξουν. Ερωτεύονται λάθος ανθρώπους, κλαίνε και γελάνε με το παραμικρό, ευτυχούν και δυστυχούν και προσπαθούν να πιαστούν από την ζωή κάνοντας συνέχεια λάθη.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
H Αρκάντινα, μια καταξιωμένη και δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου, συνδέεται με τον Τριγκόριν, έναν επιτυχημένο συγγραφέα. Ο Τρέπλιεφ, γιος της Αρκάντινα, αναζητά, κάτω από την “σκιά” της μητέρας του, νέους τρόπους έκφρασης στην ποίηση και στο θέατρο. Παρουσιάζει το πρώτο του θεατρικό έργο στη μητέρα του και τους ανθρώπους που βρίσκονται στο οικογενειακό κτήμα, με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη του, τη Νίνα. Η παράσταση όμως θα τελειώσει άδοξα και η Νίνα, τα εγκαταλείπει όλα για να ακολουθήσει τον Τριγκόριν και το όνειρό της να γίνει ηθοποιός.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Τρέπλιεφ εξακολουθεί να ζει στο οικογενειακό κτήμα και να παρακολουθεί από μακριά την προσωπική ζωή και την καριέρα της Νίνας. Η επιδείνωση της υγείας του Σόριν, θείου του Τρέπλιεφ, θα φέρει πάλι στο κτήμα την Αρκάντινα και τον Τριγκόριν. Στο ίδιο μέρος, θα επιστρέψει “τσακισμένη”και η Νίνα…
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Lost Bodies
Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης
Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιώτα Σερεμέτη
Επικοινωνία: The White Angel Company
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννος Λούρας
Με τους Αντώνη Κατσαρή, Σταύρο Λούρα, Στέλα Φυρογένη, Κατερίνα Λούρα, Μάριος Κωνσταντίνου, Άντρια Ζένιου.
ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΟΚ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ Θέατρο Δέντρο
Πρεμιέρα: 17 Νοεμβρίου
18,24,25,28,30 Νοεμβρίου,
1,2,8,9,12,15,16,19,22 Δεκεμβρίου
(όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:30)
www.soldouttickets.com.cy