Αρχικά, ήταν η λίστα του Environmental Working Group, με τα 12 πιο «βρόμικα» φρούτα και λαχανικά, στην κορυφή της οποίας βρέθηκαν και πάλι οι φράουλες.
Κάθε χρόνο από το 2004, η συγκεκριμένη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση αξιολογεί την μόλυνση από φυτοφάρμακα σε 47 δημοφιλή φρούτα και λαχανικά στο πλαίσιο της «Shopper's Guide to Pesticides in Produce» που εκδίδει.
Στα φυτοφάρμακα περιλαμβάνεται μια ευρεία γκάμα χημικών ουσιών που σκοτώνουν ανεπιθύμητα έντομα, ζιζάνια και τρωκτικά. Το σπανάκι έρχεται δεύτερο στη λίστα «Dirty Dozen» κι ακολουθούν τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αχλάδια, οι ντομάτες, το σέλινο, οι πατάτες και οι πιπεριές. Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα βρέθηκε θετικό σε ελέγχους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και περιείχε υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων συγκριτικά με άλλα προϊόντα.
Για την ακρίβεια, κατόπιν ελέγχου σχεδόν το 70% των μη οργανικών δειγμάτων διαπιστώθηκε πως είναι μολυσμένο.
Η λίστα βασίζεται σε αποτελέσματα δοκιμών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και της Διοίκησης Τροφίμων & Φαρμάκων σε περισσότερα από 38.800 μη οργανικά δείγματα. Το Environmental Working Group εξετάζει 6 μέτρα μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του μέσου αριθμού φυτοφαρμάκων που εντοπίζεται στα δείγματα και της μέσης ποσότητας που περιέχουν. Κατά τη δοκιμή των δειγμάτων, το προσωπικό του οργανισμού πλένει ή ξεφλουδίζει τα προϊόντα, μιμούμενο τις πρακτικές των καταναλωτών.
Σύμφωνα με την έκθεση, ένα απλό δείγμα από φράουλες έδειξε 20 φυτοφάρμακα.
Την ίδια στιγμή περισσότερο από το 98% από τις φράουλες, το σπανάκι, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα κεράσια και τα μήλα βρέθηκε θετικό σε τουλάχιστον ένα υπόλειμμα φυτοφαρμάκου.
Τα παιδιά είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα φυτοφάρμακα συγκριτικά με τους ενήλικες, τονίζεται στην έκθεση. «Έρευνες υποδεικνύουν πως τα φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χρόνιες επιπλοκές στην υγεία των παιδιών, μεταξύ άλλων γενετικές ανωμαλίες, άσθμα και καρκίνο», σημειώνουν οι συντάκτες μιας έκθεσης της American Academy of Pediatricians από το 2012, την οποία επικαλείται το Environmental Working Group. Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πρώιμη έκθεση ενός παιδιού σε φυτοφάρμακα -μέσω της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής.
Οι καταναλωτές που θέλουν να τρώνε τα «12 βρόμικα φρούτα και λαχανικά» θα πρέπει να επιλέγουν αυστηρώς οργανικά, επισημαίνει η οργάνωση. Η επιστημονική ομάδα Connecticut Agricultural Experiment Station αναφέρει πως το ξέπλυμα ενός τροφίμου με νερό βρύσης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος στην εξάλειψη των καταλοίπων φυτοφαρμάκων, τονίζοντας ωστόσο πως αυτό πρέπει να διαρκεί για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πριν την κατανάλωσή του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το νερό είναι αρκετό, καθώς τα ήπια απορρυπαντικά που πολλοί χρησιμοποιούν για καλύτερο ξέπλυμα των φρούτων και των λαχανικών είναι απλώς περιττό και δεν απομακρύνει μεγαλύτερη ποσότητα από τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.
Και να ‘ταν μόνο η λίστα από το Environmental Working Group; Μόλις χθες εντοπίστηκαν στην Κύπρο δύο φυτείες με φράουλες στο Ζύγι και στον Μαζωτό, η οποίες ψεκάστηκαν με βιοκτόνο που περιέχει τη δραστική ουσία χλωρφεναπίρ, γεγονός που έθεσε σε κινητοποίηση τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Γεωργίας.
Το χλωρφεναπίρ είναι τοξική ουσία η οποία δεν ενδεικνύεται για φυτά και χρησιμοποιείται για ψεκασμούς υποστατικών για καταπολέμηση εντόμων.
Τυχαία τις βρήκαμε…
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες εντόπισαν τις τοξικές φράουλες σε τυχαίο έλεγχο σε φρουταρία. Αμέσως ειδοποιήθηκε το τμήμα Γεωργίας, που σφράγισε τα δύο θερμοκήπια απαγορεύοντας στους παραγωγούς την διάθεση φραουλών. Τέθηκε μάλιστα σε εφαρμογή έκτακτο πρόγραμμα ελέγχου στην περιοχή για να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες φυτείες το επικίνδυνο φυτοφάρμακο.
Παραμένει ωστόσο άγνωστο πόσες φράουλες έχουν διατεθεί στην αγορά…