Έχω Θέμα
Γιατί δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να σβήσουμε το Facebook; [ενώ κανονικά θα έπρεπε]
11 χρήστες ομολογούν στη CITY τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν την «ηρωική» έξοδο από το αμφισβητούμενο (πλέον) μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Το σκάνδαλο μεγατόνων, όπως πολύ ορθά χαρακτηρίστηκε, που ξέσπασε προ ημερών με πρωταγωνιστή το δημοφιλές μέσο, ήταν η αφορμή για ένα κύμα αντιδράσεων εναντίων της εταιρείας του Facebook η οποία πλέον έχει βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να δικαιολογήσει, επί της ουσίας, τα αδικαιολόγητα.
Ακόμη και η γεμάτη απολογητική διάθεση παραδοχή, του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Facebook Inc, Mark Zuckerberg, δεν ήταν αρκετή για να κοπάσει το ωστικό κύμα που παρέσυρε τη φήμη και την αξιοπιστία του Facebook με τις οικονομικές απώλειες να είναι τεράστιες, την ίδια ώρα που το κίνημα #deletefacebook έκανε την εμφάνισή του καλώντας όλους τους χρήστες να κλείσουν διαπαντός τους λογαριασμούς τους.
Και παρά το γεγονός ότι η αποκάλυψη τους σκανδάλου της Cambridge Analytica δεν μας έριξε και από τα σύννεφα, ωστόσο το μέγεθος της απάτης και η χωρίς καμία αμφιβολία διαπίστωση πως το Facebook όχι μόνο παρακολουθεί κάθε μας κίνηση αλλά παράλληλα συλλέγει πληροφορίες για να μας χειραγωγεί και να μας κατευθύνει είναι το λιγότερο τρομακτική σε κάθε επίπεδο.
Τι συμβαίνει όμως και παρά την αποκάλυψη του σκανδάλου και το ντόρο που έχει δημιουργηθεί, η πλειοψηφία των χρηστών αρνείται πεισματικά να κόψει τον ομφάλιο λώρο με το Facebook εγκαταλείποντας μια για πάντα αυτή την εξάρτηση;
Ίσως η απάντηση να κρύβεται στη λέξη «εξάρτηση» αφού το Facebook έχει πλέον μπει στη καθημερινότητά μας τόσο έντονα, που πολλοί το συγκρίνουν με την ανάγκη για τροφή και ύπνο.
Ποιος μπορεί να σταματήσει να τρώει ή να κοιμάται;
Άννα Κούμα, Λειτουργός Μάρκετινγκ
«Ομολογώ, είμαι εθισμένη…»
Δεν ντρέπομαι να πω δημόσια ότι είμαι Fb Addicted... και όπως λένε οι επιστήμονες κάθε απότομη διακοπή οποιασδήποτε μορφής εξάρτησης μπορεί να αποβεί μοιραία στον πάσχοντα. Οπόταν καθαρά και μόνο για λόγους υγείας και επιβίωσης δεν μπορώ χωρίς Facebook.
Δήμητρα Γεωργίου, Δημοσιογράφος
«Δεν μπήκα καν στη διαδικασία να το κλείσω»
Έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας, ακόμη και αναγκαίο εργαλείο της δουλειά μας. Προσωπικά δεν έχω συνειδητοποιήσει καν πόσο κακό μπορεί να μας κάνει το λάθος του κ. Mark. Πες το συνήθεια, πες το αμέλεια, δεν μπήκα καν στην διαδικασία να τον κλείσω.
Κωνσταντίνος Ψυλλίδης, Facebook Enthusiast
«Το FB είναι ένα εξαίρετο εργαλείο επικοινωνίας και διαφήμισης»
Να κλείσω το ΦουΜπου; Ούτε κατά διάνοια! Και πως θα μαθαίνω τι έφαγαν οι φίλοι μου για μεσημέρι και κατά πόσον ήταν «yummy»; Πώς θα ενημερώνομαι για τα καινούργια Minion Memes αν χάσω επαφή από το γκρουπ «Η ΑΠΙΣΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΤΑΠΕΙΝΩΣΗ»; Τι θα ποστάρω κάτω από τις φωτογραφίες γυναικών, μαζί με το «Κάνε με αντ ειμε πλοκ»; Επίσης, πού θα μαθαίνω τις καινούργιες θεωρίες συνομωσίας και «ποιος παίκτης του Power of Love είμαι», αν δε συμπληρώσω το σχετικό κουίζ; Πέρα από την πλάκα, το FB είναι ένα εξαίρετο εργαλείο επικοινωνίας και διαφήμισης. Το πώς θα το χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από σένα και υπάρχει περιθώριο για να προστατεύσεις την ιδιωτική σου ζωή, αν θέλεις να το κάνεις.
Εύρη Φωτιάδου, PR Account Manager
«What can I say? It's a digital digital world!»
Για να είμαι ειλικρινής, πάντα ήμουν addicted με τα social media γενικότερα, ένιωθα ότι έπρεπε να κάνω keep up, να μη χάσω ούτε ένα story, ούτε μια φωτογραφία. Λόγω δουλειάς βρήκα την τέλεια «κάλυψη», αφού πρέπει να είμαι συνεχώς ενημερωμένη για τα καινούργια trends, να κάνω monitor διάφορα brands και να παίρνω inspiration για το πώς μπορώ να διασφαλίσω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πελάτες τους οποίους διαχειρίζομαι τα pages τους. Είμαι online 24/7, και παρόλο που αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο κουραστικό, δεν μπορώ να αντέξω χωρίς internet ούτε για 2 ώρες σερί. What can I say? It's a digital digital world!
«Αν διαγράψουμε το Facebook πού θα μετακομίσουμε;»
Δεν θα διαγράψω το προφίλ μου στο Facebook γιατί καλύπτει μια ανάγκη για επικοινωνία... Κι αν το διαγράψουμε δηλαδή που θα «μετακομίσουμε»; To Twitter έχει πολύ περιορισμένο δίκτυο στην Κύπρο, το Linkedin είναι «άχρωμο», το Instagram απλώς ένα παιδί του FB με πολύ μικρές διαφορές... Όσο όλος αυτός ο κόσμος επικοινωνεί και αλληλεπιδρά μέσω του FB τόσο και θα είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο προώθησης και marketing. Plus ότι μπορείς να εξερευνάς και να οργανώνεις νέα πράγματα πολύ εύκολα (βλέπε groups, events κλπ). Εξάλλου, αν κάποιος πραγματικά ήθελε να διαγράψει το προφίλ του μάλλον θα το είχε κάνει ήδη και δε θα περίμενε το trend #deletefacebook, ε;
Μιχάλης Οικονόμου, Συνιδρυτής foody.com.cy
Τατιάνα Ηρακλέους, Αγρότισσα
«Δεν νιώθω ότι τα social media έχουν καταλάβει τη ζωή μου»
Από τη στιγμή που κάποιος μπορεί να διαχωρίσει πως το Facebook μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους και όχι αντικατάσταση της πραγματικής ζωής με μια «εικονική πραγματικότητα απόλυτης ευτυχίας», δεν το θεωρώ πως είναι επιβλαβές. Απεναντίας θα το έβλεπα σαν ένα εργαλείο, που με σωστή χρήση θα μπορούσε να είναι απίστευτα χρήσιμο.
Επίσης αν είμαστε σε θέση να «φιλτράρουμε» τον τεράστιο αυτό όγκο πληροφοριών (πραγματικών και φανταστικών) που υπάρχει στο Facebook, τότε και πάλι δεν βλέπω γιατί να πρέπει κάποιος να κλείσει τον λογαριασμό του.
Προσωπικά, αν και χρησιμοποιώ αρκετά τα social media, δεν νιώθω να έχουν καταβάλει τη ζωή μου, άρα δεν βρίσκω λόγο να θέλω να διαγράψω τον λογαριασμό μου.
Πάρις Νικολαΐδης, Δημοσιογράφος
«Ξεκίνησε ως επανάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας και καταλήγει επανάσταση των ηλιθίων»
Κοίταξε, θα συμφωνήσω καταρχήν με τη συχνά διατυπωμένη υπόθεση πως το ίντερνετ γενικότερα και όχι μόνο το φεϊζμπουκ εν του σατανά πράμα μάνα μου, εν φελά. Ξεκίνησε ως επανάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας και καταλήγει επανάσταση των ηλιθίων, της επιφάνειας και της εικόνας (γνωστότερου ως βίζιουαλ κομματιού) που κατακρεουργεί τον γραπτό λόγο και τον πετάει στον καιάδα. Κοινώς, στον αγύριστο
Τα πάντα οπτικοποιούνται Και γίνονται ασήμαντα. Η ασημαντότητα γύρω από το καθετί που συμβαίνει γύρω μας μετεξελίσσεται σε κανόνα
Όσο παραμένουμε ονλάιν, τίποτα δεν μπορεί να ωριμάσει στο μυαλό και στη σκέψη, τα πάντα αποκτούν μια διεκπαιρεωτική, γρήγορη και συχνά ατεκμηρίωτη μορφή.
Από την άλλη, δεν σβήνουμε το φειζμπουκ και δεν αποσυνδεόμαστε από την οθόνη, αφού έχει γίνει αναπόσπαστο και απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητάς μας τόσο σε ό,τι αφορά στην επικοινωνία όσο και σε ότι αφορά στα επαγγελματικά
Συνετή χρήση πιστεύω πως υπάρχει και έχει να κάνει με τη συνειδητή αποχή για λίγες ώρες της ημέρας ή της εβδομάδας. Μέσω φυσικής άσκησης, για παράδειγμα, όπου διαχρονικά και αδιαμφισβήτητα είναι τα οφέλη
Μέσω του φειζμπουκ δικτυώνομαι, επικοινωνώ με φίλους και συνεργάτες και νιώθω πως έχω επαφή με τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν θέλω να το σβήσω. Θέλω όμως να προσπαθήσω τουλάχιστον να το χρησιμοποιώ πολύ συχνότερα από ότι με χρησιμοποιεί αυτό. Πιστεύω πως γίνεται
Σύλια Ιωαννίδου, Strategy & creative media manager εκδοτικού οίκου Διας & τηλεόρασης Σίγμα
«Είμαστε μια κοινότητα, πώς μπορώ να αποκοπώ»
Φυσικά και δεν μπορώ να το κλείσω. Κακά τα ψέματα είμαστε κοινότητα οι χρήστες, άσε που βρήκα και φίλους που ποτέ δε θα μπορούσα να ξαναβρώ ή έστω να ξέρω τα νέα τους βρε αδερφέ ... εκτός αυτού είναι εργαλείο για τη δουλειά μου.
Νικόλας Χριστοφή, Δημοσιογράφος/Digital Influencer
«Είναι η υπερβολή και η κατάχρηση που μας κάνουν κάποιες φορές να νιώθουμε ‘εγκλωβισμένοι’ από αυτό»
Το «κανονικά» παραπέμπει σε κάποιον κανόνα, που προσωπικά οι νόρμες και τα πρέπει δεν με καθορίζουν. Δεν συγκαταλέγομαι στους ανθρώπους που εναντιώνονται στην καθημερινή, αλλά σωστή χρήση του Facebook, αφού μπορώ να αναγνωρίσω τα πολλά θετικά που αυτό προσφέρει.
Ως concept το Facebook είναι πολύ καλό. Είναι η υπερβολή και η κατάχρηση που μας κάνουν κάποιες φορές να νιώθουμε «εγκλωβισμένοι» από αυτό. Εμένα το Facebook και γενικότερα τα social media με έχουν βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα για τη στοχευμένη προβολή της δουλειάς μου. Παράλληλα, μέσω του Facebook έχω καταφέρει να διατηρήσω επαφές με φίλους από την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων, καθώς επίσης και να είμαι ενήμερος με τις εξελίξεις, ακολουθώντας έγκυρους και αξιόπιστους λογαριασμούς ειδησεογραφικού περιεχομένου.
Γεωργία Αναστασίου, Ραδιοφωνικός παραγωγός Ράδιο Πρώτο και Λέκτορας ΚΕΣ COLLEGE
«Δεν μπορώ να το κλείσω λόγω δουλειάς»
Το Facebook το δημιούργησα στην τρυφερή ηλικία των 26 και το έκανα κυρίως για επαγγελματικούς σκοπούς, αφού από εκεί διαφημιζόταν και η εκπομπή μου στο ραδιόφωνο! Θυμάμαι κιόλας ότι ακροατές μου δημιούργησαν και σελίδα τότε. Ο λόγος που μετά από τόσα (δεν θα πούμε πόσα) χρόνια δεν κλείνω το Facebook είναι ο ίδιος. Στη δουλειά μας ερχόμαστε πιο κοντά στον κόσμο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές φορές έχει τύχει να κάνω εκπομπή και κόσμος να στέλνει μηνύματα στο fb για να ζητήσει τραγούδι ή για να πει απλώς ένα «γειά»!
Σίλια Χατζηχριστοδούλου, Γενική Διευθύντρια GrantXpert Consulting Ltd
«Απλώς δεν θέλω να το διαγράψω»
Δεν θέλω να διαγράψω τον λογαριασμό μου στο Facebook για 100 διαφορετικούς λογούς, όπως: είναι ένα άμεσο και διαδραστικό μέσο επικοινωνίας, προβάλλω σημαντικές αξίες και μηνύματα προς τα έξω που έχουν σημασία για εμένα, έχω επαφή με κόσμο (συγγενείς, φίλους) σε όλο τον κόσμο, μαθαίνω όλα τα νέα, προβάλλω την εταιρεία μου άμεσα και με πολύ ανέξοδο τρόπο!