Συν ότι αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας: μήπως φταίμε εμείς που «τραβάμε» τους λάθος ανθρώπους;
Κάπως έτσι πάει το βιβλίο «10 τρόποι για να αποφύγουμε να ερωτευθούμε έναν κόπανο» του John Van Epp, ειδικού σε ζητήματα σχέσεων και μπεστ-σελερίστα του είδους. Και τι προτείνει ο ειδικός για να αποφεύγουμε τέτοιου είδους παγίδες;
10 ρεαλιστικά βήματα που δεν χρειάζεται να είμαστε και μέντιουμ για να δούμε ότι ο ωραίος τύπος απέναντι στο μπαρ – ή στο γραφείο – «βρωμάει» μπελάδες από χιλιόμετρα.
Χρησιμοποιήστε και τη λογική
Εκτός από την καρδιά και την... «χημεία» της υπόθεσης, υπάρχει κι αυτό που λέγεται μυαλό, γράφει ο Epp.
Κοιτάξτε λίγο καλύτερα τον «έρωτα» σας. Ακούστε τι λένε οι γύρω για την περίπτωση του. Μην αγνοείται σημάδια που πολύ εύγλωττα εξηγούν ότι είναι ακατάλληλος/-η για σχέση ή ακόμη και για «καλημέρα».
Μη βιάζεστε να δεθείτε
Σύμφωνα με τον Epp, οι υγιείς σχέσεις ακολουθούν 5 βήματα: γνωριμία – εμπιστοσύνη – αλληλοστήριξη – δέσμευση – ουσιαστική επαφή. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Μην προσπερνάτε στάδια και μη βιάζεστε να εμπιστευθείτε τον άλλο, ειδικά αν δεν αξίζει μία τέτοια υπέρβαση. Είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο γίνονται χοντρά λάθη.
Γνωρίστε τον /– την
Κι όταν λέμε, «γνωρίστε», εξηγεί ο συγγραφέας, εννοούμε «καλά». Δείτε τους φίλους, τις παρέες, παρατηρήστε τον τρόπο που μιλάει στους ανθρώπους στο τηλέφωνο, πώς απαντά στα μηνύματα, ανοίξτε συζητήσεις που δεν αφορούν μόνο τον καιρό. Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι 90 μέρες με όλα τα παραπάνω είναι αρκετές για να ξέρετε με ποιον ή ποιαν έχετε πραγματικά να κάνετε.
Εμπιστευθείτε με μέτρο
Μικροπράγματα για αρχή, γράφει ο Epp. Πώς αντιδρά στις μικρο-υποχρεώσεις; Στα ραντεβού; Στη δέσμευση έναντι φίλων; Μη βιάζεστε να εμπιστευθείτε την καρδιά σας, αν δεν μπορείτε να του εμπιστευθείτε για λίγες ώρες το κουτάβι σας, με λίγα λόγια.
Ξεκαθαρίστε το είδος της σχέσης
Προς Θεού, μη ζητήσετε γάμο από τον πρώτο μήνα. Αλλά αν εκείνος ή εκείνη σας έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν θέλει σοβαρή δέσμευση, είναι μάταιο να προσπαθείτε να του αλλάξετε γνώμη. Αν, ωστόσο, αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί και μένει για καιρό «φλου», υπάρχουν και διακριτικοί τρόποι για να δει κανείς προς τα που βαδίζει και αν χρειάζεται να πάψει να βαδίζει και να πάρει ταξί.
Μην θεωρήσετε ότι είστε η εξαίρεση
Αν υπάρχει η υποψία ή η βεβαιότητα ότι έχετε να κάνετε με άπιστο χαρακτήρα, περάστε καλά, αλλά μη σας περάσει από το μυαλό ότι μαζί σας δεν θα το ξανακάνει, ότι είστε η εξαίρεση, γράφει ο ειδικός και προφανώς κάτι ξέρει. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, λέει, απλώς τροποποιούν τις συμπεριφορές τους.
Ακούστε προσεκτικά
Ο τόνος της φωνής ενός ανθρώπου, ο τρόπος που γελάει, τα όσα λέει, όταν πιστεύει ότι δεν τον βλέπουν είναι σημαντικά. Κλείστε τα μάτια και ακούστε με το μυαλό, γράφει ο Epp, όχι με την καρδιά. Εκεί θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε το ψεύτικο γέλιο από το εγκάρδιο, την πραγματική απογοήτευση από την ανακούφιση και πάει λέγοντας.
Μην... αγγίζετε
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο Epp συμβουλεύει χάδια με μέτρο στην αρχή μιας σχέσης. Όταν είμαστε ερωτευμένοι και όταν αγγίζουμε κάποιον, η ορμόνη της ευτυχίας και των δεσμών, η οκυτοκίνη, μπορεί να κάνει ζημιά. Όταν εκλύεται με αφορμή κάποιον που δεν γνωρίζουμε καθόλου καλά, μας «δένει», κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη μια ενδεχόμενη «αποσύνδεση», έναν χωρισμό.
Τι λένε οι άλλοι;
Δεν χρειάζεται να κάνετε γκάλοπ, αλλά δεν είναι και κακό να ρωτήσετε τη γνώμη ανθρώπων που εμπιστεύεστε για το νέο σας αίσθημα. Οι άλλοι, λέει ο Epp, δεν είναι μόνο ότι μας νοιάζονται. Είναι ότι μπορούν να κρίνουν αντικειμενικά κάποιον για τον οποίο δεν τρέφουν κανένα αίσθημα.
Μην ενθουσιάζεστε
Και μη λέτε σε όλα "ναι", επειδή είναι αυτά που θέλετε να ακούσετε. Αν για παράδειγμα, σας προτείνει γάμο από τον δεύτερο μήνα της σχέσης, μην πετάξετε από τη χαρά σας. Ναι, σε κάποιους πέτυχε, δεν συμβαίνει όμως σε όλους. Χαμογελάστε, δείξτε ενθουσιασμό, αλλά κρατήστε τις επιφυλάξεις σας. Η βιασύνη δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.
Πηγή: Lifo