Δεν είναι η πρώτη φορά που αντικρύζουμε τέτοια φαινόμενα, και δυστυχώς δεν θα είναι ούτε και η τελευταία αφού οι ελλιπείς νομοθεσίες ή αν προτιμάτε η μη εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών επιτρέπουν στο κάθε άρρωστο μυαλό να δρα και να πράττει ασύδοτα και εις βάρος των αδυνάτων, όπως είναι για παράδειγμα ένα ζώο.
Μια διαχρονική έλλειψη παιδείας και ευαισθησίας την οποία βαφτίσαμε κουλτούρα και παράδοση. Αλήθεια, από πότε η παράδοση μια χώρας είναι να σκοτώνει χωρίς έλεγχο ό,τι ζωντανό κινείται στη φύση είτε αυτό είναι βρώσιμο είτε όχι;
Η πιο πάνω φωτογραφία, μαζί με τις υπόλοιπες που ακολουθούν, δημοσιεύτηκαν σήμερα (12/2) από τον Πρόεδρο του Κόμματος για Ζώα κ. Κυριάκο Κυριάκου ο οποίος με ανάρτησή του αναφέρεται στο εν λόγω αποτρόπαιο περιστατικό. Μια αλεπού κρεμασμένη από ένα δέντρο στη μέση του πουθενά, σαν σκηνή από ταινία εποχής που διαδραματίζεται στο Μεσαίωνα.
Μιλώντας στη CITY ο κ. Κυριάκου, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή που βρέθηκε η αλεπού, μας ενημέρωσε πως το νεκρό ζώο εντοπίστηκε από Άγγλο τουρίστα ο οποίο βρέθηκε στο σημείο στις 3 Φεβρουαρίου και ο οποίος έβγαλε και τις εν λόγω φωτογραφίες. «Ο άνθρωπος όταν ανακάλυψε την αλεπού δεν ήξερε τι να κάνει και το φωτογράφισε για να έχει αποδείξεις. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, μου έστειλε τις εικόνες και μου έδωσε όλα τα στοιχεία για να τη βρούμε. Αμέσως στείλαμε μέλη του κόμματος εκεί τα οποία επιβεβαίωσαν το περιστατικό και σήμερα σπεύσαμε μαζί με την αστυνομία, την Υπηρεσία Θήρας και το κρατικό Κτηνιατρείο για να επιληφθούμε της κατάστασης».
Όπως διευκρινίζει ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, το σώμα της νεκρής αλεπούς ξεκρεμάστηκε και μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο για νεκροτομή. «Η αστυνομία, έψαξε για τυχόν στοιχεία που ίσως καταδείκνυαν τον ένοχο, αλλά έπειτα από τόσες μέρες είναι δύσκολο το έργο τους. Τώρα περιμένουμε τα ευρήματα της νεκροτομής, που ίσως δώσουν κάποια στοιχεία».
Αυτό, συνεχίζει, δεν είναι το πρώτο περιστατικό αφού στην Κύπρο είχαμε και την περίπτωση πολίτη ο οποίος σκότωσε τρεις αλεπούδες και ανέβασε όλο περηφάνεια φωτογραφίες στα Social Media, αλλά και άλλου ατόμου ο οποίο κρέμασε την σκοτωμένη αλεπού στην κορυφή του αυτοκινήτου του και την περιέφερε ως τρόπαιο στους δρόμους.
Σημαντική αιτία για την εμφάνιση τέτοιων περιστατικών, όπως τονίζει ο κος Κυριάκου αποτελεί η απόφαση που λήφθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 για να περάσει η διαχείριση της αλεπούς από το Τμήμα Περιβάλλοντος στην Υπηρεσία Θήρας. «Λίγο καιρό μετά η Υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο πληθυσμός της αλεπούς έχει αυξηθεί δραματικά και ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα γιατί προκαλούν προβλήματα αφού όπως τόνιζε τρώνε τους λαγούς και τις πέρδικες. Ένεκα αυτού μάλιστα έδιναν και δίνουν άδειες σε οργανωμένα σύνολα και ομάδες για να κυνηγούν αλεπούδες, με την παρουσία όμως λειτουργού της Υπηρεσίας. Το θέμα είναι όμως ότι η βασική τροφή της αλεπούς δεν είναι κανένα από τα πιο πάνω είδη και εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρχαν καταγγελίες από γεωργούς ή κτηνοτρόφους για καταστροφή της περιουσίας τους από αλεπούδες. Άρα ποια είναι η πραγματική δικαιολογία για να συμβαίνει αυτό;».
Με τι όμως τρέφεται η αλεπού;
Ο λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Χάρης Νικολάου, ήταν ξεκάθαρος «Η αλεπού μπορεί να είναι αρπακτικό, αλλά είναι παμφάγο ζώο, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι βρίσκει τροφή εκεί που υπάρχει αφθονία και ευκολία. Δεν θα φάει για παράδειγμα κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε ποσότητα. Κι εμάς εάν μας αφήσουν κάπου μόνους και πρέπει να επιβιώσουμε, δεν θα φάμε ότι βρούμε; Κάπως έτσι λειτουργεί και η αλεπού. Μόνο που έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία σοβαρή μελέτη στην Κύπρο που να αποδεικνύει ότι οι αλεπούδες προκαλούν ζημιά σε κτηνοτρόφους και κυνηγετικά θηράματα. Υπήρξαν κάποια περιστατικά ναι, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αιτία για να θεωρούμε τις αλεπούδες ανταγωνιστές μας και να τις σκοτώνουμε για να διαχειριστούμε τον πληθυσμό τους».