Λίγο πριν την επιστροφή του στην Κύπρο, μιλήσαμε τόσο για τα μουσικά εργαστήρια (δες πληροφορίες εδώ) όσο και για την επικείμενη επί σκηνής συνύπαρξή του με σπουδαίους μουσικούς για ένα live στο Θέατρο Δέντρο.
Γιατί «Λαβύρινθος»; Πώς προέκυψε η ονομασία;
Ο «Λαβύρινθος» είναι μια απεικόνιση της ίδιας της ζωής με τις ατέλειωτες και δυσνόητες διαδρομές, που μόνο με τη γνώση μπορεί να τις διαβεί κανείς. Η μουσική είναι το ίδιο, και εμείς στον δικό μας Λαβύρινθο προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κάθε μας μαθητή να αποκτήσει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία, που θα χρειαστεί προκειμένου να διαβεί τον δικό του μουσικό δρόμο.
Σεμινάριο Λαβύρινθος - Κρήτη
Όπως είναι ο χώρος και ο χρόνος, η μουσική είναι μια απέραντη «διάσταση», στην οποία ζούμε. Εάν το καταλάβουμε αυτό τότε μπορούμε να βιώσουμε όλη την ανεξάντλητη μαγεία της.
Το δίκτυο «Λαβύρινθος» εκτείνεται, απ’ ότι ξέρουμε, σε πολλές χώρες…
Τα παραρτήματα του «Λαβυρίνθου» σε άλλες χώρες έχουν προκύψει από μαθητές μας και στενούς συνεργάτες μας, που ζούνε στις χώρες αυτές. Είναι όλοι τους άνθρωποι, που έχουν μια μακροχρόνια σχέση με τον «Λαβύρινθο» και που καταλαβαίνουν πολύ καλά την πολύ απλή, αλλά ταυτόχρονα απαραίτητη «φιλοσοφία» του.
Σεμινάρια Λαβύρινθος - Κύπρος
Πρέπει απαραίτητα να έχω μουσικό background για να μπορώ να λάβω μέρος στα εργαστήρια; Σε ποιους απευθύνονται;
Τα εργαστήρια όντως απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν ήδη κάποια προηγούμενη σχέση και εμπειρία με τη μουσική. Αυτό προκύπτει επειδή τα εργαστήρια αυτά διαρκούν μια εβδομάδα μονάχα και ένας αρχάριος θέλει πολύ περισσότερο χρόνο προκειμένου να μάθει έστω τα βασικά στοιχεία για το όργανό του. Συνιστάται από μας να παρακολουθήσει κανείς, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα (που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο), τακτικά μαθήματα προτού έρθει στα σεμινάρια, για να μπορέσει να αξιοποιήσει καλύτερα την εμπειρία αυτή.
Με ποιο κριτήριο επιλέγονται κάθε φορά οι καθηγητές που παρουσιάζουν τα σεμινάρια;
Πρέπει πρωτίστως να είναι άνθρωποι που έχουν μια πολύ έντονη εσωτερική ανάγκη να μεταδώσουν τη γνώση τους σε άλλους ανθρώπους. Πρέπει οπωσδήποτε, βέβαια, να είναι καλοί γνώστες του οργάνου τους και της μουσικής παράδοσης, στην οποία εντάσσεται.
Η Κέλυ Θωμά και ο Ross Daly
Τι θα περιλαμβάνει το καθένα από τα σεμινάρια στον πρώτο «Λαβύρινθο» της Κύπρου;
Θα ξεκινήσουμε με τρία σεμινάρια, που πιστεύουμε ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μουσικούς της Κύπρου. Ο Κύπριος βιολιστής Μιχάλης Κουλουμής θα κάνει ένα σεμινάριο για το βιολί, όπως το συναντάμε σε διάφορες παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου. Η Κέλυ Θωμά θα διδάξει ένα ρεπερτόριο σύγχρονων συνθέσεων τροπικής μουσικής, που αναδύεται τις τελευταίες δεκαετίες από συνθέτες διαφόρων χωρών, και εγώ θα διδάξω ένα σεμινάριο, που έχει να κάνει με το τροπικό σύστημα, το οποίο λέγεται Μακάμ, που αποτελεί τη βάση για πάρα πολλές παραδόσεις στις μουσικές της Μεσογείου και της Ανατολής.
Και τι θα ακούσουμε στη συναυλία της 13ης Απριλίου; Ποιο να αναμένουμε πως θα είναι το κυρίαρχο αίσθημα στο Θέατρο Δέντρο κατά τη διάρκεια του live;
Θα παίξουμε, μαζί με τους Μιχάλη Κουλουμή, Γιάννη Κουτή, Κέλυ Θωμά και τον Ευριπίδη Δίκαιο, κομμάτια δικής μας σύνθεσης, καθώς και κομμάτια από διάφορες μουσικές παραδόσεις, με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί ο καθένας. Όσο για το «κυρίαρχο αίσθημα», αυτή είναι μια ελεύθερη υπόθεση του καθενός ξεχωριστά, εμείς απλώς ελπίζουμε να είναι γενικώς θετικό.
Κύριε Daly, για ποιο λόγο παίζετε μουσική;
Η μουσική είναι η γλώσσα της συνομιλίας μου με οτιδήποτε είναι για μένα ιερό. Αυτό βέβαια το εννοώ με την πολύ ευρύτερη έννοια του ιερού, όχι στο στενό πλαίσιο του οποιοδήποτε συγκεκριμένου θρησκευτικού η άλλου δόγματος. Όπως είναι ο χώρος και ο χρόνος, η μουσική είναι μια απέραντη «διάσταση», στην οποία ζούμε. Εάν το καταλάβουμε αυτό τότε μπορούμε να βιώσουμε όλη την ανεξάντλητη μαγεία της.
Μουσικά εργαστήρια: Τρ 10-Κ 15 Απρ, Λευκωσία. Πληρ. και εγγραφές: 99941006, 99583947, www.labyrinthcyprus.com
Συναυλία: Παρασκευή 13 Απριλίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30, €15 & €12. Πληρ. 70007102.
*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε αρχικά στο Time Out Cyprus - τεύχος Απριλίου 2018.