Για ποιο λόγο αποφασίσατε να κάνετε κάτι τέτοιο, ρωτάω τον Σταύρο στο τηλέφωνο. «Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά ο βασικός είναι για να στείλουμε ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι τα μοναδικά σύνορα που υπάρχουν στην Κύπρο, είναι τα φυσικά, όλα τα υπόλοιπα είναι επίπλαστα και δεν μπορούν να μας εμποδίσουν από το να είμαστε ενωμένοι».
Όση ώρα μιλούσαμε, ο Σταύρος διευθετούσε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι τους, που ξεκινάει αύριο Τετάρτη 21 Μαρτίου.
Τι θα πάρετε μαζί σας; «Τα απολύτως απαραίτητα. Ένα σακίδιο με μερικά ρούχα, ξηρή τροφή, έναν υπνόσακο και μερικά άλλα αντικείμενα που θα μας φανούν χρήσιμα και στην πεζοπορία και στις διανυκτερεύσεις στο ύπαιθρο.
Πώς νιώθεις γι’ αυτό; «Για να είμαι ειλικρινής, είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το εγχείρημά μας γιατί εκτός από το συμβολικό του σκοπό, είμαι, είμαστε, λάτρεις του hiking και η διαδρομή αυτή είναι από τις πιο δύσκολες που έχω κάνει, έστω και αν στο παρελθόν έχω βρεθεί σε Αυστραλία και Κολομβία. Εδώ όμως το ταξίδι μας θα διαρκέσει 16 ημέρες και θα είναι το πιο μεγάλο σε διάρκεια για εμένα και για τον Γιάλτσιν».
Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν θα ξεκινήσει από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, μέσω του Πενταδακτύλου θα διασχίσουν την οροσειρά, έπειτα θα βρεθούν στον Άγιο Ιλαρίωνα, μετά στη Λευκωσία και μέσω του οδοφράγματος θα βρεθούν στις ελεύθερες περιοχές. Από το Παλιομέτοχο, στη Φλάσου, στο Τρόδοος και θα καταλήξουν στην Πέτρα του Ρωμιού.
Και που θα μένετε; «Σκοπός μας είναι να διανυκτερεύουμε όπου μας βρει η νύχτα, ωστόσο επειδή σε κάποια σημεία μπορεί να μην επιτρέπεται να γίνει αυτό, φροντίσαμε να κρατήσουμε και κάποια δωμάτια σε ξενοδοχεία των περιοχών που θα περάσουμε».
Μαζί με τον Σταύρο και το Γιάλτσιν, θα βρίσκεται και δεκαμελές συνεργείο το οποίο θα κινηματογραφεί την πορεία τους, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο αργότερα θα προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού και της Κύπρου.
Πώς προέκυψε η ιδέα; «Με τον Γιάλτσιν γνωρίστηκα στην Κύπρο προ δεκαετίας, αυτός ζούσε ήδη Αυστραλία, εγώ ήμουν ακόμη Κύπρο. Τότε η αφορμή ήταν ένα ντοκιμαντέρ που ήθελε να κάνει στο νησί και τον είχα βοηθήσει. Κρατήσαμε μία επαφή και στην πορεία συζητούσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας. Και κάπως έτσι συνδυάσαμε την αγάπη μας για την πεζοπορία με την επιθυμία μας για μια ενιαία πατρίδα, χωρίς σύνορα. Είμαστε δύο φίλοι από μία πατρίδα διχοτομημένη και αυτό είναι κάτι που δεν μας αρέσει».
Χρήματα για όλο αυτό το εγχείρημα που βρήκατε; «Κυρίως μέσω crowdfunding. Δεν θέλαμε να εμπλέξουμε χορηγούς και οργανώσεις για να μην πάρει πολιτικό χρώμα η δράση μας, έστω και αν έχει πολιτική χροιά».
Κάτι τελευταίο, πριν κλείσουμε; «Θα πω ξανά αυτό που σου είπα και πριν, η Κύπρος δεν έχει σύνορα εκτός από τα βουνά και τη θάλασσά της. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε μαζί, ενωμένοι. Τα υπόλοιπα είναι μόνο για κατανάλωση. Ξεκινάμε από την ανατολή του ηλίου με τα πόδια, με σκοπό να καταλήξουμε στη δύση του».
Το μήνυμα του Yalcin στο Facebook:
«Ο Σταύρος και εγώ (Yalcin), μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τον τόπο που μας γέννησε, την Κύπρο. Και οι δύο έχουμε εγκατασταθεί στην Αυστραλία και έχουμε δημιουργήσει τις οικογένειές και τη ζωή μας εκεί. Επιστρέφουμε όμως στον τόπο μας μαζί, για να ταξιδέψουμε την Κύπρο με τα πόδια από την Ανατολή έως τη Δύση. Θα ξεκινήσουμε την πορεία μας από το ανατολικότερο σημείο του νησιού, τη χερσόνησο της Καρπασίας και θα περπατήσουμε γύρω στα 350 χλμ, για 16 ημέρες μέχρι την Πέτρα της Ρωμιού».
Μπορείτε να ενημερώνεστε για την πορεία του Σταύρο και του Γιάλτσιν μέσω της σελίδας του στο Facebook, Journey into Cyprus - East to West.