Περίεργα
Άγγλος δημοσιογράφος απαντά σε ερωτήσεις για το πόσο επικίνδυνες είναι οι πτήσεις για Κύπρο
Τελικά πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Εν μέσω προειδοποιήσεων και ανησυχιών για τις απρόσμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το πού θα οδηγήσει τελικά αυτή η κρίση, η Κύπρος βρίσκεται σε δυσχερή θέση ένεκα της γεωγραφίας της.
Με την ανατολική Μεσόγειο –στην κυριολεξία- να φλέγεται, τα ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν αποτελούν μείζονος σημασίας τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό.
Και αν για εμάς, τους ντόπιους, το να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας είναι δύσκολο, για τους τουρίστες που θα επισκεφθούν το νησί τους επόμενους μήνες το ερώτημα ‘Πόσο ασφαλές είναι να ταξιδέψω στην Κύπρο;’ είναι ίσως το μοναδικό που τους απασχολεί και όχι άδικα.
Ο ταξιδιωτικός ανταποκριτής της «Independent» Simon Calder, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κοινού και να διασαφηνίσει τυχών παρανοήσεις που έχουν δημιουργηθεί, μαζεύει σχετικές ερωτήσεις από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας τις οποίες απαντά online.
Δείτε ολόκληρο το βίντεο ΕΔΩ.
Θέλοντας κι εμείς να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι παίζει –στον έξω κόσμο- σχετικά με την περιοχή μας επιλέξαμε τις ερωτοαπαντήσεις που αφορούν την Κύπρο και τις μεταφέραμε σε ελεύθερη μετάφραση στη CITY.
Ε: Ποια είναι τα ρίσκα και οι κίνδυνοι για όσους ζουν στην Κύπρο;
Το νησί απέχει μόλις 60 ναυτικά μίλια από τη Συρία, στο πλησιέστερο του σημείο. Η Κύπρος διαθέτει παράλληλα και δύο αγγλικές στρατιωτικές βάσεις (Ακρωτήρι, Δεκέλεια) από την περίοδο της ανεξαρτησίας της χώρας. Ειδικά η βάση Ακρωτηρίου λόγω της θέσης της, μπορεί να έχει κατευθείαν εμπλοκή σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία ή να παρέχει υποστήριξη στις αμερικάνικες ή της γαλλικές δυνάμεις.
Θεωρητικά, η Συρία, ή οι Ρώσοι ή Ιρανοί σύμμαχοί της, θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση εναντίον των Κυρίαρχων Βάσεων ή σε κάποιο άλλο σημείο στην Κύπρο για να εκδικηθούν σε μια επίθεση. Όμως, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας (FCO) δεν έχει δώσει καμία ειδική προειδοποίηση στους Βρετανούς ταξιδιώτες στο νησί, η πιθανότητα πρέπει να θεωρηθεί χαμηλή.
Ε: Είμαι σε διακοπές στη Πάφο μαζί με τα δύο μου παιδιά. Κανονικά φεύγουμε την ερχόμενη Κυριακή. Παρόλα αυτά ανησυχούμε πάρα πολύ με την ασταθή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και σκεφτόμαστε να φύγουμε νωρίτερα. Θεωρείται ότι μπορεί να ακυρωθούν πτήσεις τις ερχόμενες ημέρες;
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συγκρούσεων κοντά στην Κύπρο, δεν είχαν επηρεαστεί οι πτήσεις από και προς το νησί. Αντίθετα, μάλιστα, οι British Airways εγκατέστησαν προσωπικό στη Λάρνακα για να διευκολύνουν τις πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή. Παρότι, όμως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα ακυρωθούν πτήσεις, η Ryanair μού αναφέρει ότι «Οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, ωστόσο παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και θα ενημερώσουμε τους πελάτες μας σε περίπτωση που προκύψουν αλλαγές».
Παγκόσμια η Ryanair είναι η δεύτερη πιο ασφαλής εταιρεία, μετά την αμερικανική Southwest και δεν θα διακινδύνευε τη φήμη της και την ασφάλεια των πελατών της με πτήσεις που δεν θα ήταν ασφαλείς. Η κύρια ανησυχία παρόλα αυτά παραμένει εάν θα είστε ασφαλείς καθόλη τη διάρκεια της παραμονής σας στην Κύπρο. Σαφώς και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα, ωστόσο οι πιθανότητες για κάποια επίθεση στην Κύπρο είναι απομακρυσμένες και ειδικά στην Πάφο, η οποία αποτελεί το πιο μακρινό μέρος, από το σημείο της σύγκρουσης.
Ε: Στις 18 Απριλίου πετάω από Γλασκόβη για Κύπρο. Είμαι δυσαρεστημένος και έχω ανησυχήσει με τα όσα γίνονται στην περιοχή. Κάλεσα τον ταξιδιωτικό μου πράκτορα για του ζητήσω να αλλάξω προορισμό, και μου απάντησαν ότι αφού δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση από το κράτος αν αλλάξω προορισμό θα χάσω τα χρήματά μου. Μπορώ να αιτηθώ για αποζημίωση;
Όχι. Οι ασφάλειες ταξιδιών, όπως και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δρουν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Σε περίπτωση που το ΥΠΕΞ εκδώσει προειδοποίηση για ένα προορισμό δεκάδες είναι αυτά που συμβαίνουν. Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που κλείνουν πακέτα διακοπών φροντίζουν να κάνουν διευθετήσεις για να επιστρέψουν οι πελάτες τους στην πατρίδα, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες δίνουν την ευελιξία στους πελάτες τους να αλλάξουν προορισμό και ημερομηνία χωρίς επιπλέον χρέωση ή ακόμα και επιστροφή χρημάτων. Στην απουσία μιας τέτοιας προειδοποίησης, το να ακυρώσεις ένα επερχόμενο ταξίδι θεωρείται ως «απροθυμία να ταξιδέψεις» και εξ όσων γνωρίζω αυτό δεν καλύπτεται από καμία πολιτική. Όσο η κατάσταση στην Κύπρο και στις γύρω περιοχές εξελίσσεται, είναι πολύ πιθανόν κάποιοι ταξιδιωτικοί πράκτορες να επιτρέψουν αλλαγή στον προορισμό, ωστόσο δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση – ακόμη τουλάχιστον- να το πράξουν.
Και μπορεί ο Simon Calder, να εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός σχετικά με την ασφάλεια στην Κύπρο, ωστόσο όπως αναφέρει και ο ίδιος σε κάποιο σημείο του κειμένου επειδή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η σταθερότητα θα εξακολουθήσει να υφίσταται, είναι καλό να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να ενημερωνόμαστε.
Ο Calder, μάλιστα, προτείνει στους αναγνώστες να παρακολουθούν το λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας που αφορά τους ταξιδιώτες, για να έχουν άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις και επειδή τα δικά μας αρμόδια υπουργεία και φορείς φαίνεται να ζουν σε ένα δικό τους συννεφάκι, θα σας προτείναμε κι εμείς με τη σειρά μας να παρακολουθείτε τον ίδιο λογαριασμό για την ενημέρωσή σας: @FCOtravel στο Twitter.