Ο Νικόλας Τρύφων ανέφερε συγκεκριμένα ότι, την περασμένη βδομάδα, εταιρία στην Κύπρο ακύρωσε πρόσληψη επειδή η κοπέλα είναι λεσβία.
Επικοινωνώντας με τον κύριο Τρύφων, ενημερωθήκαμε πως η συγκεκριμένη κοπέλα βρισκόταν στην εταιρία, διανύοντας μια δοκιμαστική περίοδο πριν την μόνιμη πρόσληψή της. Σε ανύποπτο χρόνο και αφού ο προϊστάμενός της έμαθε για το σεξουαλικό προσανατολισμό της (από άλλο συνάδελφό της, σύμφωνα με τις πληροφορίες), η στάση του απέναντί της άλλαξε δραματικά. Αποκορύφωμα ήταν όταν, μια βδομάδα μετά, μια άλλη εργαζόμενη στην εταιρία τής «σφύρισε» πως η πρόσληψή της ακυρώνεται, χωρίς να της δοθούν περαιτέρω εξήγησεις.
Προφανώς, με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο για την ίδια να αποδείξει τους ισχυρισμούς της, εξ ου και θα πρέπει μάλλον να αποταθεί στην Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία με τη σειρά της θα εξετάσει την υπόθεση.
«Σου έκαναν αστείο, μπορείς να πας πίσω στο γραφείο σου»
Στην πρόσφατη συνέντευξη του Νικόλα Τρύφων στη CITY, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος της «Accept - ΛΟΑΤ Κύπρου», μας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τους ανησυχούν πολύ οι διακρίσεις στον χώρο εργασίας, όπου είναι ένα μεγάλο θέμα για την καθημερινότητα των ΛΟΑΤΙ, αφού είναι χιλιάδες τα άτομα στην Κύπρο που αντιμετωπίζουν εκφοβισμό, χλευασμό και διακρίσεις στον χώρο εργασίας τους.
Ο κ. Τρύφων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ΛΟΑΤΙ άτομα που είναι πραγματικά απομονωμένοι στον χώρο εργασίας τους. Έχουμε περιπτώσεις όπου άτομα στη Δημόσια Υπηρεσία ζήτησαν μετάθεσή τους όταν έτυχαν καθημερινού χλευασμού μόλις έγινε γνωστό ότι είναι γκέι, αλλά αυτή τη μετάθεσή τους την αρνήθηκαν, αφήνοντάς τους σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά τοξικό. Πώς μπορεί ένα άτομο να δουλέψει πραγματικά και να είναι παραγωγικό κάτω από τέτοιες συνθήκες;
Επειδή υπάρχει ο νόμος εναντίον της διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, οι συντεχνίες θεωρούν πως όταν υπάρξει πρόβλημα ο καθένας θα πάει να μιλήσει γι’ αυτό. Και πάλι, όμως, δεν είναι απλά τα πράγματα. Κυρίως είναι το θέμα της εμπιστευτικότητας. Να ξέρεις δηλαδή (ότι) θα μιλήσεις με κάποιον και αυτός θα το χειριστεί σωστά και διακριτικά, αντί να σου πει ‘ok, σου έκαναν αστείο, μπορείς να πας πίσω στο γραφείο σου’. Είναι οδυνηρό να ξέρεις ότι δεν σε παίρνουν στα σοβαρά για ένα τέτοιο θέμα. Χαιρόμαστε πάντως που έχει αρχίσει ένας διάλογος με το Υπουργείο Εργασίας γύρω από αυτό το θέμα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουν να υπάρξουν και οι κατάλληλες δράσεις για προστασία των ΛΟΑΤΚΙ αλλά και για ενημέρωση όλου του εργατικού προσωπικού σε τέτοια θέματα».
Διάβασε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη: goo.gl/xMPjae