Πόσο πιθανόν είναι να φιλοξενήσει η Κύπρος τελικά τη Eurovision το 2019;

Είμαστε κοντά στο όνειρο;

 


Article featured image
Article featured image

Όσο και αν απορρίπτεις το θεσμό και να τον περιγράφεις ως ένα πανηγυράκι με ευτελείς και ανούσιες παρουσίες ο οποίος κρύβει πολιτικά παιχνίδια, την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορεί να μην μπήκες στο τρυπάκι να αγχωθείς και να καρδιοχτυπήσεις την ώρα που όλοι περιμέναμε την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, με την Κύπρο και το Ισραήλ να διεκδικούν την πρωτιά.

Άλλωστε, ήταν η πρώτη φορά στα 35 χρόνια συμμετοχών μας, που φτάσαμε τόσο κοντά στην πηγή, και μία νίκη θα ήταν κατά κάποιο τρόπο δικαίωση, όχι μόνο γιατί το περιμέναμε πολύ, αλλά και γιατί το Fuego της Ελένης Φουρέιρα ήταν ό,τι καλύτερο και πιο άρτιο επιδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια στον διαγωνισμό.

Ωστόσο η Netta με το Toy της, φαίνεται να έπεισε κοινό και κριτές, οι οποίοι της χάρισαν την πρωτιά αφήνοντάς μας την κατά τα άλλα εκπληκτική δεύτερη θέση. 

Παρόλα αυτά, από την επόμενη κιόλας του διαγωνισμού, διάφορα δημοσιεύματα άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας με στόχο τη φετινή εκπρόσωπο του Ισραήλ, την οποία πολλοί συνέδεαν με θανάτους αμάχων και φιλοπολεμικές τάσεις, κυρίως σε θέματα που αφορούν την Παλαιστίνη.

Το αποκορύφωμα ήρθε με την προχθεσινή αιματηρή σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, την ημέρα των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, πράξη που ακυρώνει στην ουσία τους μακροχρόνιους αγώνες των Παλαιστινίων για αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος. Οι επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων απέναντι σε αμάχους που διαδήλωναν με αποτέλεσμα να έχουμε 57 νεκρούς (ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά) και 2700 τραυματίες, προκάλεσε την παγκόσμια οργή, με τη διεθνή κοινότητα να στρέφεται αρνητικά προς το Ισραήλ και την πολιτική του Βενιαμίν Νετανιάχου.

Με αφορμή αυτό, αλλά και ένα κύμα αντιδράσεων από φαν του διαγωνισμού της Eurovision οι οποίοι ζητούν μποϊκοτάζ της Eurovision που θα διοργανωθεί του χρόνου στο Ισραήλ, ξεκίνησε και μια άτυπη φημολογία η οποία θέλει την EBU να άρει την πρωτιά από τη Netta και το Ισραήλ και να τη δίνει στη δεύτερη στη σειρά χώρα, δηλαδή την Κύπρο και το Fuego.

Μιλώντας με εκπρόσωπο της κυπριακής αποστολής, μας ενημέρωσε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του διαγωνισμού, παρότι υπήρξαν κι άλλες φορές που τα πολιτικά γεγονότα ίσως να «απαιτούσαν» μία τέτοια απόφαση.

Προς το παρόν η επίσημη ανακοίνωση της EBU αναγνωρίζει το Ισραήλ ως τη νικήτρια χώρα του διαγωνισμού και αναφέρει ότι η Eurovision 2019 θα διοργανωθεί εκεί.

Πάντως, εάν τελικά γίνει το θαύμα και η Eurovision του χρόνου έρθει στην Κύπρο, η CITY έχει έτοιμο και το χώρο που θα φιλοξενήσει το event [5+1 πιθανοί χώροι για τη διοργάνωση της Eurovision στην Κύπρο το 2019] και τους πιθανούς παρουσιαστές της βραδιάς [Ποιος θα παρουσιάσει τη Γιουροβίζιον αλά κυπριακά το 2019], αλλά και όλα τα «χωρκατιλλίκια» που θα κάνουμε από τη χαρά μας [10+1 «χωρκατιλλίκια» που θα κάνουμε αν όντως κερδίσουμε τη Eurovision το Σάββατο]. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ