«Δεν είναι κυπριακή παραδοσιακή μουσική αυτό που κάνουμε»

Ο δίσκος «Αγκάθθιν» αποτελεί, όπως οι ίδιοι οι Monsieur Doumani λένε, την πιο ώριμη εκδοχή τους.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη τους δουλειά, υπό την έννοια ότι όλα τα κομμάτια, που είναι δικές τους συνθέσεις, έχουν την ίδια θεματική.

Στον δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε συμμετέχουν, μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Μιχάλης Ττερλικκάς, ο Κύπριος ράπερ Julio κ.ά, ενώ ο δίσκος κλείνει με το ερμηνευμένο από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη «Αστερούιν».

Λίγες μέρες πριν την 23η Φεβρουαρίου, την επίσημη μέρα κυκλοφορίας του δίσκου «Αγκάθθιν», που αποτελεί την τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά των Monsieur Doumani, ο Μιχάλης Μιχαηλίδης συνάντησε την κυπριακή μπάντα με τη μεγάλη διεθνή φήμη.

 

Φωτογραφίες: Μιχάλης Ασιήκκας

 


Επιδιώκουμε η μουσική μας να βγει και εκτός της Κύπρου. Εντούτοις, είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι με το τι πετυχαίνουμε κάθε φορά και ποτέ δεν πετάμε στα σύννεφα. Εμείς απλώς κάνουμε αυτό που ξέρουμε και αγαπάμε και ποτέ δε μιλάμε για εγχώριες ή διεθνείς καριέρες.




«Αγκάθθιν», επειδή εδώ μιλάτε για όλα όσα σας ενοχλούν, σας πειράζουν και σας εμποδίζουν; Ή μήπως παραπέμπει σε κάτι άλλο;

Το όνομα του δίσκου έχει σίγουρα μια συμβολική έννοια η οποία κατά την άποψή μας αντικατοπτρίζεται πολύ πετυχημένα στο εκπληκτικό εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο street artist ‘twenty three’. Συγκεκριμένα, το ενδημικό γαϊδουράγκαθθο κρύβει μέσα στο κάλλος του (ειδικά όταν είναι ανθισμένο) ένα αναρχικό στοιχείο το οποίο δεν συμβιβάζεται και αντιδρά τσιμπώντας όποιον προσπαθήσει να το ενοχλήσει. Ο δίσκος Αγκάθθιν είναι μέχρι στιγμής η πιο ολοκληρωμένη μας δουλειά υπό την έννοια ότι όλα τα κομμάτια έχουν την ίδια θεματική. Η θεματική αυτή είναι ακριβώς η ανάγκη να αντιδράσουμε ως κοινωνία της Κύπρου αλλά και του πλανήτη στο σάπιο σύστημα που μέσα από διαβολικές πρακτικές καθηλώνει και ισοπεδώνει την ανθρωπότητα και το περιβάλλον.

 

Ακούστε ένα δείγμα του νέου δίσκου μέσω του τραγουδιού «Μεθύσιν τζαι φυλίν»

 

Αν υποθέσουμε ότι με τις δύο προηγούμενες δουλειές είχατε σκοπό να συστηθείτε στο κοινό (άσχετο αν κερδίσατε πολλά παραπάνω), τι προσδοκάτε να πετύχετε με το «Αγκάθθιν»;

Ο δίσκος «Αγκάθθιν» είναι κατά κάποιο τρόπο η φυσική συνέχεια, ή αν προτιμάτε η πιο ώριμη έκδοση των Monsieur Doumani. Μετά από έξι χρόνια νιώθουμε πιο δεμένοι ως μπάντα αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Έχουμε ταξιδέψει πολύ και αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να συλλέξουμε εμπειρίες και βιώματα για να φτιάξουμε καινούρια κομμάτια. Αυτός ο δίσκος είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και σίγουρα νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση με το τελικό αποτέλεσμα. Δεν θα λέγαμε πως έχουμε κάποιες συγκεκριμένες προσδοκίες που θέλουμε να πετύχουμε. Αυτό που σίγουρα θα μας χαροποιούσε είναι αν ο κόσμος αγκαλιάσει τα καινούρια κομμάτια που είναι δικές μας συνθέσεις, και νιώσει κάποιου είδους ταύτιση με κάποια από αυτά.

 


Μας ενοχλεί αυτή η προσπάθεια που γίνεται για εμπορευματοποίηση της κυπριακής κουλτούρας. Δε θα συμμετείχαμε ποτέ σε αυτό το κακόγουστο πανηγύρι.




Τελικά, είναι κυπριακή παραδοσιακή μουσική αυτό που κάνετε;

Όχι, κατ’ ακρίβειαν δεν είναι κυπριακή παραδοσιακή μουσική αυτό που κάνουμε. Η αρχική ιδέα του γκρουπ ήταν να πειραματιστούμε σε κυπριακά παραδοσιακά κομμάτια και ως εκ τούτου ο κόσμος μας γνώρισε κυρίως μέσα από τις διασκευές μας αλλά πλέον συνθέτουμε τα δικά μας κομμάτια που έχουν επιρροές από πολλά και διάφορα μουσικά είδη και καταστάσεις. Η βάση ορισμένων κομματιών είναι σίγουρα η κυπριακή παραδοσιακή μουσική και ο στίχος μας είναι στην κυπριακή διάλεκτο αλλά οι επιρροές από άλλες μουσικές είναι πλέον έντονες και η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμαστε να εντάξουμε το γκρουπ σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής.

 

Ποια παραδοσιακά όργανα έχετε χρησιμοποιήσει είτε πιο παλιά είτε τώρα, πέρα από τα βασικά σας που είναι η κιθάρα, ο τζουράς και τα πνευστά;

Πέραν κάποιων ελαχίστων περιπτώσεων όπου ο Δημήτρης χρησιμοποίησε το νέυ και το σίπσι, (δύο κυρίως οθωμανικά παραδοσιακά ξύλινα πνευστά) δεν έχουμε χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλα παραδοσιακά όργανα. Ο ήχος του γκρουπ είναι πολύ συγκεκριμένος και είναι πλέον συνυφασμένος με το ηχόχρωμα του τζουρά, της κιθάρας και των πνευστών, έτσι προτιμούμε να κρατούμε αυτό ως βάση. Οι μόνες ηχητικές παρεμβάσεις που κάνουμε είναι η πρόσθεση κάποιων ηλεκτρονικών στοιχείων στα κομμάτια εκεί όπου το επιτρέπουν οι ενορχηστρώσεις μας.

 

Θα σας ενδιέφερε σε κάποια φάση να κάνετε παραδοσιακή μουσική με τη φόρμα που την ξέρουμε, αποκλειστικά με λαούτο, βιολί, φλογέρες, κρουστά κλπ ή θεωρείτε πως κάτι τέτοιο είναι ανώφελο;

Δεν είναι κάτι που μας ενδιαφέρει γιατί όπως είπαμε και πιο πριν δεν φτιάχνουμε παραδοσιακή μουσική. Οι ενορχηστρώσεις και η γενική φόρμα των κομματιών είναι κατά τη γνώμη μας από τα πολύ δυνατά σημεία της μπάντας και σίγουρα σε αυτό το στάδιο δεν θα μας ενδιέφερε να τα αλλάξουμε.

 


Το ενδημικό γαϊδουράγκαθθο κρύβει μέσα στο κάλλος του (ειδικά όταν είναι ανθισμένο) ένα αναρχικό στοιχείο το οποίο δεν συμβιβάζεται και αντιδρά τσιμπώντας όποιον προσπαθήσει να το ενοχλήσει.




Θα είχε απήχηση, θεωρείτε, ένα τέτοιο εγχείρημα στο εξωτερικό, εννοώντας στο κοινό που σας ακολουθεί;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει περισσότερες από 100 συναυλίες στο εξωτερικό. Το κοινό που έρχεται να μας δει μας ακολουθεί λόγω του τι κάνουμε και του ποιοι είμαστε. Δεν προσποιούμαστε ότι παίζουμε κάτι άλλο από αυτό που παίζουμε. Δε θα κάναμε ποτέ καμία κίνηση απλά και μόνο για να πουλήσουμε κυπριακό φολκλόρ στο εξωτερικό. Αυτό μάλιστα θεωρούμε πως είναι και κάπως χυδαίο.

 

 

Σας ενοχλεί το φολκλόρ, εννοώντας την τυποποιημένη και εμπορευματοποιημένη εκδοχή του παραδοσιακού πολιτισμού;

Μας ενοχλεί ιδιαίτερα και είναι με λύπη που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια αυτή την προσπάθεια που γίνεται κυρίως στην τηλεόραση για εμπορευματοποίηση της κυπριακής κουλτούρας. Αν όλη αυτή η ενέργεια και τα χρήματα διοχετεύονταν σε μια πιο σωστή κατεύθυνση, στην προώθηση της κυπριακής μουσικής μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή σε κάτι πιο δημιουργικό, ίσως να είχαμε και εμείς χώρο και λόγο. Δε θα συμμετείχαμε ποτέ σε αυτό το κακόγουστο πανηγύρι.

 

Θα εμφανιζόσασταν στην τηλεόραση, ίσως σε μια εκπομπή που πατά στον πολιτισμό και την παραδοσιακή μουσική, αν σας προσκαλούσαν; Σας κάλεσαν ποτέ;

Δε θεωρούμε την τηλεόραση ως το σωστό μέσο προώθησης της δουλειάς μας. Με όλο το σεβασμό πάντα στον κόσμο που δουλεύει στην τηλεόραση αλλά και στον κόσμο που παρακολουθεί αυτά τα προγράμματα. Ναι, έχουμε προσκληθεί αρκετές φορές σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές αλλά επιλέξαμε να απέχουμε.

 


Έχουμε προσκληθεί αρκετές φορές σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές αλλά επιλέξαμε να απέχουμε.




Θα μπορούσαμε να πούμε πως κάνετε πολιτικό τραγούδι ή και ένα είδος ακτιβισμού, από την άποψη ότι πραγματεύεστε τις πολιτικές, κοινωνικές και ακτιβιστικές ανησυχίες σας; Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά αυτού του είδους η πολιτική τοποθέτηση;

Ναι, οπωσδήποτε θεωρούμε ότι εκτελούμε ένα είδος ακτιβισμού μέσα από τη μουσική μας. Είναι κατ’ ακρίβειαν το όχημα μέσα από το οποίο εκφράζουμε τις πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες. Θα ήταν εντελώς παράλογο να ζούμε και να βιώνουμε τα καθημερινά προβληματικά θέματα της κυπριακής κοινωνίας και να σφυρίζουμε αδιάφορα ή να μην έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στη μουσική μας. Πιστέυουμε ότι η τέχνη για να έχει νόημα, πρέπει να παίρνει και να δίνει. Αν δεν υπάρχει αυτή η αμφίδρομη σχέση και η τέχνη αδυνατεί να λαμβάνει υπόψην το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα τότε απλούστατα είναι εκτός πλαισίου και άρα δεν έχει και ιδιαίτερο βάρος, νόημα και λόγο ύπαρξης. Θεωρούμε πολύ σημαντικό στοιχείο την δημόσια τοποθέτηση μέσω της τέχνης.

 

Η επιλογή συνεργασιών με καλλιτέχνες όπως ο Αλκίνοος και ο Θανάσης θα σας βοηθήσει νομίζετε να κερδίσετε ακροατήριο από την Ελλάδα;

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι δύο καλλιτέχνες που αγαπάμε ιδιαίτερα και είναι τεράστια τιμή αλλά και χαρά που τους έχουμε ως συμμετέχοντες στο δίσκο. Η συνεργασία με το Θανάση (σ.σ. Παπακωνσταντίνου) έγινε κάπως απρογραμμάτιστα καθώς έτυχε να βρίσκεται στο στούντιο τις μέρες που ηχογραφούσαμε (στο δικό του στούντιο στον Μεγαλόβρυσο Αγιάς) και δέχτηκε με χαρά να συμμετέχει σε κάποια φωνητικά στο κομμάτι «Γκελ μπουρντά». Στον Αλκίνοο στείλαμε το τελευταίο κομμάτι του δίσκου «Αστερούιν» γιατί πιστεύαμε ότι θα ταίριαζε πολύ να τραγουδηθεί από αυτόν και να κλείνει με αυτόν τον τρόπο ο δίσκος, δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και αγάπης. Αυτός το άκουσε, του άρεσε πολύ και ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά στο κάλεσμά μας. Δεν ξέρουμε αν αυτές οι συνεργασίες θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε ακροατήριο στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα μας χαροποιεί ιδιαίτερα που συμμετέχουν στο δίσκο.

 



 


Δεν προσποιούμαστε ότι παίζουμε κάτι άλλο από αυτό που παίζουμε. Δε θα κάναμε ποτέ καμία κίνηση απλά και μόνο για να πουλήσουμε κυπριακό φολκλόρ στο εξωτερικό. Αυτό μάλιστα θεωρούμε πως είναι και κάπως χυδαίο.




Και η συνεργασία με τον Julio, δεν είναι λίγο έξω από τα νερά σας;

Όχι, δεν θα το λέγαμε. Ο Julio είναι ένας φανταστικός καλλιτέχνης ο οποίος με τους στίχους του καυστηριάζει τα κακώς έχοντα της κοινωνίας μας. Ταυτιζόμαστε απόλυτα με τη στάση που έχει απέναντι σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα και είμαστε λάτρεις της μουσικής του εδώ και λίγα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε πως αργά ή γρήγορα θα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και όταν συνειδητοποιήσαμε ότι το κομμάτι μας «Αγκάθθιν του κάκτου» είχε μια χιπ χοπ διάθεση δεν διστάσαμε να τον προσεγγίσουμε.

 

Τι ιδιαίτερο έχει η καθεμιά από τις υπόλοιπες συνεργασίες στον δίσκο;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για όλες τις συνεργασίες του δίσκου. Ο Μιχάλης Τερλικκάς, ίσως ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής μας κάνει την τεράστια τιμή να ερμηνεύσει ένα κομμάτι μας. Είχαμε την τύχη να μοιραστούμε τη σκηνή μαζί του στο παρελθόν σε δύο συναυλίες μας και η συνεργασία σε ένα δίσκο ήταν αναπόφευκτη. Επίσης, ο χαρισματικός Έλληνας βιμπραφωνίστας Αλέξανδρος Γαγάτσης ο οποίος τυχαίνει να είναι πολύ καλός φίλος συμμετέχει σε ένα κομμάτι παίζοντας κρουστά. Τον Δεκέμβριο του 2016 είχαμε τη τύχη να ταξιδέψουμε στην Αγία Πετρούπολη για μια συναυλία και γνωρίσαμε τον Κύπριο συνθέτη Αντρέα Καμέρη. Η φιλία μας και η συχνή επικοινωνία μαζί του είχαν ως αποτέλεσμα να ενορχηστρώσει ένα κομμάτι μας για χορωδία, το οποίο ερμηνεύει το ρωσικό φωνητικό σύνολο Fortis.

 


 Αν η τέχνη αδυνατεί να λαμβάνει υπόψην το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα τότε απλούστατα είναι εκτός πλαισίου και άρα δεν έχει και ιδιαίτερο βάρος, νόημα και λόγο ύπαρξης.




Έχουμε από τώρα κάποια ένδειξη ποιο είναι το επόμενο βήμα των Monsieur Doumani;

Σκέψεις για μελλοντικές δισκογραφικές ενέργειες υπάρχουν αλλά σίγουρα είναι πολύ νωρίς για να πάρουν οποιαδήποτε μορφή. Αυτό που προέχει είναι η προώθηση του δίσκου «Αγκάθθιν» με παρουσιάσεις στην Κύπρο τον Μάρτιο και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Έχουμε ήδη πολλές προγραμματισμένες συναυλίες που θα ανακοινωθούν σύντομα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα συμμετέχουμε και φέτος σε μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ όπως πχ το Rudolstadt Festival στη Γερμανία.

 

Κάνετε ή όχι διεθνή καριέρα; Πώς το εισπράττετε εσείς;

Η αλήθεια είναι ότι φανήκαμε αρκετά τυχεροί με τον πρώτο μας δίσκο «Grippy Grappa» αφού οι πολύ καλές κριτικές από διεθνή μέσα μάς άνοιξαν τις πόρτες σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και  μας καθιέρωσαν κάπως στην παγκόσμια σκηνή της World Music. Εμφανιζόμαστε αρκετά συχνά σε πολλές χώρες, κυρίως της Ευρώπης, αφού επιδιώκουμε η μουσική μας να βγει και εκτός της Κύπρου. Εντούτοις, είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι με το τι πετυχαίνουμε κάθε φορά και ποτέ δεν πετάμε στα σύννεφα. Εμείς απλώς κάνουμε αυτό που ξέρουμε και αγαπάμε και ποτέ δε μιλάμε για εγχώριες ή διεθνείς καριέρες.

 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Πέμπτη 15 Μαρτίου, Στο Δρόμο, Λεμεσός. Πληρ. 25357777.

Παρασκευή  16 Μαρτίου, Τεχνόπολις 20, Πάφος. Πληρ. 70002420.

Σάββατο 17 Μαρτίου, Κοσμικό Κέντρο Αντωνάκης, Λευκωσία. Πληρ. 22664697.

Κυριακή 18 Μαρτίου, Κοσμικό Κέντρο Αντωνάκης, Λευκωσία. Πληρ 22664697.

Όλες οι παραστάσεις έχουν είσοδο 10 ευρώ με δωρεάν τον δίσκο «Αγκάθθιν».

 

INFO

WEBISTE: monsieurdoumani.com

Follow on Facebook: facebook.com/MonsieurDoumaniBand/

Αγοράστε τον δίσκο ‘Αγκάθθιν’: monsieurdoumani.bandcamp.com/

 

ΑΓΚΑΘΘΙΝ

Ο δίσκος «Αγκάθθιν» ηχογραφήθηκε και μιξαρίστηκε στο Ahos Studio στον Μεγαλόβρυσο Αγιάς (Ελλάδα) από τον Μάκη Πελοπίδα. Το mastering έγινε από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο στο Sweetspot στην Αθήνα ενώ την ευθύνη της παραγωγής είχαν οι Monsieur Doumani. Το έργο του εξωφύλλου είναι δημιουργία του street artist twenty three. Το άλμπουμ το οποίο κυκλοφορεί σε ψηφιακό δίσκο και σε βινύλιο, διανέμεται από την Xango Music στις Κάτω Χώρες και από την Proper Distribution στον υπόλοιπο κόσμο.

 

ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Το πολυ-βραβευμένο σχήμα Monsieur Dοumani δημιουργήθηκε το 2011 στη Λευκωσία από τους Αντώνη Αντωνίου στον τζουρά, Άγγελο Ιωνά στην κιθάρα και Δημήτρη Γιασεμίδη στα πνευστά. Προερχόμενοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, αλλά επηρεασμένοι από το κυπριακή παράδοση σε διάφορα επίπεδα, οι Monsieur Doumani συνθέτουν κυπριακά τραγούδια που αντλούν έμπνευση από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Την αρχική ταυτότητα του πρότζεκ καθόρισε η διασκευή κυπριακών παραδοσιακών κομματιών, με ένα ιδιαίτερο σύγχρονο χρώμα σε ήχο και διάθεση.

 

*Η συνέντευξη των Monsieur Doumani δημοσιεύεται παράλληλα στο περιοδικό Time Out Cyprus που κυκλοφορεί στα περίπτερα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ