Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε στο ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος OrganikoLife+, το οποίο στοχεύει να αναδείξει τα οφέλη της διατροφής με προϊόντα βιολογικής γεωργίας στους δείκτες ανθρώπινης υγείας και ειδικά στα παιδιά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 149 μαθητών της πέμπτης και έκτης δημοτικού, παρουσιάστηκαν από τον συντονιστή του έργου και αναπληρωτή καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, Κωνσταντίνο Μακρή.
Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση πιθανών οφελών συστηματικής βιολογικής διατροφής στην υγεία παιδιών ηλικίας 10 με 12 χρονών, τα οποία για 40 μέρες τρέφονταν αποκλειστικά με βιολογικές και προκαθορισμένες τροφές, ενώ για άλλες 40 μέρες επέστρεψαν στη συμβατική διατροφή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, πρόκειται για τη μεγαλύτερη στον ευρωπαϊκό χώρο τυχαιοποιημένη προοπτική μελέτη παιδιών που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ μιας συστηματικής βιολογικής διατροφής με βιοδείκτες έκθεσης σε φυτοφάρμακα και βιοδείκτες οξειδωτικού στρες.
Συγκεκριμένα, από αναλύσεις ούρων που προηγήθηκαν, ανιχνεύτηκαν στο 34% των παιδιών, νεονικοτινοειδή και στο 85% πυρεθροειδή, που είναι ευρέως διαδεδομένα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα.
Με την ολοκλήρωση της βιολογικής φάσης, κατά την οποία για 40 μέρες τα παιδιά τρέφονταν μόνο με βιολογικά προϊόντα, η έκθεση των παιδιών στα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα είχε μειωθεί αισθητά, ιδιαίτερα στα πυρεθροειδή, ενώ καταγράφηκε και μείωση στα επίπεδα του βιοδείκτη οξειδωτικού στρες/φλεγμονής (8-OHdG).
Διαπιστώθηκε ακόμη, στους μετρήσιμους δείκτες μάζας σώματος, πως στην Κύπρο καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη, πως ελάχιστα εντάσσουν τη φυσική άσκηση στην καθημερινότητα τους (μια ώρα την εβδομάδα τα κορίτσια και δυο ώρες τα αγόρια), ενώ προτιμούν τις καθιστικές δραστηριότητες (12 ώρες την εβδομάδα και για τα δυο φύλα).
Προτιμούν δε τα λιπαρά φαγητά, με τη μέση τιμή στα γλυκά να είναι 33 μερίδες την εβδομάδας αντί 14 που είναι οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ ελάχιστη είναι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Συγκεκριμένα, τα αγόρια τρώνε τέσσερις μερίδες και τα κορίτσια έξι μερίδες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τις οδηγίες του Υπουργείου που αναφέρονται σε 28 μερίδες. Χαμηλή είναι και η συχνότητα κατανάλωσης δημητριακών, 22 μερίδες και στα δυο φύλα, την ώρα που οι σχετικές οδηγίες κάνουν λόγο για 52,5 μερίδες. Κοντά στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται, ωστόσο, η μέση τιμή της συχνότητας κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, κρέατος και ψαρικών.
Εξάλλου, κατά τη βιολογική φάση της έρευνας, κατά την οποία οι ποσότητες κατανάλωσης των βιολογικών τροφίμων ήταν συγκεκριμένες, καταγράφηκε μείωση στους δείκτες μάζας του σώματος, ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.
Η μελέτη προτείνει την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στο σχολείο και το σπίτι, και παράλληλα μείωση στην κατανάλωση ελαίων, λιπαρών και γλυκών. Επίσης, συστήνει μεγαλύτερη ποικιλία από υγιεινές επιλογές στις καντίνες των σχολείων, αύξηση της φυσικής άσκησης, μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς και βελτίωση της ποιότητας γευμάτων στα παιδικά πάρτι, με περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Με το τέλος της παρουσίασης της μελέτης, τα παιδιά που συμμετείχαν έλαβαν δίπλωμα συμμετοχής από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, και ακολούθησε δεξίωση με βιολογικά προϊόντα.