Μόνο εμείς εκτιμήσαμε (όπως πρέπει) τη νέα διαφήμιση του ΚΟΤ
Εξετάσαμε τις σκηνές δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο και αναλύσαμε το βαθύτερο νόημα που κρύβει αυτό το φαινομενικά απλό και ευχάριστο κυπριακό βιντεάκι.
Βγήκε στο αέρα μόλις χθες (132) -ή τουλάχιστον χθες το πήραμε χαμπάρι- και σε ελάχιστο χρόνο έγινε viral από διάφορους «κακεντρεχείς» οι οποίοι σχολίαζαν αρνητικά και περιπαικτικά τη νέα προσπάθεια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για να προσελκύσει τον λεγόμενο συνεδριακό τουρισμό. Με τα άλλα είδη τουρισμού, είμαστε ok, είμαστε καλυμμένοι.
Το είδαμε, το ξαναείδαμε και δώσαμε στον εαυτό μας χρόνο για να το επεξεργαστεί και τελικά αποδομήσαμε δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο το νέο σποτάκι του ΚΟΤ και μοιραζόμαστε τα συμπεράσματα που βγάλαμε μαζί σας.
Γενικό συμπέρασμα:
Ο ΚΟΤ παίζει τα ρέστα του φιλοδοξώντας, μετά από σοβαρή έρευνα και insights -κάτι διαφημιστικές βλακείες- πως με τούτο εδώ το video θα προσελκύσει τον καλό τουρισμό. Τους λεφτάδες (εμ... όταν λέμε να κάνεις content, δεν εννοούμε ακριβώς αυτό)! Και πιστεύουμε πως θα το καταφέρει.
Αφού πρώτα δεις ξανά το βίντεο, ακολούθως διάβασε παρακάτω όλα όσα ενδεχομένως δεν έχεις καταλάβει με μια πρώτη «ανάγνωση».
Δευτερόλεπτο 0:07': Το μήνυμα έρχεται με φαξ! Ποια cloud και ποια email; Ήδη ο σεναριογράφος μας θέλει να μας βάλει σε ρέτρο mood! Γιατί στην Κύπρο κάνεις business διακοπές ξέγνοιαστα. Αποχαιρέτα τα notifications που χάνεις!
Δευτερόλεπτο 0:19': Προσπερνάμε τα φανταστικά πλάνα με την «οσσιά» της κοπελιάς στη λίμνη και την παράδοση του μηνύματος για να φτάσουμε στο δάσος, εκεί όπου θα συναντήσεις τους αρχαίους θεούς του Ολύμπου (ή τέλος πάντων αρχαίων), εκκλησιές και μεσαιωνικά κάστρα. Είναι φανερό πως ο σκηνοθέτης, ζωντανεύοντας όλη την ιστορία 11000 χρόνων σε 10 δευτερόλεπτα με αυτήν την, ας την πούμε ευφάνταστη why not, τεχνική θέλει να περάσει υποσυνείδητα το μήνυμα πως κι εσύ, επιχειρηματία που θα επιλέξεις την Κύπρο με βάση ΑΥΤΟ το σποτάκι, θα ζήσεις το δικό σου Black Mirror, στο ανάποδο! Και θα σε εξυπηρετήσουμε σε χρόνο DT!
Δευτερόλεπτο 0:39΄: Κάπου εδώ συνειδητοποιείς πως με τόσα εξωτερικά πλάνα και τόσες στολές που βλέπεις σε 40 δευτερόλεπτα μέσα, υπάρχει budget! Άρα, αν έχουμε λεφτά να πετάξουμε σε κάτι σαν και... αυτό, τότε σκέψου τι μπορούμε να κάνουμε με το δικό σου το ρευστό!
Δευτερόλεπτο 0:54': ΟΚ, clear, το' χουμε! Αν γίνονταν business meetings στον μεσαίωνα (ελπίζω να μην χρειαστεί να εξηγήσουμε γιατί επιλέχθηκε ο μεσαίωνας ξανά) κάπως έτσι θα ήταν! Αλλά έλα που λογαριάσανε χωρίς την κοπελίτσα! Σαφές! Εδώ στην Κύπρο, αν πας να σκαρώσεις business meeting στα μουλωχτά, για ποιος ξέρει τι απατεωνιά έχεις βάλει στο νου σου, την έβαψες! Spot on το ύφος 'gotcha' της κοπέλας και ας εφκάλαν οι πρωταγωνιστές τα μάτια τους. Κάπου εδώ να πούμε πως περνάμε και το μήνυμα στις γυναίκες των επιχειρηματιών πως οι άντρες τους στην Κύπρο δεν θα κάνουν κουτσουκέλα, αφού η κοπελιά... ούτε να τους φτύσει!
Δευτερόλεπτο 1:02: Δίνεις περισσότερο σημασία στα γράμματα και επιβεβαιώνεσαι για την 'εμπρός, πίσω' διάθεση του φιλμ (το ρετρό το εγκαταλείψαμε στους θεούς του Ολύμπου). Προφανώς και το editing έγινε σε powerpoint. Μάλιστα! Το ‘χουμε και με τις παρουσιάσεις σας! Ξέρουμε και από microsoft office!
Δευτερόλεπτο 1:10: Ο βρακάς στην παραλία με τα πορτοκάλια, είναι η παρελθούσα έκδοση του κυρίου με τις πόμπες στο Μακένζι. Εδώ, η παράδοση συναντά την καλή διατροφή αφού θα προσέξουμε την υγεία σου, φίλε επιχειρηματία! Δεν θα σε αφήσουμε να υποκύψεις στις πόμπες και στα παγωτά! Μόνο φρούτα και μόνο βιολογικά -εξού και η παρουσία του βρακά άρα στάνταρ τα φρούτα είναι βιολογικά γιατί τον καιρό εκείνο, ούτε ξέραν τι είναι τα συντηρητικά hello!
Δευτερόλεπτο 1:24: Κι ενώ ετοιμαζόσουν να σχολιάσεις το τρακτέρ (που ξανά είναι σαφής αναφορά στα βιολογικά προϊόντα), τσακ, πετάγονται ποδήλατα που σεργιανίζουν στους πέτρινους μας δρόμους! Αν νόμιζες λοιπόν πως θα είχες δυσκολία στην μετακίνηση, think again! Έχουμε και άλογα, και τρακτέρ, και ποδήλατα και γενικώς θα πας όπου θες να πας, με την άνεση σου! Το ότι πάμε ομαδικώς παντού, αφού στο σποτ ποδηλατούν καμιά δεκαριά, αυτό μόνο στο γεγονός της ασφάλειας μπορώ να το αποδώσω. Η πρωταγωνίστρια είναι περιτριγυρισμένη από σεκιούριτι γι' αυτό και την βλέπεις ανέμελη!
Δευτερόλεπτο 1:31: Ορειβασία έχοντας είδη φτάσει το 1.30! Say no more, ο επιχειρηματίας ο σωστός έχει μπει στο νόημα! Γνωρίζουμε πως έχεις ένα βουνό pendings και προβλήματα να αντιμετωπίσεις! Ο σκηνοθέτης, έχοντας μας ήδη μυήσει στην τεχνική της 'οπτικής μεταφοράς' θέλει να δώσει το μήνυμα πως μαζί θα ανεβούμε 'κάθε βούνο' *eyewink *highfive.
Δευτερόλεπτο 1:38: ΟΚ, και ποιον πείραξε λίγη επανάληψη, έτσι για να το εμπεδώσεις. Γάιδαροι και αμπέλια = ακόμη ένα μέσο να μετακινηθείς και ακόμη μια υπενθύμιση της βιολογικής παραγωγής μας. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί κράζετε και που δεν βρίσκετε το relevance.
Δευτερόλεπτο 1:43: Νταξ εδώ ήθελε λίγο περισσότερο ψάξιμο αλλά το βρήκαμε! Είναι ξεκάθαρο πως το sound effect με τα ποτήρια έχει παρθεί από σχετικό ήχο στο κινητό όταν έρχονται τα SMS! Στο νησί μας λοιπόν το μόνο 'τσιν' που θ' ακούσεις θα είναι αυτό του τσουγκρίσματος μετά την επιτυχία των συναντήσεων σας (reference επιτυχίας: το χαμόγελο της γιαγιάς λίγο πριν στο κέντημα), αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς (ομαδική δουλειά: βλ. ετοιμασία σιουσσιούκου από 2 άτομα). Άσε το κινητό σου στην φόρτιση και ξαποστάσου!
Δευτερόλεπτο 1:53: Kάνουμε skip την περιήγηση σε βαρέλια με κρασιά -ΟΚ δεν μπορεί κι όλα να είναι τέλεια, αυτό μας ξέφυγε λίγο- και φτάνουμε στο κυριούλη στον οποίο έφτασε το μήνυμα. Αν έχεις προσέξει καλύτερα, μόλις λαμβάνει το χαρτί, παίρνει μπρος! Κυριολεκτικά. Άλλωστε ο ήχος του μοτέρ αυτό μαρτυρεί -hidden meaning πως όλα δουλεύουν ρολόι στην Κύπρο! Κι εδώ ξεκινούν όλα! Ο άνθρωπος 'κινώ νήματα' είναι ο 'ξέρεις εγώ ποιος είμαι' που σίγουρα έχεις γνωρίσει σε κάποια φάση της ζωής σου και με το δικό του 'πάμε' όλα μπαίνουν σε τροχιά εκτέλεσης! Από το φαγητό μέχρι την οργάνωση του σεμιναρίου, όλα! Άρα ναι κύριε επιχειρηματία, στην Κύπρο έχουμε ανθρώπους κλειδιά που θα καθαρίσουν για εσένα.
Δευτερόλεπτα 1:59: Κυριολεκτική μεταφορά του 'θα καθαρίσουν', έτσι για την σκηνοθετική έμφαση. Κι όχι μόνο αυτό, θα κοπιάσουν, θα ιδρώσουν την φανέλα (yes, γι' αυτό και ο ιδρώτας που ρέει, μπήκες στο νόημα νομίζω).
Δευτερόλεπτο 2:16: Για 20 ολάκερα δευτερόλεπτα βλέπουμε το cast σύσσωμο να οργανώνεται. Εδώ κάτι όντως πήγε Χ γιατί αν σε 10 δεύτερα δείξαμε 11000 χρόνια τότε μια βδομαδούλα οργάνωσης θα έπρεπε να παρουσιαστεί σ' ένα milisecond σε slo-mo. Αφήνουμε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να ήθελε να προτάξει τις σοβαρές μας προτάσεις φιλοξενίας (βλ. τριαντάφυλλο στο μαξιλάρι, γαστρονομικό tour στην κουζίνα κ.α). Στεκόμαστε όμως στο bannerάκι 'Ancient Cyprus' στην μέση της παραλίας! Εδώ σηκωνόμαστε, χειροκροτάμε και επευφημούμε συγκινημένοι το twist του σποτ! Δεν θα πούμε κάτι! Ρωτήστε μόνο τον πρώτο marketer που θα βρείτε για το πόσα bannerάκια σε κουλά μέρη χρειάστηκε να μεταφέρει για να πάρετε την απάντηση σας. Μια σκηνή-ωδή στο κυπριακό marketing κάτι που οι γνωρίζοντες επιχειρηματίες δεν θα αφήσουν να 'ππέσει χαμέ'.
Δευτερόλεπτο 2:26: Στα τελευταία δευτερόλεπτα, βλέπουμε πως όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σ' ένα πετυχημένο συνέδριο και σ' ένα ακόμη πιο πετυχημένο after party, στο ίδιο μέρος! Αυτό αυτόματα για τον επιχειρηματία σημαίνει λιγότερα έξοδα! Ξέρεις τι σημαίνει 'αλλού το conference και αλλού το πάρτι'; Οικονομικό και διαδικαστικό δράμα!