30 χρόνια πριν, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου μιλά για όλους και για όλα

Μπορεί σήμερα ο συγκεκριμένος τίτλος να ακούγεται θανάσιμα κλισέ και άνευ περιεχομένου, ωστόσο, 30 χρόνια πριν είχε άλλη βαρύτητα, αφού οι συνεντευξιαζόμενοι συνήθιζαν να μιλούν πραγματικά για όλους και για όλα. Ακριβώς όπως έκανε, τότε, και η νυν βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

 


Article featured image
Article featured image

Επιμέλεια: Ανδρέας Κάτσιης

 

Μία από τις πιο έντονες και πολυσυζητημένες προσωπικότητες της εγχώριας πολιτικής σκηνής σήμερα, 30 χρόνια πριν, όταν πρωτοεμφανίστηκε στο τηλεοπτικό κοινό, κατάφερνε και πάλι να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Μια προσωπικότητα που σίγουρα δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Άλλωστε, το γεγονός ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κατάφερε να αναδειχθεί πρώτη σε ψήφους βουλευτής παγκύπρια, μάλλον λέει πολλά.

Πρόσφατα, ψαχουλεύοντας στα αρχεία του «Περιοδικού», ανακαλύψαμε μία συνέντευξή της, ηλικίας 30 χρόνων και κάτι ψιλά, ένα χρόνο αφότου η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχε αναλάβει την παρουσίαση του grand σουξέ της εποχής «Ευχάριστου Σαββατόβραδου». 

Διαβάζοντας τις απαντήσεις της, στο πρώτο σκέλος τα ερωτήματα περιστρέφονται γύρω από την τηλεόραση και το επιτυχημένο πρόγραμμα που παρουσίαζε. Στο δεύτερο μέρος, όμως, που οι ερωτήσεις εμβαθύνουν και αποκτούν μια πιο κοινωνικοπολιτική υπόσταση, μπορείς εύκολα να διαπιστώνεις μέσα από τις απαντήσεις της κ. Χαραλαμπίδου ότι υπάρχει μέχει και σήμερα μία συνέπεια, αφού πολλές απόψεις που εξέφραζε τότε εμφανίζονται ίδιες με τις σημερινές.

 

Δες επίσης: Το τσιφτετέλι της Χαραλαμπίδου που έγινε viral [ΒΙΝΤΕΟ]

 



Μεταξύ άλλων, δεν διστάζει να μιλήσει για το σεξ, τη θρησκεία, τους άντρες δημοσιογράφους, τις επαγγελματικές αντιζηλίες αλλά και την κριτική που δέχτηκε τότε, ένεκα της πολιτικής ταυτότητας του πατέρα της. «Η Κύπρος είναι πολύ μικρή. Και μια από τις πιο ευχάριστες ενασχολήσεις των Κυπρίων είναι το κουτσομπολιό. Στις κοσμικές συγκεντρώσεις συνήθως στόχος σχολίων είναι γνωστά άτομα. Βέβαια, συνηθίζεις ν’ ακούς εξωφρενικές καταστάσεις γύρω από το όνομά σου, αλλά εκείνο που δεν μπορώ να δεχτώ είναι να μου κάνουν κριτική άτομα που η μόνη γνωριμία που έχουν μαζί μου ήταν από την οθόνη. Αυτό, όχι μόνο με θυμώνει αλλά και με πληγώνει. Τονίζω ότι οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη».

Ο πατέρας σου είναι στέλεχος κόμματος και δημοτικός σύμβουλος. Προεκλογικά, λόγω και της κομματικής σου ανάμειξης, δέχτηκες πυρά από τις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες.

Πραγματικά. Και δυστυχώς στην προσπάθειά τους να με πλήξουν σαν άτομο, διαστρέβλωναν καταστάσεις και γεγονότα. Και ενώ τους ενοχλούσε η δημοσιογράφος Ειρήνη, έπλητταν την τηλεπαρουσιάστρια Ειρήνη. Έφτασαν στο σημείο να σχολιάσουν το ντύσιμό μου, ή αν ήμουν ή όχι βαμμένη, όπως για παράδειγμα τότε στην πορεία των γυναικών. Βέβαια, αυτού του είδους η μικροπολιτική είναι αναγκαίο κακό μια προεκλογικής περιόδου. Και δεν αδικώ κανέναν από τους συναδέλφους, γιατί ποιος ξέρει αν κι εγώ σε κάποια δεδομένη στιγμή δεν έκανα το ίδιο.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου απαντά και σε θέματα ισότητας φύλου. «Υπάρχει ισότητα! Ποιος μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο; Η Κύπρια γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει σήμερα οποιοδήποτε πόστο θέλει, φτάνει να έχει τη δύναμη να το κάνει. Ίσως όμως εμείς οι ίδιες οι γυναίκες να μην είμαστε ακόμη προετοιμασμένες να πληρώσουμε το αντίτιμο της ισότητας. Πιστεύω επίσης πως έχουμε παρεξηγήσει κάπως την έννοια της λέξης….».



 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο «Περιοδικό» και στον δημοσιογράφο Νίκο Παπαναστασίου, στις σελίδες που ακολουθούν:

 

 

 

Διάβασε επίσης: Μια 28 χρόνων συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β'


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ